Mergi direct la conținut »
80 de jurnaliști uciși în lume în 2018. Numărul morților a crescut după trei ani de scădere
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > 80 de jurnaliști uciși în lume în 2018. Numărul morților a crescut după trei ani de scădere

80 de jurnaliști uciși în lume în 2018. Numărul morților a crescut după trei ani de scădere

Un număr de 80 de jurnaliști au fost uciși în toată lumea în 2018, cu 15 mai mulți decât anul trecut. Reporteri Fără Frontiere (RSF) anunță că pentru prima dată după trei ani, numărul jurnaliștilor care au fost uciși într-un an a crescut.

Bilanțul RSF pentru anul 2018 arată că 80 de jurnaliști au fost uciși pentru că și-au făcut meseria în toată lumea, în timp ce anul trecut numărul victimelor a fost de 65.

Dintre cele 80 de victime de anul acesta, 63 au fost jurnalişti profesionişti, reprezentând o creştere de 15%, 13 au fost jurnalişti nonprofesionişti (comparativ cu şapte anul trecut) şi patru au fost colaboratori ai diverse media.

În ultimii 10 ani peste 700 de jurnaliști au fost uciși în toată lumea în timp ce își exercitau meseria.

Peste jumătate dintre jurnaliştii ucişi în 2018 „au fost în mod intenţionat luaţi ca ţintă şi asasinaţi”, cum s-a întâmplat cu editorialistul saudit Jamal Khashoggi, asasinat la Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul la 2 octombrie, şi cu jurnalistul slovac Jan Kuciak, ucis la 21 februarie.

Dintre cei 80 de jurnaliști uciși în 2018, 77 sunt bărbați și trei femei. Cei mai mulți morți au fost în Afganistan – 15 morți, urmat de Siria -11 jurnaliști uciși.

Aproape jumătate dintre jurnaliştii ucişi au fost omorâţi în ţări în care nu este război, precum Mexic (nouă jurnalişti asasinaţi; a treia cea mai periculoasă ţară), India (şase morţi) şi SUA (şase morţi). SUA au intrat în acest palmares sumbru după atacul sângeros asupra redacţiei Capital Gazette.

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta
Recomandări

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta

Potrivit raportului RSF, 348 de jurnaliști au fost trimiși în închisoare în 2018, cu 7% mai mulți decât anul trecut. Cinci ţări ţin închişi peste jumătate dintre jurnaliştii aflaţi în detenţie: China, Iran, Arabia Saudită, Egipt și Turcia.

China este cea mai mare închisoare pentru jurnalişti din lume, cu 60 de de lucrărori în mass-media în detenţie, trei sferturi fiind nonprofesionişti, scrie Agerpres


Citește și: Polițiștii caută hoții de trei săptămâni. Casa şefei de protocol a lui Iohannis ar fi fost spartă de o grupare care a mai furat din locuințe din Ilfov


 

Close
Închide
  Close