MENIU CAUTĂ

Asia de Sud-Est a fost zguduită ieri de două cutremure, unul de 8,6 grade şi altul de 8,2 grade pe Richter

Distribuie

Autorităţile din Indonezia au emis imediat alertă de tsunami, ieri, iar specialiştii au anunţat, după 30 de minute de la producerea seismului, că apele Oceanului Indian au început să se retragă, semn că un val seismic urma să se formeze.

28 de state au dat alarma

Cu toate acestea, alţi specialişti au susţinut însă că, întrucât mişcarea tectonică a fost pe orizontală, riscul apariţiei unui tsunami nimicitor e redus. Preventiv, 28 de state au emis alertă de tsunami, iar pe coasta Thailandei şi pe câteva alte insule, populaţia a început să fie evacuată, creându-se blocaje la ieşirile din localităţi. În plus, zeci de replici s-au produs, ieri, de-a lungul a câtorva ore, cea mai mare având magnitudinea de 8,2 grade.
Pe de altă parte, televiziunile indoneziene au anunţat la două ore după seismul de 8,6 că un tsunami de dimensiuni reduse a lovit deja insulele mici din arhipelag, fără a provoca pagube.

230.000 de morţi, în urma valului seismic din 2004

Indonezia a mai fost zguduită, pe 26 decembrie 2004, de un seism submarin devastator, cu o magnitudine de 9 grade pe scara Richter, ce a provocat moartea a peste 230.000 de oameni.
2004 / Asta e tot ce a mai rămas după ce tsunamiul din 26 decembrie 2004 a măturat coasta Indoneziei
Cutremurul a avut epicentrul în ocean, aproape de coasta nordică a insulei Sumatra, şi a fost urmat de valuri de tsunami care au devastat regiuni întregi din Oceanul Indian, printre care insula Phuket, Thailanda, Aceh (Indonezia), coasta de est a Sri Lankăi, zonele costiere din statul Tamil Nadu (India) şi chiar şi locuri mai îndepărtate, precum Somalia, care se află la 4.100 km est de epicentru. Acesta a fost al cincilea cel mai puternic cutremur din istorie.

Ultima oră

Aseară, alerta de tsunami a fost anulată în toate cele 28 de state.

Citește mai multe despre Cutremur pe Libertatea.

Comentarii