Timp de aproape un an, înainte de a fi împușcat la Moscova, opozantul rus Boris Nemțov a fost urmărit de cel puțin un agent FSB care avea legături cu o echipă secretă de asasini, arată o investigație jurnalistică.

Cele trei publicații – Bellingcat, BBC și The Insider – au găsit dovezi că Nemțov a fost urmărit în 13 călătorii, înainte de uciderea sa. Autoritățile au negat orice implicare în asasinarea criticului lui Vladimir Putin.

Realizată de publicații care în acest moment lucrează în afara Rusiei, investigația a fost preluată și de Novaia Gazeta, una dintre ultimele organizații media care mai apare în această țară în format tipărit și online, cu informații critice la adresa guvernului.

Nemțov a fost un adversar determinat al președintelui Vladimir Putin și un critic al primei invazii din Ucraina. Asasinarea sa în 2015 este cea mai mediatizată crimă politică de la venirea lui Putin la putere.

El a devenit cunoscut în anii ’90, când a ocupat funcția de viceprim-ministru, în timpul președintelui Boris Elțîn. Pentru o vreme, a fost considerat drept un posibil succesor al lui Elțîn, deși era în același timp o țintă a criticilor pentru dezastrul economic traversat de Rusia.

Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO
Recomandări
Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO

În cele din urmă, la putere a ajuns Putin, iar Nemțov a fost împins spre marginea politicii rusești. El a devenit în schimb un militant eficient al opoziției, expunând corupția și denunțând atacul Rusiei din 2014 asupra Ucrainei.

Pe 27 februarie 2015, Nemțov a fost împușcat mortal, la doar câțiva metri de Kremlin și cu doar câteva zile înainte de a conduce un nou protest împotriva războiului.

Cinci bărbați de origine cecenă au fost arestați rapid și ulterior încarcerați pentru uciderea sa. Dar ancheta oficială a lăsat fără răspuns cele mai importante întrebări: cine a ordonat uciderea și de ce.

Dovezile stau în baza de date a FSB

Acum, la șapte ani după asasinat, BBC – în colaborare cu site-urile de investigații Bellingcat și The Insider – a găsit dovezi că, în lunile premergătoare asasinatului, Nemțov a fost urmărit în toată Rusia de un agent guvernamental care avea legătură cu o echipă secretă de asasini.

Investigația, care folosește informații privind diverse rezervări de bilete de tren și avion intrate în posesia jurnaliștilor, arată că Nemțov a fost urmărit în cel puțin 13 călătorii.

Ultima dată când agenții FSB l-au urmărit pe opozant a fost pe 17 februarie 2015, cu doar 10 zile înainte de asasinat.

Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO
Recomandări
Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO

Potrivit documentelor, numele agentului care a petrecut cel mai mult timp pe urmele lui Nemțov este Valeri Suharev. Toate dovezile sugerează că, la vremea respectivă, acesta servea în cadrul FSB, principala agenție de securitate a Rusiei. Unul dintre mandatele FSB este de a gestiona amenințările politice interne în numele Kremlinului, inclusiv monitorizarea mișcărilor de persoane în întreaga țară.

Cum au aflat jurnaliștii de mișcările lui Suharev? Toate rezervările relevante de zboruri și trenuri sunt înregistrate într-o bază de date a FSB numită Magistral. Dar baza de date înregistrează nu doar mișcările persoanelor pe care agenții ruși doresc să le monitorizeze, ci poate fi folosită și pentru a dezvălui mișcările agenților înșiși – persoane precum Suharev.

Acest tip de informații este adesea dezvăluit pe piața neagră și ajunge în mâinile jurnaliștilor, scrie BBC.

„Într-o societate coruptă precum Rusia, (Magistral) este o sabie cu două tăișuri”, a explicat Christo Grozev, directorul executiv al Bellingcat. „Și le permite oamenilor ca noi să meargă de fapt și să-i urmărească pe aceiași spioni, pe aceiași ofițeri FSB”, a adăugat el.

Unele dintre datele originale pentru această investigație au fost cumpărate de Bellingcat prin intermediul unor intermediari din Rusia. Acești intermediari au achiziționat informațiile de la oficiali corupți care au acces la Magistral. BBC a folosit, de asemenea, date care i-au fost furnizate, fără plată, de către surse care au acces la copii ale Magistral.

Călin Georgescu reacționează la valul de proteste declanșate împotriva lui: „Sunt tată de băieţi, am trei băieţi, suntem o familie puternică, unită” | VIDEO
Recomandări
Călin Georgescu reacționează la valul de proteste declanșate împotriva lui: „Sunt tată de băieţi, am trei băieţi, suntem o familie puternică, unită” | VIDEO

Bellingcat a mai folosit anterior date din Magistral, pentru a investiga tentative de asasinat în Rusia. Investigațiile lor au scos la iveală dovezi ale existenței unei echipe secrete de asasini în cadrul FSB, care a vizat opozanți ai Kremlinului. Guvernul rus a negat întotdeauna aceste acuzații.

FSB, tot timpul în urma lui Nemțov

Investigația actuală a obținut rezervările pentru biletele de tren și de zboruri făcute de Suharev. Ele au fost apoi comparate cu călătoriile lui Boris Nemțov.

Cele mai multe dintre călătoriile lui Nemțov l-au dus de la Moscova, unde locuia, la Iaroslavl – 272 km nord-est de capitală – unde făcea parte din parlamentul regional. Aparent, Suharev cunoștea planurile lui Nemțov în avans, deoarece adesea ajungea în același oraș cu doar câteva minute sau ore înaintea opozantului.

În multe cazuri, Suharev era însoțit în misiune de alți agenți FSB, Dmitri Suhinin și Alexei Krivoșcekov. Un grafic realizat de Bellingcat prezintă călătoriile în care Nemțov a fost urmărit de agenții FSB.

Înainte de a fi ucis, opozantul rus Boris Nemțov a fost urmărit de agenți FSB conectați cu alte tentative de asasinat. Cea mai recentă, cea a lui Navalnîi
De cine a fost urmărit Nemțov în fiecare din cele 13 călătorii monitorizate. Sursa: Bellingcat

Una dintre călătorii dezvăluie în mod special cât de atent era urmărit Nemțov. În vara lui 2014, el a călătorit în Siberia. Nemțov și-a rezervat zborul online pe 2 iulie, imediat după miezul nopții. Exact 10 minute mai târziu, Suharev a cumpărat un bilet spre aceeași destinație, Novosibirsk, unde a ajuns în aceeași zi cu Nemțov.

Potrivit lui Grozev, un agent FSB poate folosi foarte ușor baza de date Magistral pentru a urmări cu mare precizie o țintă.

„Dacă ești un ofițer FSB, ai putea pur și simplu să te conectezi la acea bază de date și să vezi toate biletele pe care le cumpără sau le-a cumpărat o persoană”, a explicat jurnalistul, pentru BBC.

Echipa asasinilor

Dar Suharev nu a fost doar un ofițer de rang inferior al FSB, aflat într-o misiune de rutină. Într-o investigație anterioară, Bellingcat l-a conectat cu două tentative de asasinat, ambele vizând critici proeminenți ai lui Putin.

Prima țintă a fost prietenul și protejatul lui Nemțov, Vladimir Kara-Murza, un politician de opoziție care, în săptămânile de după asasinat, acuza în mod ferm Kremlinul.

În mai 2015, Suharev a făcut parte dintr-o echipă care a mers la Kazan, un oraș din estul Rusiei, în același timp cu Kara-Murza. La două zile după ce Kara-Murza s-a întors la Moscova, acesta s-a prăbușit, cu probleme de respirație. A intrat în comă și a suferit de insuficiență multiplă a organelor, dar în cele din urmă și-a revenit.

A fost otrăvit pentru a doua oară în 2017 și a supraviețuit din nou. Guvernul rus a respins repetat acuzația că agenții săi ar fi fost implicați în otrăvire.

A doua țintă a fost scriitorul Dmitri Bîkov. Bellingcat scrie că același agent FSB l-a urmărit și pe scriitor timp de un an întreg, înainte ca în 2019, acesta să se îmbolnăvească în mod misterios cu simptome asemănătoare cu cele suferite de alte victime politice.

A treia țintă a fost Alexei Navalnîi, liderul opoziției, acum încarcerat, ale cărui anchete anticorupție au ajuns la milioane de ruși.

În 2020, Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, un agent neurotoxic dezvoltat în Uniunea Sovietică și interzis de legislația internațională. Bellingcat a stabilit că o echipă a FSB l-a urmărit pe Navalnîi în orașul Tomsk din estul țării, inclusiv înainte de otrăvire.

Investigația a constatat că Suharev nu a făcut parte din echipa de teren care l-a urmărit fizic pe Navalnîi în acel moment. Dar datele telefonice arată că, în lunile imediat înainte de otrăvire, Suharev a schimbat 145 de apeluri telefonice sau mesaje text cu cel puțin patru membri ai echipei respective, precum și cu un ofițer FSB aflat mai sus în ierarhia de comandă.

Patru dintre acești oameni se numără printre cei șapte agenți FSB sancționați ulterior de guvernele de la Washington și Londra, pentru implicarea lor în tentativa de asasinat.

Guvernul rus a negat întotdeauna orice implicare în otrăvirea lui Navalnîi.

BBC a cerut guvernului rus și FSB o reacție la informațiile dezvăluite, dar a primit un mesaj asemănător. „Toate acestea nu au nimic de-a face cu guvernul rus. Pare a fi o altă invenție”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

O metodă neobișnuită de asasinare

Nu există nicio dovadă că Sukharev, Krivoșcekov sau Suhinin au fost implicați în uciderea lui Nemțov, scrie Bellingcat. Metoda folosită pentru asasinarea acestuia diferă, de asemenea, de modul de operare folosit ulterior de acești ofițeri specializați ai FSB – otrăvirea.

Înregistrările telefonice din acea perioadă nu mai sunt accesibile și jurnaliștii nu mai pot stabili unde se aflau ofițerii în ziua asasinatului și nici dacă aceștia erau în comunicare cu grupul de ceceni condamnați.

Este notabil faptul că echipa FSB a încetat să-l mai urmărească pe Nemțov pe 17 februarie 2015, după o serie neîntreruptă de 13 filaje.

Nemtsov a călătorit la Iaroslavl aparent fără filaj între 21 și 22 februarie. Doar o săptămână mai târziu a fost împușcat mortal.

„L-au ucis pe cel mai bun”

Într-un interviu acordat Libertatea în urmă cu doi ani, politicianul rus Vladimir Kara-Murza, una dintre victimele presupuselor tentative de asasinat, a acuzat autoritățile ruse că sunt implicate într-o mușamalizare la nivel înalt a asasinării lui Boris Nemțov.

„L-au ucis pe cel mai puternic. Boris Nemțov era cea mai proeminentă, cea mai principială, cea mai puternică și lucidă voce împotriva regimului autoritar și corupt al lui Vladimir Putin. La apogeul propagandei, în 2014, când presa lui Putin vorbea despre fasciștii din Ucraina și despre cum ne-am unit istoric cu Crimeea, Nemțov a condus zeci de mii pe străzile din Moscova, împotriva politicilor lui Putin. Nu l-au putut mitui, nu l-au înfricoșat, nu l-au putut determina să emigreze, așa că l-au redus la tăcere în singurul mod în care au putut să o facă”, a spus Kara-Murza.

Atât Kara-Murza, cât și scriitorul Dmitri Bîkov, au continuat criticile la adresa lui Putin.

Într-un interviu acordat Libertatea în urmă cu mai puțin de două săptămâni, Bîkov observa că nu mai există limite pentru cinismul li cruzimea liderului de la Kremlin.

„Putin va merge până la capăt, adică se va distruge fie pe sine, fie lumea. Nu mai are alte opțiuni. Este deja un criminal de război, amploarea minciunilor și a brutalității sale ne face să ne gândim la fascismul german – și nu am de ce să mă îndoiesc că este gata să-l depășească pe Pol Pot (liderul khmerilor roșii din Cambodgia din anii 70, considerat responsabil de moartea a două milioane de oameni, n.red.) în represiunea internă”, a spus el.

„Nu există nimeni care să-l oprească, iar răul, lipsit de frâne, nu se ghidează după bunul simț sau chiar pe aberaţii geopolitice; se delectează în sine, în amploarea sa, în impunitatea sa. Chiar nu există limite pentru cinismul și cruzimea lui Putin”, a concluzionat scriitorul.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

The Guardian: Alegătorii din România sunt furioşi. Ce urmează după victoria şocantă a ultranaţionalistului în primul tur
Știrileprotv.ro
The Guardian: Alegătorii din România sunt furioşi. Ce urmează după victoria şocantă a ultranaţionalistului în primul tur
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Viva.ro
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Județul din România care atrage investiții străine semnificative. Va avea parc industrial nou și se va construi un cargo pentru transport aerian
FANATIK.RO
Județul din România care atrage investiții străine semnificative. Va avea parc industrial nou și se va construi un cargo pentru transport aerian
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Unica.ro
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Un influencer de pe TikTok care l-a susţinut pe Georgescu regretă decizia: "Am fost un prost. Am fost folosit precum un câine"
Observatornews.ro
Un influencer de pe TikTok care l-a susţinut pe Georgescu regretă decizia: "Am fost un prost. Am fost folosit precum un câine"
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI