România va intra de azi în a doua lună de stare de urgență. Autoritățile se gândesc să ceară populației să poarte măști, un curent recomandat de Organizația Mondială a Sănătății și aplicat deja de mai multe guverne.
Cea mai mare reținere pentru a obliga oamenii acum să poarte mască e faptul că nu au de unde să le cumpere.
Explicațiile unuia dintre cei care participă la luarea deciziei:
În afară de această realitate obiectivă că măștile nu sunt disponibile, autoritățile se tem și să nu încurajeze specula.
Aduse cu prețuri între 1,2 și 1,5 lei în țară (aici sunt incluse și transportul și taxele vamale), măștile costă 4-5 lei în magazine și până și spitalele le iau la 2,6 lei, un preț dublu față de cel cu care intră în România. Mai multe afaceri cu măști au atras deja atenția presei și au iritat publicul.
În plus, autoritățile însele nu respectă regulile, nici măcar când au fost formulate ca recomandări. Ministrul de interne Marcel Vela a fost luni în vizită la Nădlac.
În punctul de trecere a frontierei demnitarul a discutat cu multă lume și a purtat masca fără ca aceasta să-i acopere nici gura și nici nasul, adică fără nici o eficiență.
Purtarea măștii a fost unul dintre punctele de dezbatere încă de la începutul pandemiei, în mai toate țările afectate.
Inițial, autoritățile au fost reticente în a încuraja purtarea ei de către oamenii asimptomatici. Statele, printre care și România, au revenit pe măsură ce informațiile s-au modificat și cumulat în studii științifice.
Cercetările au dovedit că purtarea măștii previne infectarea, în condițiile în care cele mai multe îmbolnăviri sunt generate tocmai de cei asimptomatici, care poartă virusul fără să știe.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro