„Pentru prima dată la nivel european, avem o legislaţie care garantează libertatea media, independenţa media şi protecţia jurnaliştilor”, a declarat eurodeputata germană Sabine Verheyen (din cadrul Partidului Popular European – PPE), raportoare pentru textul legislativ, în cadrul unei conferinţe de presă ținute după încheierea negocierilor.
Legea nu mai conține referiri la „siguranța națională”
În timpul negocierilor, mai multe state membre, între care şi Franţa, au insistat să fie incluse posibilităţi de exceptare de la interdicţia de a-i intercepta pe jurnalişti, în numele „securităţii naţionale”, provocând îngrijorarea celor din breaslă şi a apărătorilor libertăţii presei.
Textul de compromis la care s-a ajuns vineri nu conţine „referiri la securitatea naţională”, a afirmat eurodeputata română Ramona Strugariu (din cadrul Renew Europe), raportoare de aviz a Comisiei pentru libertăţi civile a Parlamentului European.
Supravegherea jurnaliștilor, doar în cazurile de „infracţiuni grave”
Supravegherea, realizată prin utilizarea programelor spion în aparatele utilizate de jurnalişti, nu este posibilă decât dacă este autorizată de „o decizie judiciară” şi în cazurile de „infracţiuni grave”, a subliniat Sabine Verheyen.
„Nu este un cec în alb”, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă Vera Jourova.
„Noi nu reglementăm media, reglementăm spaţiul pentru media”, a precizat, de asemenea, comisarul ceh.
Fotografie ilustrativă / Sursa: 123rf.com
harles24 • 24.12.2023, 15:13
Atât timp cât este plătită de cineva, la ce independență si libertate vorbim ??
Pensiamortului_LA_EI_spitalpro • 18.12.2023, 12:59
Păi ce să mai pună camere și microfoane în birourile presei? Să dea singuri raportul, ca oricum îl dau, problema e cui și dacă nu cumva își schimbă preferințele (se poate?). Or mai fi și alte mici chestiuni de pus la punct. De exemplu, de acum încolo sa nu se mai afle că au camere și microfoane pitite. Adică pot să fie și la vedere, dar cicu mic! Clar?