Mergi direct la conținut »
Avertisment dur al Comisiei Europene, după adoptarea Codului Penal. „Nu vom ezita să luăm măsurile necesare”
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Avertisment dur al Comisiei Europene, după adoptarea Codului Penal. „Nu vom ezita să luăm măsurile necesare”

Avertisment dur al Comisiei Europene, după adoptarea Codului Penal. „Nu vom ezita să luăm măsurile necesare”

Comisia Europeană avertizează miercuri, într-o declarație, că în calitate de gardian al Tratatului UE, nu va ezita să acționeze ”atunci când e nevoie” pentru a asigura compabilitatea tratatului UE cu legislația României. Modificările controversate la legislația penală au fost adoptate de Camera Deputaților, forul decizional în acest caz. Amendamentele se referă, printre altele, la redefinirea și dezincriminarea mai multor infracțiuni. Votul a fost dat cu o zi mai devreme decât ar fi trebuit.

”Comisia urmărește îndeaproape și cu îngrijorare crescută evenimentele din România”, scrie într-o declarație a Bruxelles-ului.

Este pentru prima oară când Comisia amenință țara noastră cu măsuri dacă legislația va intra în coliziune cu cea comunitară.

”Comisia urmărește cu atenție și cu îngrijorare crescută ultimele evenimente din România. Noi, alături de alți parteneri internaționali și state membre, am spus că lupta împotriva corupției și asigurarea unei justiții independente este foarte importantă. Acesta este și nucleul raportului MCV al Comisiei. Este crucial pentru românia să intensifice eforturile și să evite să treacă peste realizările anterioare.

În acest context, urmărim cu atenție reformele codului penal și de justiție în România. Am notat că reforma codului penal a fost trecută de Parlamentul României și vom examina textul final pentru compatibilitatea sa cu legea relevantă a UE în domeniul penal, cooperarea poliției și standardele internaționale. Ca un gardian al tratatelor, noi nu vom ezita să luăm măsurile necesare pentru a ne asigura că există o compatibilitate”, a transmis Comisia Europeană.

O hackeriță pe jumătate româncă face furori în SUA: 'Pot să șterg toate voturile lui Donald Trump'
Recomandări

O hackeriță pe jumătate româncă face furori în SUA: 'Pot să șterg toate voturile lui Donald Trump'

Codul penal a fost adoptat cu 167 de voturi ”pentru”, 97 ”împotrivă” și 19 abțineri. Dan Barna, președinte USR: ”România nu mai e stat de drept, ci stat de Dragnea”. Eugen Tomac, liderul deputaților PMP, anunță că un membru PMP a votat pentru și va fi exclus din partid. Este vorba despre Adrian Mocanu, însă acesta deja anunțase că pleacă la ALDE.

La scurt timp de la votul din Parlament, președintele Iohannis a anunțat că atacă la CCR Codul Penal și Codul de Procedură Penală. ”Modificările sunt fie inutile, fie toxice sau dăunătoare”, a spus șeful statului, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni, la scurt timp după votul din Parlament pe modificările Codului penal.


CITEȘTE ȘI: Rezultate BAC 2018 EDU.RO. Rezultatele examenelor la Bacalaureat 2018 au fost publicate! Tot ce trebuie să știi despre note și rata de promovare


 

Close
Închide
  Close