Mergi direct la conținut »
Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi, discuții la Ministerul Justiției, pe monitorizarea MCV și legile din justiție
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi, discuții la Ministerul Justiției, pe monitorizarea MCV și legile din justiție

Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi, discuții la Ministerul Justiției, pe monitorizarea MCV și legile din justiție

Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi, discuții la Ministerul Justiției, pe raportul MCV. La întâlnirea de luni dimineață participă și ministrul Afacerilor Europene, Ana Birchall. Aceasta a declarat că Guvernul României își dorește ridicarea monitorizării din partea instituțiilor europene, în momentul în care țara noastră va prelua președinția Consiliului UE. La discuții sunt prezenți și experți ai Uniunii Europene. 

De Valentina Postelnicu,

Un alt subiect al discuției cu șefii din justiție este finalziarea pachetului de legi privind reforma justiției, respectiv Codul Penal și de Procedură penală dar și legea grațierii colective.

Ministrul Ana Birchall a spus că Guvernul așteaptă cele 12 măsuri pe care trebuie să le implementeze, din partea oficialilor europeni, iar acestea trebuie să fie clare și precise, pentru ca Executivul să se conformeze, iar MCV-ul să fie ridicat cât mai repede.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, şi procurorul-şef al DNA, Codruţa Kovesi, au venit luni la Ministerul Justiţiei pentru a discuta cu ministrul Tudorel Toader despre sistemul judiciar şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

Premierul Sorin Grindeanu declara, la finalul întâlnirii cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pe 20 aprilie, că obiectivul Guvernului este finalizarea monitorizării europene în domeniul justiţiei înainte ca România să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, precizând că nu se va face niciun pas înapoi în ceea ce înseamnă garantarea unui act de justiţie corect şi independent.

”Obiectivul meu şi al Guvernului pe care îl conduc este să finalizăm MCV înainte ca România să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Este o chestiune de prestigiu şi nu numai, la care ţin foarte mult. Avem patru rapoarte consecutive pozitive, îmi doresc ca la sfârşitul anului 2017 să avem un raport final pozitiv care să pună bazele încheierii acestui Mecanism”, a spus atunci premierul Grindeanu.

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!
Recomandări

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!

 

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a spus, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu premierul şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, dar și cu șefii celor două Camere, că cel mai bun garant al statului de drept este poporul român, care va continua lupta anticorupţie şi după ce procesul MCV va fi încheiat în România.

Oficialul de la Bruxelles nu a înaintat o dată de finalizare a monitorizării pe justiţie precizând că direcţia urmată de Guvern merge către împlinirea recomandărilor şi arătând că aplicarea MCV în ultimii 10 ani a dus la realizări în România.

”Lupta noastră pentru statul de drept şi pentru drepturile omului nu este una pe care o ducem pentru noi. Credem că fiecare cetăţean european, indiferent unde locuieşte, merită un stat de drept”, a spus oficialul european. Timmermans a mai susţinut că aplicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, în ultimii 10 ani, a dus la realizări în România. În acelaşi timp, oficialul european s-a referit la schimbările din domeniul justiţiei, care au dat „emoţii” oficialilor de la Bruxelles.

Close
Închide
  Close