Investigația jurnaliștilor de la Rise Project arată că terenul pe care s-a desfășurat, vara trecută, exercițiul Tobruq Legacy 2017, la care au participat 1.000 de militari NATO, aparține, în realitate, reprezentanților unei puteri ostile Alianței Nord-Atlantice.
Concret, scriu jurnaliștii, aproximativ 130 de hectare de teren din unitatea militară Capu Midia se află în proprietatea unui grup de afaceriști sirieni care sprijină financiar regimul dictatorului de la Damasc, Bashar al-Assad.
Cum a ajuns bucata de teren în proprietatea afaceriștilor sirieni? Jurnaliștii arată că, în primă fază, politicienii au fragmentat, pe hârtie, terenul armatei. Apoi, l-au retrocedat bucat cu bucată. În a treia fază, afaceriști locali au cumpărat, la prețuri foarte mici, loturile de pământ. La final, bucățile de teren au din nou „unite”, apoi vândute în numeroase tranzacții de milioane de euro către același cumpărător, scrie Rise Project.
Schema a început în decembrie 204, când oficialii primăriei din comuna Corbu, de care aparține baza militară, au realizat că peste 8700 de hectare de teren parțial mlăștinos nu erau revendicate de nimeni, așa că au decis printr-o hotărâre de consiliu local să le treacă în proprietatea comunei. Aproximativ 422 de ha din această suprafață se suprapun peste zona restricționată a unității militare.
Doi ani mai târziu, în 2006, primăria a început să lotizeze terenul și să emită titluri de proprietate celor care demonstrau că regimul comunist le-a confiscat pământurile. Noile împroprietăriri s-au făcut chiar dacă cei păgubiți de comuniști nu fuseseră anterior proprietari peste suprafețele recent parcelate la Corbu.
Citiți întreaga investigație realizate de jurnaliștii de la Rise Project și Info Sud-Est, AICI.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro