Reamintim, prețul petrolului a urcat de la 27 de dolari pe baril în 2016 la valori în jurul a 75 de dolari în 18 luni, iar rezultatele s-au văzut atât în profiturile benzinarilor, cât și în portofelele românilor, care au fost forțați să achite mai mult la pompă.
Pe lângă creșterea barilului, un alt factor de scumpiri a fost reintroducerea accizei de 7 eurocenți în toamna anului trecut.
Petrom, profit mai mult decât dublu
Petrom rămâne lider cu vânzări totale de 14,7 miliarde de lei și un profit net de 2,39 miliarde. Compania a încheiat anul 2017 cu 13.322 angajați. Spre comparație, în 2016 afacerile erau cu 2 miliarde de lei mai mici, la 12,5 miliarde de lei și un câștig de mai bine de două ori mai puțin, respectiv de 907 milioane de lei, potrivit raportărilor.
Petrom are atât activități de extracție a țițeiului, dar și rafinăria Petrobrazi și stațiile de distribuție Petrom și OMV. Pe lângă acestea, Petrom extrage și vinde gaze naturale și este și producător de energie electrică.
OMV Petrom Marketing, divizia care se ocupă de benzinăriile Petrom și OMV, a avut în 2017 o cifră de afaceri de 15 miliarde de lei și un profit de 320 de milioane de lei. În 2016, vânzările erau de 14,4 miliarde și un câștig de 385 de milioane.
Grupul Petrom este controlat de către grupul austriac de stat OMV, care are 51% din acțiuni. Statul român mai deține 20,6% din acțiunile companiei. Acestea vor fi introduse în Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI).
Rompetrol, câștig-record
Rompetrol Rafinare, fosta Petromidia, și-a crescut la rândul său vânzările. Compania, la care statul român deține acum 44% din acțiuni, a consemnat venituri de 11,1 miliarde de lei în 2017 și un profit net de 418 milioane de lei.
Compania avea 1.061 de angajați.
În 2016, Petromidia avea afaceri de 8,7 miliarde de lei și profit de 70 de milioane.
Rezultatele companiei includ și cifrele realizate de către subsidiara care operează benzinăriile Rompetrol. Numită Rompetrol Downstream, aceasta a avut anul trecut afaceri de 8,8 miliarde de lei și un câștig de 168 de milioane de lei. În 2016, vânzările erau de 8,2 miliarde de lei, iar profitul net de 62 de milioane.
Vin chinezii
Grupul Rompetrol este deținut de către grupul kazah de stat KazMunaiGaz. Acesta a semnat, însă, un acord prin care va ceda 51% din KMG International, entitatea care controlează activitățile Rompetrol din România, către un concern chinez.
Acesta se numește CEFC China Energy, dar recent a intrat în criză de bani, iar fondatorul său este anchetat în China pentru corupție.
Statul chinez ar urma să preia acțiuni la CEFC, pentru salvarea tranzacțiilor anunțate de acesta.
Telenovela datoriilor
România a semnat în anul 2013 un memorandum KazMunaiGaz privind reglementarea datoriilor istorice de 600 de milioane de dolari ale Petromidia. Acesta stipula vânzarea de către stat a 26,7% din acțiunile Petromidia pentru 200 de milioane de dolari și crearea unui fond care să facă investiții de un miliard de dolari în România.
Zilele trecute, însă, acesta arăta că își menține angajamentul privind crearea fondului de un miliard de dolari. Acesta ar urma să investească în crearea de benzinării și construirea unei termocentrale la Năvodari.
Lukoil, la mare luptă cu MOL
Grupul rus Lukoil și-a menținut poziția a treia în top, în fața maghiarilor de la MOL.
Lukoil România, care operează benzinăriile omonime, a raportat afaceri totale de 5,92 miliarde de lei în 2017, în urcare față de cele 5,36 miliarde de lei din 2016. Dar dacă în 2016 Lukoil avea o pierdere de 16 milioane de lei, în 2017 compania a ieșit pe plus cu 85,7 milioane de lei.
Lukoil mai deține în țara noastră și compania Petrotel Lukoil, care operează rafinăria Petrotel, de lângă Ploiești. Aceasta a avut anul trecut afaceri de 4,69 miliarde de lei și un câștig de 224 milioane de lei. Compania are 445 de angajați. În 2016, afacerile erau de 4,44 miliarde de lei, dar profitul era mai mare: 299 de milioane.
Lukoil este cel mai mare grup petrolier privat din Rusia, fiind controlat de către oligarhii Vagit Alekperov și Leonid Fedun. În 2014, Lukoil amenința că părăsește România, ca urmare a unui dosar de evaziune fiscală în care este implicată rafinăria Petrotel.
MOL vine tare din urmă
MOL România a ajuns pe locul al treilea, în fața Lukoil. MOL Romania Petroleum, operatorul benzinăriilor MOL, a avut vânzări de 5,46 miliarde de lei în 2017 și un profit de 183 milioane de lei. Compania are doar 228 angajați.
În 2016, aceasta avea venituri de 4,73 miliarde de lei și profit de 153 de milioane.
MOL a preluat în 2016 benzinăriile Agip din România. Grupul italian Eni, care le deținea, și-a vândut stațiile din țara noastră, Cehia, Slovacia și Slovenia.
Grupul MOL este controlat de către Ungaria, care deține 24,74% din acțiuni.
SOCAR și Gazprom, departe în urmă
În fine, grupul azer Socar și cel rus Gazprom se află departe în urma celorlalți competitori în privința vânzărilor.
Socar a anunțat venituri de 731 milioane de lei în 2017 și o pierdere de 568.000 de lei. Compania are 473 de angajați și se află în proces de extindere, însă această extindere a bătut pasul pe loc în ultimii ani.
În 2016, Socar România avea vânzări de 572 de milioane de lei și un profit de 4 milioane de lei.
Grupul SOCAR este deținut de către autoritățile din Azerbaidjan.
NIS Petrol, o companie sârbă prin care gigantul rus Gazprom controlează benzinăriile cu același nume din România, a avut în 2017 vânzări de 314 milioane de lei și o pierdere de 26 de milioane de lei.
Spre comparație, în compania raporta afaceri de 221 milioane de lei și o pierdere de 20,9 milioane. Anterior, NIS Petrol anunța planuri privind extinderea rețelei de benzinării la peste 100 de unități și chiar a dus o serie de tratative cu Petrom pentru cumpărarea de stații de distribuție. Acestea însă nu s-au concretizat.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!