Mergi direct la conținut »
ASF a creat un instrument online care permite verificarea autoturismelor pentru sistemul bonus-malus
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > ASF a creat un instrument online care permite verificarea autoturismelor pentru sistemul bonus-malus

ASF a creat un instrument online care permite verificarea autoturismelor pentru sistemul bonus-malus

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) permite începând de luni șoferilor să verifice în ce clasă bonus-malus se încadrează autoturismele acestora. Șoferii care nu au incidente în trafic primesc bonusuri, adică plătesc mai puțin la asigurările RCA, în vreme ce aceia care provoacă accidente sunt forțați să plătească mai mult.

De Daniel Ionașcu,

Verificarea se face pe site-ul autorității, asfromania.ro.

”Căutarea se poate face simultan pentru maximum cinci vehicule, iar criteriile de căutare sunt numărul de înmatriculare sau numărul de identificare a autovehiculului (seria de şasiu). Rezultatele furnizate reprezintă încadrarea în clasa B/M pentru fiecare autoturism în parte, pentru data de referinţă aleasă, precum şi alte detalii privind poliţa RCA (compania de asigurare, durata contractului)”, arată ASF într-un comunicat.

Leonardo Badea, șeful ASF: Instrumentul oferă un plus de transparență

„Acest instrument oferă un plus de transparenţă în ceea ce priveşte detaliile contractelor RCA şi, de asemenea, informează în permanenţă asiguraţii cu privire la clasa de B/M în care sunt încadraţi. Consider că aplicaţia pe care am lansat-o astăzi va fi foarte utilă consumatorilor, pentru că sistemul bonus-malus are un rol esențial în determinarea tarifului poliţelor auto obligatorii”, a declarat Leonardo Badea, preşedintele ASF, în comunicat.

Răspuns incredibil al Spitalului Municipal Timișoara în cazul doctoriței care a fentat rezidențiatul
Recomandări

Răspuns incredibil al Spitalului Municipal Timișoara în cazul doctoriței care a fentat rezidențiatul

Cum poate fi folosit sistemul

Conform noii legislaţii din domeniul, în situaţia în care un asigurat persoană fizică deţine mai multe vehicule, acesta beneficiază de aceeaşi clasă a sistemului B/M pentru toate vehiculele, respectiv cea mai favorabilă asiguratului.

În cazul persoanelor juridice, sistemul B/M se aplică pentru fiecare vehicul în parte.

Prin interogări succesive – pentru date de referinţă diferite – acest instrument online permite utilizatorilor să genereze şi un istoric al încadrării.

Noutăți în legea asigurărilor din 2017

Pe lângă sistemul bonus-malus, noua legislație în privința asigurărilor a adus și alte modificări: tarife de referință, decontarea directă, dar și noțiunea de asigurat cu risc ridicat.

Tarifele RCA s-au ieftinit sensibil anul trecut, după intrarea în vigoare a noii legislații. Anterior, România s-a confruntat cu mai multe falimente răsunătoare în domeniul asigurărilor RCA, respectiv Astra Asigurări și Carpatica Asig.

Close
Închide
  Close