În vara anului 2020, un localnic din Podu Iloaiei, județul Iași, semnala printr-un e-mail Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) că două copile sunt în pericol. Bărbatul atrăgea atenția că fetițele de 5, respectiv 7 ani sunt neglijate de mamă și că este posibil ca acestea să fie abuzate de bărbații pe care femeia îi primește în casă.

Expeditorul email-ului era un vecin, aflat în acel moment în străinătate, care însă avea amplasate camere de supraveghere la casa părintească.

Asistenții sociali ajunși la locuința celor două copile au constatat că fetițele trăiau în condiții extrem de dificile. Mama le creștea singură, soțul și fata cea mare, în vârstă de 21 de ani, fiind plecați la muncă în Danemarca. 

Potrivit datelor din dosar, după plecarea bărbatului în străinătate, femeia a început să consume cantități mari de alcool. Era vizitată constant de mai mulți bărbați din localitate, alături de care consuma alcool până la ore târzii în noapte.

Fetițele au povestit că doi dintre bărbații care veneau la mama lor au exercitat acte de natură sexuală împotriva lor. Pentru că se aflau într-o situație de risc, cei de la Protecția Copilului le-au scos din familie și le-au dat în grija unor asistenți maternali.

Discuțiile cu cele două fetițe au fost extrem de dificile, acestea având un limbaj subdezvoltat și exprimându-se cu dificultate. Cea mai mare dintre fetițe răspundea mai mult monosilabic sau încuviința ori infirma clătinând din cap.

Mărturia asistentului maternal

Ulterior, urme ale abuzurilor sexuale aveau să fie indicate și de asistenta maternală care le-a luat în grijă. La audieri, aceasta a menționat că, din discuțiile cu fetițele, are convingerea că au fost molestate de mai mulți bărbați. 

Soldați din Garda Națională a Rusiei, numită „Armata lui Putin”, au fost concediați după ce au refuzat să lupte în Ucraina
Recomandări
Soldați din Garda Națională a Rusiei, numită „Armata lui Putin”, au fost concediați după ce au refuzat să lupte în Ucraina

„Au venit traumatizate, udau patul noaptea”, a declarat asistenta maternală, subliniind că adaptarea fetițelor în noua familie a fost dificilă.

Femeia a mai spus că fetele i-au povestit că atunci când erau acasă, erau momente în care rămâneau singure în compania bărbaților care veneau la mama lor, pentru că aceasta se culca, urmare a consumului de băuturi alcoolice. 

Asistenta maternală le-a mai relatat anchetatorilor că atunci când una dintre fetițe a văzut un câine cum își făcea toaleta în zona genitală, a exclamat: „Vezi ce face cățelul? Așa ne punea și pe noi nea Costică să-i facem”.

În urma cercetărilor efectuate, doi bărbați au fost puși sub acuzare pentru agresiune sexuală: fratele vecinului care sesizase Protecția Copilului și un prieten al familiei. Bărbații în vârstă de 65, respectiv 56 de ani au recunoscut că o vizitau pe mama celor două surori, însă au negat cu vehemență că le-ar fi abuzat pe fete. 

Cel mai în vârstă dintre ei s-a apărat spunând că nu mai este capabil de activitate sexuală, în timp ce celălalt a invocat că în cazul său ar fi vorba de o confuzie de nume.

„Meritul nu e rasism”, spun profesorii unei școli din San Francisco după ce rezultatele elevilor au scăzut, în urma a ceea ce ei numesc „o schimbare politică”. În ce a constat ea?
Recomandări
„Meritul nu e rasism”, spun profesorii unei școli din San Francisco după ce rezultatele elevilor au scăzut, în urma a ceea ce ei numesc „o schimbare politică”. În ce a constat ea?

Unul dintre presupușii agresori, arestat

Procurorii au susținut că probele îi contrazic, iar pe 8 octombrie 2020 au cerut instanței arestarea bărbatului de 56 de ani. Judecătoria Iași a admis cererea de arestare, măsura fiind prelungită mai bine de un an. Celălalt bărbat a fost cercetat sub control judiciar. 

La finalul anchetei, cei doi bărbați au fost trimiși în judecată fiind acuzați de comiterea a șase fapte de agresiune sexuală față de cele două fetițe. 

În cursul anchetei, victimele au fost audiate în prezența unui psiholog, audierea fiind înregistrată audio-video. Pentru a reuși să obțină cât mai multe informații, dată fiind vârsta fragedă a fetițelor, au fost folosite păpuși anatomice. Cu ajutorul lor, fetele au fost puse să povestească ce s-a petrecut când erau vizitate de cei doi bărbați.

„Inculpatul P.V. a vizitat-o de mai multe ori pe numita P.F., iar pe fondul consumului excesiv de băuturi alcoolice, profitând de imposibilitatea de a-și exprima voința a persoanei vătămate în vârstă de 5 ani, a obligat-o pe aceasta la patru acte de natură sexuală. (…) Totodată, în aceeași perioadă, inculpatul, profitând de imposibilitatea celui de-al doilea copil de a-și exprima voința, a obligat-o și pe victima minoră în vârstă de 7 ani, la două acte de natură sexuală”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

„Ei nu înțeleg esența acestui război”. Cum a devenit New York Times un ziar criticat și blamat în Ucraina
Recomandări
„Ei nu înțeleg esența acestui război”. Cum a devenit New York Times un ziar criticat și blamat în Ucraina

În cazul bărbatului de 65 de ani, s-a reținut că a obligat-o pe fetița de 7 ani să suporte acte de natură sexuală.

Prima instanță: „Faptele sunt pe deplin probate”

„Instanța apreciază că faptele deduse judecății sunt pe deplin probate, că nu există niciun dubiu cu privire la acuzațiile aduse inculpaților și că acestea au fost săvârșite cu vinovăție”, a motivat magistratul Judecătoriei Iași.

Pe 20 septembrie 2021, Judecătoria Iași a dispus condamnarea celor doi bărbați la șase ani, respectiv trei ani și șase luni de închisoare în regim de detenție. În plus, l-au obligat pe bărbatul de 56 de ani să achite 20.000 de lei daune morale celor două surori, iar pe cel în vârstă de 65 de ani să achite 10.000 de lei fetiței pe care a agresat-o sexual. 

Judecătorii le-au impus ca timp de cinci ani după executarea pedepsei să nu comunice și să nu se apropie de victime. 

În motivarea deciziei de condamnare, magistratul Judecătoriei Iași a invocat relatările victimelor, considerând că „nu s-au dovedit a fi influențate”.

„Ambele persoane vătămate, audiate separat – au descris acte de agresiune similare, persoana vătămată minora în vârstă de cinci ani arătând și faptul că a văzut cum inculpatului P.V. «îi curgea pipi» din penis după ce aceasta era constrânsă să îl manipuleze. Instanța apreciază că acestea nu aveau nici un motiv să povestească agresiuni sexuale cu detalii ce depășesc cu mult preocupările vârstei, dacă acestea nu s-ar fi întâmplat, mai ales că ambii inculpați au dat dovadă de bunăvoință față de minorele-victime, venind la fiecare vizită cu dulciuri și mici cadouri”, a argumentat judecătorul instanței de fond.

Curtea de Apel răstoarnă decizia

Hotărârea primei instanțe a fost contestată de cei doi inculpați. Bărbatul de 56 de ani a invocat că „întrebările adresate de psiholog și organele de cercetare penală celor cele două minore au avut un caracter tendențios și cu sugerarea răspunsurilor de către anchetatori”. În plus, a susținut că nu există probe certe care să demonstreze vinovăția. 

Celălalt bărbat, al cărui frate sesizase Protecția Copilului, a susținut în continuare că este nevinovat, spunând că la mijloc a fost vorba de o răzbunare a fratelui său, care ar fi vrut să rămână unic moștenitor al casei părintești.

Analizând probele administrate, pe 22 decembrie, două judecătoare de la Curtea de Apel Iași le-au dat câștig de cauză celor doi bărbați puși sub acuzare, desființând integral sentința primei instanțe și dispunând achitarea lor. 

În cazul bărbatul de 56 de ani, aflat în arest din octombrie anul trecut, instanța a dispus punerea în libertate de îndată.

Curtea este conștientă de faptul că analiza tuturor declarațiilor date în cauză nu este de natură să asigure aflarea adevărului cu privire la toate împrejurările relevante în ceea ce privește existența unor fapte de agresiune sexuală, dar reiterează că pentru pronunțarea unei hotărâri de condamnare, este necesară lipsa oricărui dubiu asupra vinovăției persoanei acuzate.

Din motivarea Curții de Apel Iași:

Argumentul instanței: audierea victimelor, viciată

Cele două judecătoare ale Curții de Apel Iași care au soluționat acest caz au invocat în motivarea deciziei de achitare deficiențe în audierea celor două victime. 

Mai exact, magistrații consideră că psihologul și organele de cercetare penală care le-a audiat pe fetițe le-ar fi sugerat răspunsurile, în loc să le lase să vorbească liber.

„Curtea constată, analizând conținutul concret al declarațiilor date de persoanele vătămate, expuse pe larg și în cuprinsul rechizitoriului, dar mai ales vizionând înregistrarea audierii, că în speță nu au fost utilizate niciun fel de tehnici de natură să favorizeze relatarea liberă din partea copiilor, să le reducă sugestibilitatea și tendința de a oferi răspunsul așteptat. Dimpotrivă, după primele întrebări prealabile, cu caracter general, discuțiile au fost brusc orientate înspre presupusul abuz sexual, întrebările adresate au fost în marea lor majoritate unele închise și mai mult decât atât, la momentul la care copilul nu a oferit răspunsul așteptat s-a insistat pentru a se obține un răspuns diferit”, se arată în motivarea Curții de Apel Iași.

Instanța a admis că în acest caz au existat „suspiciuni puternice” cu privire la existența unor acte de agresiune sexuală împotriva celor două fetițe.

„Curtea admite că măcar o parte din actele de agresiune sexuală invocate în rechizitoriu e posibil să fi avut efectiv loc, iar autorul acestora ar putea fi inculpatul P.V. și, într-o măsură mai mică, chiar inculpatul M.C. (ce nu este deloc amintit în prima evaluare psihologică a minorelor), dar reține totodată că există și posibilitatea ca evenimentele relatate să nu corespundă realității obiective, tocmai urmare a modului în care a fost realizată audierea minorelor, fără a putea decela care este măsura în care cele relatate sunt expresia unor experiențe efectiv trăite sau sunt distorsionate ca urmare a sugestibilității minorelor”, a motivat instanța de apel.

Achitare definitivă

În privința martorilor care au susținut că fetițele au fost agresate sexual, inclusiv tatăl lor, revenit între timp în țară, Curtea de Apel a apreciat că mărturiile acestora nu sunt probe concludente. Au la bază tot afirmațiile fetițelor, iar veridicitatea lor este sub semnul întrebării, au apreciat judecătorii Curții.

„Argumentul primei instanțe, dar și al procurorului, în sensul că pot fi primite și valorificate informațiile furnizate punctual de cei doi copii în ceea ce privește actele de agresiune sexuală la care aceștia ar fi fost supuși, prin prisma faptului că doar astfel puteau manifesta cunoștințe despre organele sexuale masculine și modalitățile concrete în care s-au realizat actele de agresiune sexuală, nu poate fi primit”, au conchis magistrații Curții de Apel, motivând că fetițele au trăit într-un mediu familial marcat de promiscuitate și nu este exclus ca ele să fi asistat la acte de natură sexuală.

Hotărârea de achitare  pronunțată de Curtea de Apel Iași pe 22 decembrie este definitivă. În prezent, fetițele se află în custodia Protecției Copilului, fiind în grija asistentului maternal.

Urmărește-ne pe Google News
„Cine a înșelat primul?”, a fost întrebat Reghecampf. După ce a văzut ultima lui apariție, Anamaria Prodan iese la atac
GSP.RO
„Cine a înșelat primul?”, a fost întrebat Reghecampf. După ce a văzut ultima lui apariție, Anamaria Prodan iese la atac
ȘOC! Avertismentul pe care Putin i l-a dat lui Mircea Geoană. HALUCINANT ce i-a transmis
Playtech.ro
ȘOC! Avertismentul pe care Putin i l-a dat lui Mircea Geoană. HALUCINANT ce i-a transmis
Explicație năucitoare a profesorului criminal. A povestit în detaliu "motivele" pentru care a ucis-o pe Beata Molnar
Observatornews.ro
Explicație năucitoare a profesorului criminal. A povestit în detaliu "motivele" pentru care a ucis-o pe Beata Molnar
Horoscop 28 mai 2022. Scorpionii încep o perioadă mai senină în cuplu și alte relații de parteneriat, iar liniștea va dispărea
HOROSCOP
Horoscop 28 mai 2022. Scorpionii încep o perioadă mai senină în cuplu și alte relații de parteneriat, iar liniștea va dispărea
Soțul uneia dintre profesoarele ucise în masacrul din Texas a făcut infarct și a murit. Patru copii au rămas orfani
Știrileprotv.ro
Soțul uneia dintre profesoarele ucise în masacrul din Texas a făcut infarct și a murit. Patru copii au rămas orfani
Răzbunarea oligarhului pedepsit de Putin. A dezvăluit următoarele 3 ţări europene atacate de Rusia: "Societatea rusă se pregăteşte"
Orangesport.ro
Răzbunarea oligarhului pedepsit de Putin. A dezvăluit următoarele 3 ţări europene atacate de Rusia: "Societatea rusă se pregăteşte"
Pentru mai multe secrete de stil & sustenabilitate cu Ioana Grama
PUBLICITATE
Pentru mai multe secrete de stil & sustenabilitate cu Ioana Grama