MENIU CAUTĂ

Aproximativ 4.000 de oameni puteau fi uciși de otrava folosită în atacul asupra lui Serghei Skripal

Distribuie

Cantitatea de agent neurotoxic Noviociok pe care ar fi adus-o în Marea Britanie cei doi spioni ruși pentru a-l asasina pe fostul agent secret ruși Serghei Skripal, împreună cu fiica sa, Iulia, avea potențialul de a ucide aproximativ 4.000 de persoane.

Un responsabil din sectorul securităţii, care a susţinut această idee în declaraţia dată cotidianului britanic The Times, afirmă că recipientul pentru parfum conținea o doză suficientă pentru a provoca un asemenea număr de victime.

Aceeași sursă spune că respectiva substanță era ”100% Noviciok”, nicidecum o formă diluată a acestui agent neurotoxic, și poate fi de cinci ori până la opt ori mai mortală decât gazul VX, o armă chimică extrem de toxică.

SUA, Franța, Germania și Canada au anunțat, joi, într-o declarație comună, că au încredere deplină în concluziile trase de poliția britanică în ancheta privind tentativa de asasinat.

Londra îl consideră responsabil pe preşedintele rus Vladimir Putin în legătură cu otrăvirea lui Serghei Skripal și a fiicei sale pe 4 martie, la Salisbury, în sud vestul insulei britanice.

Miercuri, premierul britanic, Theresa May, a afirmat în parlamentul de la Londra că atacul a fost întreprins de doi ofițeri ai spionajului militar rus GRU, identificați drept Aleksandr Petrov și Ruslan Boșirov, duă nume pe care autoritățile britanice le consideră a fi pseudonime.


CITEȘTE ȘI: Războiul Palatelor. Care au fost momentele de conflict dintre președinte și premier și cine a câștigat


FOTO: EPA

Comentarii