Mergi direct la conținut »
Apple își cere scuze în mod public în fața clienților, după ce a a fost dată în judecată pentru că încetinește în mod intenționat vechile iPhone-uri
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Apple își cere scuze în mod public în fața clienților, după ce a a fost dată în judecată pentru că încetinește în mod intenționat vechile iPhone-uri

Apple își cere scuze în mod public în fața clienților, după ce a a fost dată în judecată pentru că încetinește în mod intenționat vechile iPhone-uri

Gigantul american Apple își cere scuze în mod public în fața clienților, după ce a recunoscut că încetinește în mod intenționat vechile iPhone-uri, măsură care a dus la declanșarea unui val de procese, în care compania este acuzată de fraudarea consumatorilor.

De Daniel Ionașcu,

Modelele afectate sunt iPhone 6, iPhone 6S, iPhone SE și iPhone 7, iar compania este învinuită în 8 procese din SUA și Israel. Un alt proces este declanșat în Franța de o asociație a consumatorilor, nemulțumiți de ”învechirea planificată”.

Apple a mai anunțat că reduce prețul înlocuirii de la 79 de dolari la 29 de dolari. De asemenea, a anunțat că va face un update la sistemul de operare iOS astfel încât consumatorii să vadă cât de degradată este bateria.

De unde a pornit totul

Totul a pornit de la o postare pe Reddit a unui utilizator, care a remarcat că după ce a schimbat bateria iPhone-ului său, acesta are performanțe mult mai mari. Asta sugera că limitarea performanțelor este indusă prin software.

Ulterior, aplicația de testare Geekbench a verificat acuzațiile și acestea s-au dovedit reale.

Ceea ce a determinat Apple să recunoască, în premieră, că încetinește în mod voit performanța modelelor vechi. Această teorie este veche de mai mulți ani, consumatorii observând că la fiecare updatare a sistemului de operare dispozitivele merg din ce în ce mai greu. O parte dintre utilizatori suspecta că Apple recurge la această tactică pentru a-i determina să cumpere alte iPhone-uri.

Apple zice că protejează bateria, clienții acuză că își apără profitul

Apple argumentează însă, că face asta pentru că în timp performanța bateriilor se deteriorează, iar acestea nu mai sunt în stare să acopere cererea mare de energie din partea procesorului atunci când încarcă aplicații sau jocuri complexe. Astfel, Apple face ca procesoarele să meargă la frecvențe mai mici pentru a nu se închide din cauza bateriilor. La rândul său, închiderea este necesară pentru a arde o serie de circuite complexe.

Șeful Consiliului județean Brasov, politicianul PNL Veștea, fotografie alături de interlopul urmărit internațional, care își arată mușchii
Recomandări

Șeful Consiliului județean Brasov, politicianul PNL Veștea, fotografie alături de interlopul urmărit internațional, care își arată mușchii

 

Apple ar fi putut să anunțe utilizatorii cu baterii defecte printr-o notificare pe ecran să-și schimbe bateria sau să poată opta să nu aibă dispozitivul limitat în privința performanței. Dar nu a făcut-o.

Apple este cea mai mare companie din lume, fiind prima companie din lume care a trecut de o capitalizare bursieră de 900 de miliarde de dolari.

Scandaluri și procese

Apple este în centrul mai multor scandaluri și procese. Doi designeri italieni de modă au câștigat recent un proces cu Apple după ce au înregistrat marca ”Steve Jobs”, arată Business Insider Italia, citat de Gizmodo.

Tolo: Cei în fața cărora mă înclin
Recomandări

Tolo: Cei în fața cărora mă înclin

 

De asemenea, a fost dată în judecată de către o companie japoneză pe motiv că i-a furat sintagma Animoji, prezentă pe noul iPhone X.

Concomitent, Apple a pierdut un proces de 440 de milioane de dolari pentru încălcarea unor brevete în aplicațiile iMessage și FaceTime.

În vară, Apple a fost de acord să plătească alte 1,7 miliarde de dolari pentru a putea folosi o serie de brevete Nokia.

Iar acum este angrenată într-o multitudine de litigii cu producătorul de semiconductori Qualcomm, care cere nici mai mult, nici mai puțin, decât interzicerea vânzărilor de iPhone pe motiv că Apple îi încalcă tehnologiile.

Vulnerabilități de securitate

În privința securității dispozitivelor, utilizatorii gadgeturilor Apple au fost consternați să afle că hackerii puteau prelua controlul întregii case din cauza unei vulnerabilități Apple, dar și să se logheze pe Mac-uri fără să aibă parola.

Tot la capitolul vulnerabilități, un hacker a demonstrat că poate păcăli sistemul de recunoaștere facială de pe iPhone X.

Evaziune fiscală legală

În fine, documentele Paradise Papers au arătat că Apple și-a mutat miliardele din Irlanda în insula Jersey, deținută de Marea Britanie. Anul trecut Apple a fost amendată cu 13 miliarde de euro de către Comisia Europeană pe motiv că a beneficiat de scutiri ilegale de taxe. Gigantul american nu a plătit nici până acum suma.

Close
Închide
  Close