Mergi direct la conținut »
Benzina și motorina s-ar putea ieftini. Guvernul discută eliminarea supraaccizei la carburanți
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Benzina și motorina s-ar putea ieftini. Guvernul discută eliminarea supraaccizei la carburanți

Benzina și motorina s-ar putea ieftini, dacă va eliminată supraaciza la carburanți. Ministrul finanțelor , Eugen Teodorovici a spus că la acest moment se abalizează efectele economice ale unei astfel de măsuri.

De Mihai Niculescu,

„O să fie o discuţie la nivel de Guvern….Va fi o propunere din partea noastră ca Minister de Finanţe vizavi de supraacciză. Până la final de an o să vedeţi o propunere în acest sens….Vom face analize şi vedem exact care este situaţia. După cum ştiţi bine, în România prima acţiune este să spui că e un minus pe buget dacă scoţi o taxă, un impozit. Trebuie să te uiţi la efectul de runda a doua. Dacă o astfel de măsură poate produce în economie efecte pozitive, este foarte bine şi vă dau un exemplu foarte interesant legat de creşterea rovinietei sau alinierea acestei roviniete la o directivă europeană. Şi chiar a fost o discuţie în Guvern şi, nu vă ascund acest lucru şi doamna prim-ministru a decis amânarea unei astfel de măsuri, ceea ce este foarte corect, pentru că o creştere a ei chiar dacă se aplica transportatorilor efectele erau în economie….Doamna prim-ministru într-o şedinţă de guvern de săptămânile trecute a decis să nu luăm o astfel de decizie, chiar dacă i s-a invocat că este o aliniere la o directivă europeană. (…) Analizăm. Facem niște calcule. Eu sunt tentat să propun o astfel de chestiune”, a precizat ministrul”, a declarat Eugen Teodorovici. La TVR.

”Sper să ştie să înoate acel cineva care pune astfel de piedici”

Ministrul finanțelor a anunțat și alte măsuri de susținere a economiei: ajutoarele de stat pentru proiecte de minimum trei milioane de euro, introducerea cotei de TVA de 5% pentru zona de turism, dar şi demararea unor investiţii importante, precum podul de peste Dunăre de la Tulcea sau posibila atribuire de contract pentru Autostrada Comarnic – Braşov.

„Să facem podul, dar sunt unii care au anumite interese să nu…nu vedeţi că acest pod nu s-a făcut de ani de zile, de peste 20 şi ceva de ani se vorbeşte în ţara aceasta despre acel pod, pentru că sunt unii care au anumite interese locale acolo: ba că trec Dunărea cu un bac, ba că aşa mai departe. Şi atât de meschine sunt interesele acestor oameni, politicieni din păcate, din zona respectivă şi de acesta fac un anunţ…dacă o să am dovada certă, probabil că nu ştiu, sper să ştie să înoate acel cineva care pune astfel de piedici”, a spus Eugen Teodorovici.

Întrebat despre modul de taxare a autostrăzilor, Teodorovici a precizat că nu vor fi percepute simultan taxă de drum şi vinietă. Ministrul Finanțelor a prognozat până la sfârșitul anului și scăderea ratei inflației.


Rusia a început cele mai mari exerciţii militare din istorie. NATO denunță manevrele care ar fi o repetiție a „unui conflict de mare anvergură”


 

Close
Închide
  Close