Libertatea a scris săptămâna trecută despre problemele de la Maternitatea Elena Doamna, unde medicii au fost nevoiți să ia două măști și două halate simple când le-a venit un caz suspect de coronavirus, dar și despre problemele de la Spitalul de Boli Infecțioase, unde în cursul zilei de 18 martie mai existau combinezoane sau teste de COVID 19, pentru doar câteva zile.

Astăzi, joi, 19 martie 2020, conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași a lansat un apel disperat.

Preţuri prea mari pentru bugetele spitalelor

„În aceste ceasuri de cumpănă, spitalul nostru, în special cadrele medicale trec printr-o perioadă dificilă. Încă suntem în fața calmului dinaintea furtunii, dar care știm că ne va lovi peste câteva zile. Nevoile unui spital de stat, mai ales al nostru sunt mari, profilul de boli pulmonare nefiind îndrăgit de nimeni, mai ales de autorități. Doar în momente de criză, cum este acesta, suntem solicitați, dar fără fonduri sau ajutor. Echipamentele de protecție lipsesc de pe piața românească și când vin, au prețuri de 4.000 de ori mai mari față de acum 2-3 luni. Dacă în luna decembrie o mască simplă costa 0,1 lei acum este 4-5 lei și nu se găsește, iar o mască de protecție tip FFP2 a ajuns 50 – 60 de lei”, a spus conf.dr. Cristina Grigorescu, managerul unității medicale.

Aceasta a precizat că două zone – ATI și etajul al III-lea din spital – sunt amenajate cu prelate de plastic și cadre de aluminiu pentru a putea fi creată o zonă sigură și ușor de dezinfectat.

„Avem marea rugăminte de a ne sprijini cu achiziția oricăror materiale din cele enumerate, pentru a putea să ajutăm comunitatea în această luptă. Echipa de medici și asistente din cadrul spitalului nostru este de elită, reușind să trateze o cazuistică extrem de gravă, funcționând ca și spital regional pentru chirurgia toracică, pneumologie, brohologie și terapie intensivă pneumologică pentru întreaga Regiune de Nord-Est”, a mai spus managerul.

Apelul vine în contextul în care mediul de afaceri și oameni simpli din Iași s-au implicat în sprijinirea medicilor și a personalului din spitale cu bani sau aparatură.  

Una dintre cele mai consistente donații a venit din partea unei asociații care construiește case pentru persoanele care nu au posibilități. Reprezentanţii acesteia au strâns bani de la mai multe companii locale şi au cumpărat un aparat de 55.000 de dolari care va ajuta realizarea mai multor teste COVID-19 și la finalizarea mai rapidă a analizării acestora. Aparatul urmează să ajungă zilele acestea la unitatea medicală.

Apel al medicilor şi mobilizare masivă şi la Timişoara

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara au transmis, acum două zile, că au nevoie de echipamente. Apelul a venit din partea doctorului Virgil Musta, coordonatorul echipei de medici care a vindecat 16 pacienţi de coronavirus. Acesta a rugat comunitatea să spijine unitatea medicală cu bani pentru echipamente, materiale de igienă şi protecţie.

Oamenii s-au mobilizat şi au răspuns rapid cererii. Într-o singură zi s-au adunat 130.000 de lei de la timișoreni.

Sunt impresionat de felul cum cetățenii au înțeles să sprijine apelul nostru de a strânge fonduri în vederea aprovizionării cu echipamente de protecție, echipamente medicale necesare, materiale de igienă și materiale necesare pentru îmbunătățirea condițiilor hoteliere ale saloanelor”, ne-a spus Virgil Musta, șef secție la Clinica de Boli Infecțioase II de la Spitalul.

Virgil Musta, şef secţie Clinica de Boli Infecţioase II de la Spitalul „Victor Babeş”

Și societatea de apă și canal a orașului a donat 100.000 de lei pentru Spitalul de Boli Infecțioase și încă 100.000 de lei pentru Clinica de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Județean „Pius Brânzeu” Timișoara.

S-au mai implicat echipa care organizează cel mai mare eveniment caritabil pentru alergători din Timișoara, reprezentantţii unei pizzerii din oraş şi o societate care furnizează energie electrică şi gaze naturale, care a anunţat că va dona 50.000 de euro pentru lupta împotriva COVID -19.

Nevoi mari şi la Tulcea

Şi conducerea Spitalului Județean de Urgență Tulcea a făcut apel la ajutor. Unitatea medicală a transmis că are nevoie de materiale sanitare, medicamente și aparatură.

„În principal, se dorește achiziționarea de echipament de protecție (măști, halate, combinezoane), medicație antivirală, izoletă cu targă și 13 aparate de ventilație mecanică pentru ATI”, au spus reprezentanţii spitalului.

USAMV Cluj-Napoca ajută Spitalul Judeţean de Urgenţă

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca a transferat Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj Napoca un echipament de tip RT-PCR, iar doi specialiști au fost delegați de luni, 16 martie, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca.

”La cererea Spitalului Clinic de Boli Infectioase din Cluj-Napoca, două cadre cu experiență în biologia moleculară, în diagnosticul bazat pe identificarea materialului genetic specific agenților infecțioși, au acceptat și au fost delegate de la universitatea noastră să lucreze zilnic în laboratorul de diagnostic COVID-19 al spitalului. Este vorba despre Asist. univ. dr. Ioana Buzura-Matei și Cercetător științific Dr. Angela Ionică”, este mesajul transmis de rectorul USAMV Cluj-Napoca, Prof. dr. Cornel Cătoi.

E nevoie de aparatură de laborator de 70.000 de euro la Spitalul Judeţean Mureş

Şi Spitalul Judetean Mureș cerea ajutor săptămâna trecută.

“Având în vedere actualul context epidemiologic ne dorim să suplimentăm capacitatea de testare prin achiziția de aparatură specifică de testare COVID-19”, a transmis pe pagina de Facebook Spitalul Clinic Județean Mureș.

Costul aparaturii de laborator e 70.000 de euro, iar al aparatului mobil de ventilaţie complet dotat, 40.000 de euro, potrivit spitalului. “Oricine dorește să ne sprijine în acest demers, în beneficiul sănătății comunității, poate să doneze în contul asociației sau poate să cumpere aparatura”, au transmis reprezentanţii acestuia.

Un hotel din Suceava a fost pus la dispoziţia personalului medical

Comunitate locală din Suceava a înţeles că orice ajutor e binevenit în această perioadă grea. Un hotel de patru stele a fost pus la dispoziție, gratuit, personalului medical care lucrează pentru spitalele din județul Suceava cu pacienți cu coronavirus sau suspecți de infectate și care nu doresc să pună viața familiilor lor în pericol.

Apel disperat. Tot mai multe spitale anunţă că nu au echipamente şi cer ajutor. "Suntem în fața calmului dinaintea furtunii, care ne va lovi peste câteva zile"
Acesta este hotelul pus la dispoziţie personalului medical şi voluntarilor din Suceava

”Cele 80 de camere vor fi puse la dispoziția cadrelor medicale care nu se pot întoarce acasă de frica de a nu-și infecta familia. Nu neapărat că sunt bolnave sau nu de coronavirus. Nu ne trebuie nici un ban din partea statului. Nu vrem nimic”, a spus Gabriel Melniciuc, managerul complexului hotelier.

Citeşte şi:

Încă trei țări au fost incluse pe lista zonelor galbene: Brazilia, Cehia și Portugalia. Cetăţenii care vin din aceste state, 14 zile izolare

Mărturia asistentei medicale care a tratat primul pacient cu coronavirus din Alba: „Repet la nesfârșit «Tatăl nostru»”!

O femeie care a suferit un atac cerebral în Anglia nu mai este primită de familia din România de teamă că ar fi infectată cu coronavirus

Bendeac a dat peste Pițurcă într-un magazin de pe Victoriei: „M-a făcut să mă simt penibil. A fost oribil!”. Gestul incredibil făcut de antrenor
PARTENERI - GSP.RO
Bendeac a dat peste Pițurcă într-un magazin de pe Victoriei: „M-a făcut să mă simt penibil. A fost oribil!”. Gestul incredibil făcut de antrenor
Iubita lui Vlad Voiculescu, reacție HALUCINANTĂ după demiterea acestuia. Paralela ei biblică cu Paștele e aici
Playtech.ro
Iubita lui Vlad Voiculescu, reacție HALUCINANTĂ după demiterea acestuia. Paralela ei biblică cu Paștele e aici
Un preot din Italia şi-a uimit credincioşii cu anunţul făcut la finalul liturghiei: „Sunt îndrăgostit”
Observatornews.ro
Un preot din Italia şi-a uimit credincioşii cu anunţul făcut la finalul liturghiei: „Sunt îndrăgostit”
Horoscop 15 aprilie 2021. Scorpionii sunt tentați să se izoleze față de orice opinie, indiferent de originea ei
HOROSCOP
Horoscop 15 aprilie 2021. Scorpionii sunt tentați să se izoleze față de orice opinie, indiferent de originea ei
Guvernul oferă peste 1.200 de lei. Care este condiția
Știrileprotv.ro
Guvernul oferă peste 1.200 de lei. Care este condiția
Crimă înfiorătoare. Marele campion al ţării, otrăvit şi ucis de o tânără de 18 ani. Sportivul a primit „Respiraţia diavolului”
Telekomsport
Crimă înfiorătoare. Marele campion al ţării, otrăvit şi ucis de o tânără de 18 ani. Sportivul a primit „Respiraţia diavolului”
Ai afacerea ta? Află cum ai acces la oferte speciale (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Ai afacerea ta? Află cum ai acces la oferte speciale (PUBLICITATE)