FADERE arată că, ”după un referendum ilegitim, pe 1 octombrie, după câteva săptămâni de incertitudine politică, Parlamentul Catalan a declarat independența Cataluniei. În acelasi timp Guvernul central de la Madrid a propus iar Senatul a aprobat activarea articolului 155 pentru Catalunia, ceeace insemnă destituirea Președintelui Guvernului Catalan, cât si a miniștrilor lui dizolvarea Parlamentului Autonom, și Alegeri Anticipate pe 21 Decembrie.
Potrivit Asociației, ”tensiunile politice din ultimele zile au făcut ca peste 1800 de firme să plece din zona Cataluniei in alte parți ale Spaniei și chiar si cele doua bănci Caixa și Sabadel au părăsit Catalunia, schimbându-și sediul la Madrid”.
”În Spania locuiesc peste un milion de români, iar in zona Cataluniei sunt peste 150 000. Cu toate că românii din zona Cataluniei formează o comunitate puternică și bine integrată românii nu au fost chemați să participe la referendumul de pe 1 octombrie pe motivul că nu sunt cetațeni, ci doar rezidenți”, transmite FADERE.
”Chiar dacă Guvernul de la Madrid a transmis nenumărate mesaje optimiste, credem că șomajul va crește considerabil in zona Cataluniei în următoarele zile, iar primii care vor avea de suferit vor fi românii. Vrem să venim in sprijinul lor și să le oferim posibilitatea să lucreze în alte zone ale Spaniei, a declarat Daniel Tecu, președintele FADERE.
Citește și: VIDEO EXCLUSIV/ Renumitul rapsod Grigore Leșe, jurat la TVR, aruncă bomba: ”Ascult și manele, mă duc cu gândul la doinele din Maramureș”!
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!