Angajații Renault-Nissan India au scris o petiție în care sunt denunțate condițiile de lucru, aceștia acuzând că nu sunt respectate măsurile de prevenire a infecției cu coronavirus, iar riscurile depășesc beneficiile. Aceștia au atacat în instanță ordinul autorităților care permite continuarea producției.
Conflictul a ajuns la Înalta Curte din Madras, care cere atât autorităților statului, cât și companiei să răspundă cererilor angajaților.
Renault-Nissan, care deține o fabrică în Chennai, a argumentat că are nevoie ca producția să continue, deoarece are obligații contractuale de export și comenzi.
Dezastrul indian
Următoarea audiere în caz va avea loc luni. Un oficial de rang înalt al statului a spus că fabricilor li se va permite în continuare să funcționeze, dar vor fi luate măsuri împotriva celor care încalcă măsurile sanitare.
India se află în centrul noului val de infectări cu coronavirus. Statul asiatic raportează zilnic peste 240.000 de infectări noi și peste 4.000 de decese. Până de curând India raporta și 400.000 de infectări pe zi.
Noul val a venit după ce autoritățile au relaxat restricțiile, iar oamenii au participat la festivaluri religioase cu milioane de oameni și la mitinguri electorale.
Statul Tamil Nadu este unul dintre cele mai lovite, cu peste 30.000 de infectări zilnice.
Carantină și nu prea
Numit „Detroitul Indiei‟, statul Tamil Nadu a impus recent carantina, dar permite fabricilor să lucreze în continuare.
Renault-Nissan a depus în instanță documente prin care arată că are comenzi de export pentru 35.000 de mașini pe perioada mai-octombrie și are și 45.000 de rezervări interne pentru nou-lansatele modele Nissan Magnite și Renault Kigar.
Bătălia juridică subliniază provocările pe care le au de înfruntat companiile care operează în India, care au de pus în echilibru țintele financiare cu temerile angajaților privind propria sănătate.
Nissan a refuzat să comenteze situația.
Ce reclamă angajații
În schimb, angajații arată înspre înghesuiala din mijloacele de transport și din cantine.
Fabrica are 3.500 de angajați permanenți, la care se adaugă 3.000 de lucrători contractuali, 2.500 personal suplimentar și 700 de ucenici.
Fabrica din Chennai este deținută majoritar de către Nissan și produce modele Renault, Nissan și Datsun.
În documentele depuse la instanță, angajații arată că anul trecut fabrica a fost închisă aproape două luni, între 23 martie și 18 mai, însă acum „situația este mult mai serioasă și necesită restricții mai dure‟.
Automobilele nu sunt esențiale
Petiția mai spune că automobilele nu sunt bunuri esențiale.
Potrivit publicației TheNewsMinute.com, sindicatul a criticat conducerea companiei și pentru faptul că a fost de acord să le dea salariaților infectați echivalentul a 1.370 de dolari pentru tratamentul de COVID, dar nu și pentru tratamentul membrilor familiilor lor.
Petiția scria că, la acel moment, 185 de muncitori din fabrică aveau COVID, dintre care 40 au fost spitalizați, iar 145 erau izolați acasă. Alți doi salariați au murit.