De Cristian Anton,

Televiziunea Al Jazeera a realizat un documentar de 25 de minute, intitulat ”Valea Seacă- speranțele și visele dintr-un sat românesc”, care prezintă ”portretul unui sat din România unde mulți din rezidenții romi sunt obligați să plece în Scandinavia pentru a-și face un rost”.

”Tot ce vedeți aici- drumul, câmpul, tot satul acesta- e Valea Seacă”, spune Manuel, un tânăr rom, pentru reporterii Al Jazeera.

Stă pe un deal, privind spre un pâlc de copaci și case cuibărite într-o vale înclinată ușor.

Viața din sat este simplă: vecinii stau de vorbă, copiii se joacă pe câmpurile de paie colorate și femeile adună rufele puse la uscat.

Dar este și o luptă pentru romii din Valea Seacă ce se confruntă cu discriminarea în sistemul de educație și piața forței de muncă.

Mulți dintre ei, precum tatăl lui Manuel, au plecat, traversând Europa către Scandinavia, unde au găsit de muncă sau cerșesc pentru a trimite bani familiilor de acasă.

Fetița ce vrea să se facă polițistă

În timp ce părinții lor muncesc pentru a le oferi o viață mai bună, copiii visează despre viitorul lor.

O tânără fată, pe nume Bianca, speră să se facă polițistă, în timp ce frații ei vor să aibă o slujbă și o mașină.

Cum și-au petrecut ultimele trei luni oamenii care au ajutat societatea să funcționeze în pandemie
Recomandări
Cum și-au petrecut ultimele trei luni oamenii care au ajutat societatea să funcționeze în pandemie
 

Un bărbat, Gelu, explică de ce romii trebuie să ducă mereu o luptă: ”Istoria noastră în România începe cu sclavia. Nu știm ce a fost înainte de asta. Eram ca animalele, legați de gât cu lanțuri”.

Romii se adaptează la orice condiții. La cele mai bune sau la cele mai rele, la orice.

Gelu, un rom intervievat de AL Jazeera:

Reporterii care au realizat documentarul, Julie Lunde Lillesaeter și Julia Dahr, povestesc într-o secțiune aparte a articolului publicat de Al Jazeera experiența trăiată în Valea Seacă, unde au stat mai multe zile.

Percepția publică despre romi, legată de crima organizată

În ultimul deceniu, Norvegia a devenit o casă temporară pentru mulți romi, care au venit din România și țările vecine în căutarea unor noi oportunități. În timp ce unii găsesc de muncă, mulți sfârșesc pe străzi, unde adună sticle, cântă sau cerșesc pentru mărunțiș.

Pentru norvegienii care nu sunt obișnuiți să vadă sărăcia atât de aproape, această situație le provoacă neliniști.

Majoritatea nu interacționează niciodată cu acești ”lucrători” stradali, poate doar dacă le aruncă o monedă sau două.  

Gabriela Firea atacă proiectul de testare al Ministerului Sănătăţii
Recomandări
Gabriela Firea atacă proiectul de testare al Ministerului Sănătăţii
 

De aceea, percepția publică asupra migranților romi din Norvegia, la fel ca și în multe alte state europene, este, în mare măsură, cea prezentată de media.

Din păcate, aceste prezentări au tendința de a face aluzii doar la crima organizată.

Principala preocupare pare a fi cum afectează orașele norvegiene prin prezența lor, mai degrabă de ce anume i-a făcut să ajungă acolo, în primul rând.

Ca rezultat al acestei atitudini, majoritatea norvegienilor știu puține lucruri despre istoria complexă și cultura populației rome din Europa.

Minoritatea care lasă cea mai proastă impresie

Etnicii romi au îndurat secole de sclavie, persecuția nazistă din timpul Holocaustului și discriminarea sistematică, care i-au transformat în cel mai dezavantajat grup minoritar din Europa, arată Al Jazeera.

Nu e nicio surpriză, în aceste condiții, că un sondaj din 2015 a arătat că romii sunt minoritatea care lasă norvegienilor și scandinavilor, în general, cea mai proastă impresie.

”Acestea nu sunt cuvintele unui președinte, sunt cuvintele unui dictator”
Recomandări
”Acestea nu sunt cuvintele unui președinte, sunt cuvintele unui dictator”
 

Iar asta duce la consecințe periculoase: sentimente anti-romi, politici și infracțiuni din ură împotriva romilor se află în creștere în toată Europa.

”Ca realizatori au acestui reportaj, am simțit că am pierdut părți din poveste”, spun reporterii.

Cine sunt oamenii care își părăsesc propriile case? Ce-i trimite în Scandinavia și care sunt speranțele și visele lor de viitor? Cum se adaptează aici, față de locurile le care le-au lăsat în urmă?

Aceste întrebări au însemnat începutul unei călătorii care ne-a dus la Valea Seacă”, spun jurnaliștii.

Reporteri: ”Ne-au primit cu brațele deschise”

Această comună din nordul țării este denumită ”satul scandinav din România” și nu e greu să înțelegi de ce.

Majoritatea romilor din Valea Seacă au fost în Scandinavia sau au rude care se află acolo.

”Peste tot pe unde am fost, oamenii ne salutau cu un ”hei” specific scandinavilor.

Copiii poartă tricouri cu logouri norvegiene, am fost serviți cu cafea adusă din Suedia, în care îmbunătățite, puțin câte puțin, cu banii câștigați în Scandinavia.

Plimbându-ne cu camera noastră prin Valea Seacă, am fost întâmpinați la început cu scepticism și uneori chiar cu ostilitate de oamenii care au avut numai experiențe negative cu știrile din presă”, arată sursa citată.

”Dar, după câteva zile, am început să-i cunoaștem și am experimentat incredibila lor ospitalitate.

Ne-au primit cu brațele deschise în casele lor, ne-au dat din mâncarea lor și ne-au făcut cunoștință cu prietenii și rudele lor”, povestesc reporterii Al Jazeera.

Tineri frustrați din cauza lipsei locurilor de muncă

”Am vrut să facem un film care să-i ajute pe cei care îl urmăresc să înțeleagă migrația romilor chiar de la oamenii despre care se vorbește atât de des, dar care de rare ori au șansa de a-și face vocile auzite.

În reportajul nostru, vei întâlni tineri frustrați din cauza lipsei de locuri de muncă în România, un asistent social rom care are grijă de copiii ai căror părinți sunt plecați și o tânără mamă care vrea un altfel de viitor pentru fiicele ei.

Dar, ca în orice alt portret media, filmul nostru e făcut din ce știam deja și puncte de vedere.

Noi nu știm cum e să trăiești în sărăcie, dar noi facem acest film, nu sătenii. Valea Seacă nu trebuie luată ca o descriere obiectivă sau o încercare a noastră de a spune întreaga poveste.

În schimb, este portretizarea unui loc anume, într-un moment anume.

Speranța noastră este că filmul va oferi celor care îl văd o perspectivă diferită și va ajuta să schimbe prezentările de până ale media, fie măcar și cu puțin”, mai spun reporterii de la Al Jazeera.

Citeşte şi:

În mintea infractorului. Primul interviu cu profilerul Poliției Române, care îl analizează pe Dincă. Cum un individ aparent obișnuit devine criminal la 66 de ani

Cartelul Renault. Sindicatele intervin în urma dezvăluirilor din Libertatea. ”O astfel de înțelegere privind angajarea de forță de muncă prezintă riscuri foarte mari”

Cea mai neagră statistică din UE: în România un om moare la muncă la fiecare 35 ore. Care au ajuns să fie cele mai periculoase meserii

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare
HOROSCOP
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare