Mergi direct la conținut »
Avertisment dur de la BNR asupra îndatorării populației. O treime dintre cei care și-au luat credit în ultimul an au rate mai mari de jumătate de salariu
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Avertisment dur de la BNR asupra îndatorării populației. O treime dintre cei care și-au luat credit în ultimul an au rate mai mari de jumătate de salariu

Avertisment dur de la BNR asupra îndatorării populației. O treime dintre cei care și-au luat credit în ultimul an au rate mai mari de jumătate de salariu

O treime dintre cei care au contractat credite în ultimul an au rate mai mari de jumătate din salariu, arată o analiză a Comitetului Na­ţional pri­vind Supravegherea Macropru­den­ţială (CNSM), un organism care cuprinde reprezentanți ai BNR, ASF și ai Ministerului Finanțelor.

De Daniel Ionașcu,

„Creşterea îndatorării populaţiei poate avea efecte negative importante, atât asupra sistemului financiar, cât şi asupra creşterii economice viitoare, în condiţiile în care populaţia care a contractat un credit ipotecar va avea dificultăţi în plata ratelor lunare şi va decide reducerea consumului în vederea păstrării locuinţei achiziţionate. În prezent, gradul de îndatorare s-a majorat considerabil, o treime din debitorii care au contractat un credit în ultimul an având un grad de îndatorare de peste 55%“, potrivit CNSM.

Avertismentul vine în contextul creșterii prețurilor la imobiliare, datorită avansului economic și a programului Prima Casă.

Problema o constituie faptul că inflația a început să crească, iar în perioada următoare sunt estimate din nou creșteri ale prețurilor la alimente, utilități și carburanți, ceea ce va face ca disponibilul de bani al celor cu credite să fie și mai mic.

Astfel, aceștia ar putea întâmpina probleme în returnarea creditelor în anii următori, ceea ce ar pune posibile probleme mai departe sistemului bancar.

BNR nu mai dorește repetarea scenariului din 2006-2008, când s-a format o bulă imobiliară urmată de scăderea accelerată a prețurilor în perioada crizei economice din perioada 2009-2011, când prețul terenurilor și al locuințelor a scăzut cu 40-50%.

BNR, contre cu Guvernul

Numai că pentru a face acest lucru trebuie să majoreze dobânda-cheie, ca să descurajeze împrumuturile. Făcând asta, BNR va lovi însă direct interesele statului, care vrea să se împrumute în continuare ieftin de la bănci. O majorare a dobânzilor ar face ca Guvernul să cheltuie mai mulți bani pe propriile credite, ori autoritățile sunt deja ”cu cuțitul la os” din cauza deficitului bugetar pe acest an.

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude
Recomandări

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude

De altfel, indicele ROBOR – în funcție de care se calculează ratele la creditele în lei – și-a dublat valoarea în doar o lună, iar Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, a fost recent la BNR pentru a discuta problema. BNR a efectuat o injecție financiară de 9 miliarde de lei, dar indicele ROBOR a ajuns la noi recorduri la finele săptămânii trecute, când a atins 1,84%.

Foamea de bani a statului mărește ratele românilor

Mai mult, anul viitor ar urma noi creșteri salariale în domeniul bugetar, iar Executivul vrea ca acestea să vină la pachet cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. Astfel, majorările cu 25% ale salariilor bugetare de anul viitor ar fi de doar 5%. Sindicatele se opun acestei măsuri.

Close
Închide
  Close