De Livia Ispas,

Ultimele informații primite de părinții bebelușilor decedați de la anchetatori sunt că acum este în lucru expertiza medico-legală, la finalul căreia se va putea decide ce se întâmplă mai departe cu dosarul. Expertiza a fost cerută în martie și nu este finalizată nici acum, după 9 luni.

Anchetatorii dau vina pe întârzierea expertizei medico-legale, reprezentanții Institutului de Medicină Legală (IML) Iași spun că au mai cerut informații necesare pentru a putea fi încheiată expertiza.

Carleta Teodorescu, medic primar legist la IML Iași, a spus, pentru emisiunea Adriana Nedelea LA FIX, că expertiza este in curs de finalizare. Ea a preciza că s-au cerut opinii de la specialiști și speră ca până la finalul săptămânii să le primească.

Directorul IML Iași, Diana Bulgaru, a precizat, pentru emisiunea Adriana Nedelea LA FIX, că a cerut urgentarea finalizării acestei expertize. Procurorii de la Parchetul Judecătoriei Suceava susțin însă că dosarul complet al cazului a fost trimis în primăvară la IML Iași și, de atunci, nu li s-au cerut alte informații.

Trimiterea la Parchet a expertizei medico-legale ar apropia ancheta deschisă în 2016 de o finalizare. În funcție de datele care vor fi consemnate în expertiza medico-legală și de toate probele și declarațiile din dosar, procurorii ar urma fie să trimită dosarul în instanță, pentru judecarea celor vinovați, fie să claseze cauza.

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019
Recomandări

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019

 

Echipa de investigații Libertatea și GSP a publicat în 2016 cazurile celor trei bebeluși morți la Spitalul din Suceava după ce au contactat piocianic, germenele unei infecții nosocomiale multirezistent la antibiotice.

În februarie se împlinesc patru ani de la primul dintre decesele care au tulburat orașul Suceava.

Familia lui Alexandru Manea, care a trăit 13 zile înainte de a muri, în 2016, infectat cu piocianic, a întrebat recent poliția ce se mai întâmplă cu ancheta și a primit o adresă oficială în care se spune că, deși anchetatorii au cerut în martie 2019 expertiză la Institutul de Medicină Legală (IML) Iași, aceasta nu a sosit nici acum.

În ianuarie 2019, echipa de investigații Libertatea & GSP a aflat că oamenii legii nici măcar nu ceruseră expertiza medico-legală. Tot în ianuarie, Parchetul anunța că dosarul va fi soluționat în 2019: „expertizele vor fi ultimele activități impuse de specificul și natura cauzei, urmând ca, după definitivarea acestora, dosarul să fie soluționat procedural în cursul acestui an”.

O tânără operată de alt chirurg decât i se promisese s-a ales cu o complicație pe viață: «Am fost un experiment»
Recomandări

O tânără operată de alt chirurg decât i se promisese s-a ales cu o complicație pe viață: «Am fost un experiment»

 

Acum, la final de an, familia Manea, una dintre cele trei care au pierdut un nou-născut la Suceava, a aflat, de la Inspectoratul Județean de Poliție Suceava, că expertiza medico-legală, solicitată încă din 18 martie la IML Iași, nu este încă gata. Nimeni din spital n-a fost încă audiat, deși, în februarie, se împlinesc patru ani de la decesul primului copil, Vasile Emilian Haidamac, cel care a trăit doar 27 de ore.

Cum au murit copiii în 2016

Toți cei trei copii s-au născut în același loc și au decedat după maximum două săptămâni, din aceeași cauză. Un singur lucru a fost diferit, modul în care părinții au aflat că micuții s-au infectat: fie „mama era infectată deja”, fie infecțiile nu existau, fie au fost amenințați cu datul în judecată pentru hărțuirea spitalului.

Cei trei bebeluși care au murit:

  • Vasile Emilian Haidamac, 25 februarie – 27 februarie 2016 (a trăit 27 de ore)
  • Alexandru Teodor Manea, 17 februarie – 1 martie 2016 (a trăit 13 zile)
  • Lucas Paparuș, 7 august – 17 august 2016 (a trăit 10 zile)

După articolele apărute în presă, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a deschis un dosar, iar Avocatul Poporului s-a autosesizat.

Citeşte şi:

Ancheta bebelușilor morți la Suceava din cauza infecțiilor nosocomiale trenează de aproape 4 ani. Tatăl unui copil: ”Nimeni din spital nu a fost audiat”

Expertiza medico-legală în cazul bebelușilor din Suceava, morți din cauza infecțiilor nosocomiale acum aproape 4 ani, nu este gata!

Adriana Nedelea LA FIX | Expert în politici de sănătate: ”Țările cu sistem privat de urgență nu sunt exemple de bune practici”

O luptătoare MMA, concurentă de la Survivor România, i-a dat un cap în gură. Decizia luată de organizatori după ce i-a spart nasul Războinicului Andrei
GSP.RO

O luptătoare MMA, concurentă de la Survivor România, i-a dat un cap în gură. Decizia luată de organizatori după ce i-a spart nasul Războinicului Andrei

Horoscop 19 februarie 2020. Racii încep să viseze cu ochii închiși
HOROSCOP

Horoscop 19 februarie 2020. Racii încep să viseze cu ochii închiși