MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

Aberațiile redistribuirii mandatelor: Parlamentari intrați cu câteva mii de voturi, candidați care au pierdut, deși erau pe primul loc

Distribuie

Aberațiile redistribuirii mandatelor. Împărțirea mandatelor la alegerile parlamentare a adus și câteva situații inedite, astfel că în unele județe, au câștigat un mandat în Legislativ persoane care au fost votate de câteva mii de alegători, iar câștigătorul, cu cele mai multe voturi, a pierdut alegerile și nu se va regăsi în nol Parlament.

Un exemplul în acest sens este la Ialomița, unde fostul deputat PNL Cristina Pocora a pierdut mandatul pentru Senat la redistribuire deşi a obţinut 15.322 de voturi.  Candidatul PMP Gabi Ionaşcu, care a fost votat de 4.035 de alegători, a intrat în locul ei, în Parlament.

Filiala Sălaj a PMP a obţinut un post de senator şi unul de deputat, prin redistribuire, deşi partidul obţinuse, la alegerile de duminică, circa 3.000 de voturi, atât pentru lista de la Senat, cât şi pentru cea de la Camera Deputaţilor.

PMP a câștigat două mandate de parlamentar în Covasna, deși s-a aflat pe locul 4, la scorul electoral

UDMR Covasna a obţinut patru mandate în viitorul Parlament al României în urma alegerilor desfăşurate duminică, dintre care trei în Camera Deputaţilor şi unul la Senat, iar celelalte două mandate, unul de deputat şi unul de senator, au fost atribuite PMP, în urma redistribuirii la nivel national. şi vor fi ocupate de Octavian Goga la Camera Deputaţilor şi Gheorghe Baciu, la Senat. PMP a obţinut în urma votului de duminică în judeţul Covasna 1.967 de voturi (2,94%) pentru Camera Deputaţilor şi 2.066 de voturi (3,05%) pentru Senat.

La Vaslui, liberalul Nelu Tătaru a pierdut Senatul, deși se afla pe prima poziție în lista PNL

Preşedintele Organizaţiei Judeţene Vaslui a PNL, senatorul Nelu Tătaru, a ratat intrarea în Parlament la redistribuirea mandatelor, de pe prima poziţie de candidat la Senat.

Liberalii vasluieni nu au obţinut decât unul din cele zece mandate de parlamentari, în condiţiile în care au avut 20% în opţiunile electoratului.

 

Citește mai multe despre Alegeri parlamentare pe Libertatea.

Comentarii