MENIU CAUTĂ
20 Dec. 2016 07:59

Atentat în Piața de Crăciun din Berlin. Mircea Geoană: „România este aproape de un conflict tot mai sângeros”

Distribuie

Atentat în Piața de Crăciun din Berlin. Fostul ministru de Externe al României, Mircea Geoană, a comentat tragedia din capitala germană, dar și asasinarea ambasadorului rus în Turcia.

 

Luni seară, un camion de 20 de tone, cu numere de înmatriculare de Polonia, care transporta oţel, a intrat în mulțime la Berlin. 12 pesoane au murit și 48 au fost rănite, în Piața de Crăciun de la Berlin, în apropiere de Biserica Kaiser Wilhelm Memorial.

Incidentul seamănă cu atentatul de la Nisa din 14 iulie, când un camion a intrat în mulţimea care se plimba pe stradă şi sărbătorea Ziua Naţională a Franţei. 86 de persoane au fost ucise atunci.

De asemenea, tot luni, ambasadorul Rusiei în Turcia a fost ucis într-o galerie de artă din Ankara, de un bărbat care l-a împușcat de cel puțin doi ori. Diplomatul Andrei Karlov ar fi fost ținta acestui atac armat, iar atacatorul a fost ucis în urma unui schimb de focuri cu forțele turce.

 

 

Atentat în Piața de Crăciun din Berlin. Mircea Geoană: „Ura nu poate opri un război”

 

 

Fostul ministru de Externe al României, Mircea geoană, a comentat cele două incidente teribile care au avut loc luni, 20 decembrie 2016, cu doar câteva zile înaintea sărbătorilor de iarnă.

„O seară tragică pentru liniștea și ordinea mondială. Două atacuri sângeroase în două capitale importante. Tragedia din Aleppo nu poate justifica crima cu sânge rece. Ura nu poate opri un război.

 Atacul cu un camion la târgul de Crăciun din Berlin, ce seamană izbitor cu atentatul de la Nisa, este o acțiune inumană.

Asasinarea ambasadorului rus la Ankara seamănă izbitor – păstrând proporțiile și luând contextul actual în calcul – cu asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand la Sarajevo în 1914. Marile puteri ale vremii, necunoscând interesele reale ale celeilalte părți, au escaladat tragicul atentat până la dimensiunea unui conflict care a antrenat întreaga lume.

Vladimir Putin va dori să arate că statul rus își apăra cetățenii, mai ales când este vorba despre un înalt demnitar. Atentatele de astăzi nu vor rămâne fără urmări.

 Din păcate, evenimentele tragice de astăzi vor avea urmări grave, iar #România este, iarăși, aproape de un conflict tot mai sângeros”, a scris binecunoscutul scriitor român pe pagina sa de Facebook.

Citește mai multe despre Atentat pe Libertatea.

Comentarii