Oamenii de știință încă nu sunt siguri de ce bărbaţii par mai afectaţi, dar există câteva indicii, de la stilul de viață până la expunerea la testosteron.

Bărbații pot fi mai sensibili la infecții, în general

Cercetătorii de la Global Health 50/50, un grup de cercetare academică, au analizat datele demografice cu privire la decesele COVID-19 în diferite țări. În general, au descoperit că bărbații au între 50% și 80% mai multe riscuri să moară din cauza coronavirusului decât femeile.

“Datele de până acum nu oferă un model clar pentru cine este mai probabil să se infecteze cu COVID-19. Cu toate acestea, arată că printre cazurile confirmate, bărbații mor în mod constant la un ritm mai mare în țările în care sunt disponibile date”

autorii noului raport Global Health 50/50:

De exemplu, în China, Spania și Germania, bărbații reprezintă puțin sub 65% din decesele totale de coronavirus. Nu a existat nicio țară din peste 20 de persoane incluse în analiză în care o pondere mai mare de femei au murit din cauza virusului decât bărbații.

Centrul pentru Control și Prevenția Bolilor (CDC) nu a eliberat încă defalcarea cazurilor de coronavirus în funcție de sex în SUA. Cu toate acestea, știm că în New York, au existat 43 de decese COVID-19 pentru fiecare 100.000 de bărbați din oraș, comparativ cu 23 de astfel de decese pentru fiecare 100.000 de femei.

“Sunt în camera de urgență și este remarcabil – aș estima că 80 la sută dintre pacienții care sunt aduși sunt bărbați. Este vorba de patru din cinci pacienți”

dr. Hani Sbitany, un chirurg reconstructiv din Mount Sinai Health Systems, care a tratat pacienți COVID-19 din Brooklyn, într-o declarație pentru The New York Times

În România, datele demografice ale cazurilor și deceselor nu sunt publice pentru a stabili riscul de deces COVID-19 pe sexe. Însă nu există nici un motiv să credem că situația ar sta cu mult diferit față de alte țări.

Cum se explică riscul ridicat pentru sexul masculin?

Oamenii de știință știu de ceva vreme că există unele diferențe de sex în funcționarea sistemului imunitar. Cu toate acestea, există și comportamente riscante specifice bărbaților (fumatul, consumul de alcool) și normele sociale care îngreunează distingerea factorilor biologici de factorii de mediu.

Aceasta este o întrebare importantă pentru a răspunde totuși. Dacă există într-adevăr răspunsuri imune specifice sexului la COVID-19, un tratament eficient ar putea necesita diferențierea între bărbați și femei.

Hormonii, o posibilă explicaţie

Estrogenul și testosteronul ar putea fi responsabili pentru diferențele importante în modul în care sistemul imunitar răspunde la infecțiile cu coronavirus.

Studiile efectuate pe șoareci arată că suplimentele de estrogen cresc răspunsurile imunitare generale, poate pentru că celulele imune au receptori de estrogen.

Un alt studiu pe șoareci a investigat efectele coronavirusului care a provocat focarul SARS din 2003, descoperind că rozătoarele de sex masculin erau mai sensibile la virus. Când estrogenul a fost blocat de la legarea la receptorii din celulele șoarecilor de sex feminin, femelele s-au îmbolnăvit la rate mai mari.

Testosteronul, principalul hormon sexual masculin, pare să aibă un efect suprimant asupra sistemului imunitar. Studiile arată că atunci când bărbații au infecții, nivelul lor de testosteron scade. Acest lucru se poate datora încercării organismului de a sista activități care consumă multă energie, cum ar fi creșterea mușchilor, apetitul sexual și comportamentul predispus la risc. 

O analiză din 2014 a răspunsului imun la vaccinarea împotriva gripei a constatat că bărbații cu un nivel ridicat de testosteron au produs cel mai mic număr de anticorpi.

“Aceste rezultate demonstrează o asociere puternică între androgeni și gene implicate în metabolismul lipidelor, ceea ce sugerează că acestea ar putea fi drivere importante ale diferențelor de răspunsuri imune între bărbați și femei”

Autorii studiului:

Mai recent, cercetările sugerează că boala COVID-19 reduce nivelul de testosteron la bărbați prin modificarea funcției gonadelor, probabil ducând la creșterea severității bolii în acest proces.

Cu toate acestea, rolul testosteronului devine complicat odată ce luăm în considerare vârsta, un factor de risc major pentru COVID-19 pentru ambele sexe. Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, testosteronul lor scade, dar încă se îmbolnăvesc des de infecții.

Pentru a determina cu adevărat rolul testosteronului în funcția imunitară, ar fi necesară o investigație care să analizeze imunitatea înnăscută și cea adaptativă într-o varietate de bărbați din medii diferite. O astfel de anchetă nu există încă.

Comportament masculin riscant

Desigur, există diferențe de comportament între sexe. Fumatul este mult mai răspândit la bărbați decât la femei, ceea ce supune indivizii la risc de a dezvolta cancer pulmonar, precum și alte boli cronice. În China, 54% dintre bărbații adulți fumează, în comparație cu doar 2,6% dintre femeile chineze.

De asemenea, bărbații sunt mai puțin dispuși să se spele pe mâini la fel de des ca femeile și sunt mai puțin susceptibili să solicite tratament mai devreme atunci când sunt bolnavi.

Deși încă nu există un studiu care să sugereze acest lucru, bărbații ar putea avea, de asemenea, mai multe șanse să nu poarte măști de față sau să le utilizeze în mod necorespunzător.

Chiar înainte de COVID-19, au existat diferențe importante în durata de viață între bărbați și femei.  

Speranța de viață din România este de 75,3 ani, una dintre cele mai reduse din blocul comunitar, se arată în raportul Comisiei Europene privind Starea sănătății în UE, publicat în 2019. Femeile din România trăiesc în medie 79,1 ani, cu șapte ani mai mult decât bărbații. 

Deși incidența obezității și bătrâneții este, în general, mai mare în rândul femeilor, rata de fatalitate a cazurilor în rândul bărbaților infectați cu COVID-19 este încă mai mare chiar și atunci când se ajustează pentru acești factori.

De ce este importantă înțelegerea diferențelor de sex pentru COVID-19

Dacă bărbații sunt cu adevărat mai sensibili la infecțiile cu coronavirus decât femeile, pacienții bărbați pot necesita intervenții diferite. În timpul dezvoltării vaccinului, nuanțele din răspunsul imun masculin-feminin ar trebui luate în calcul. 

De asemenea, este de remarcat faptul că, deși par să existe unele diferențe specifice sexului, practic toată lumea are un risc semnificativ de a dezvolta forme foarte severe de COVID-19 – bărbați și femei, tineri și bătrâni. În consecință, toată lumea ar trebui să fie foarte precaută acum când pandemia este încă la început și sunt multe necunoscute.


LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie. 

Citeşte şi:

Vizierele protejează mai bine decât măștile. Ar putea deveni absolut necesare pentru cei care lucrează cu publicul

Putem să ne îmbolnăvim doar citind știrile înfricoșătoare despre pandemia de COVID-19? Ce înseamnă „efectul nocebo” 

Pot plasturii cu nicotină să ne apere de coronavirus? Franța plănuiește să afle

Urmărește-ne pe Google News
Gestul neștiut făcut de Gigi Becali pentru Mihai Neșu: „S-a arătat imediat dispus să mă ajute”
PARTENERI - GSP.RO
Gestul neștiut făcut de Gigi Becali pentru Mihai Neșu: „S-a arătat imediat dispus să mă ajute”
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
"Ne vei lipsi în fiecare zi". Lacrimi pentru Maia, fetiţa unor români stabiliţi în Anglia, care a murit la trei ani după ce a luat o bacterie în România
Observatornews.ro
"Ne vei lipsi în fiecare zi". Lacrimi pentru Maia, fetiţa unor români stabiliţi în Anglia, care a murit la trei ani după ce a luat o bacterie în România
Horoscop 23 ianuarie 2022. Peștii sunt foarte concentrați, ceea ce e un avantaj major, pentru că nu mai pierd timpul inutil
HOROSCOP
Horoscop 23 ianuarie 2022. Peștii sunt foarte concentrați, ceea ce e un avantaj major, pentru că nu mai pierd timpul inutil
Cum să adormi în două minute. Tehnica militară care îi ajută pe soldați
Știrileprotv.ro
Cum să adormi în două minute. Tehnica militară care îi ajută pe soldați
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
Telekomsport
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale
PUBLICITATE
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale