MENIU CAUTĂ
11 Dec. 2017 09:05

Brexit | Theresa May este optimistă privind continuarea negocierilor pentru un acord comercial Londra-Bruxelles

Distribuie

Theresa May susține că acordul încheiat între Londra și Bruxelles a trezit "un nou sentiment de optimism" pentru faza a doua a negocierilor, respectiv încheierea unui acord comercial între Londra și Bruxelles, relatează AFP.

Premierul britanic urmează să susțină un discurs în fața Camerei Comunelor, în cadrul căruia va discuta despre Brexit, la doar câteva zile după ce s-a ajuns la un acord asupra modalităților divorțului, după luni de negocieri tensionate.

„Bineînțeles, nimic nu este încheiat atât timp cât nu s-a încheiat totul”, potrivit unui fragment din discursul pe care Theresa May urmează să îl țină luni în fața Camerei Comunelor și transmis de serviciile sale. „Cred că în prezent există un nou sentiment de optimism în discuții”, a adăugat ea.

Comisia Europeană și Marea Britanie au anunțat, vineri, că au ajuns la un acord privind cele mai importante probleme ale Brexitului, deschizând astfel calea discuțiilor comerciale pentru viitorul după Brexit-ul prevăzut la sfârșitul lunii martie 2019.

Acordul de vineri prevede plata de către Marea Britanie a unei sume între 40 și 45 de miliarde de euro pentru ștergerea obligațiilor față de UE, păstrarea drepturilor expatriaților europeni și garantarea unei frontiere deschise între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

Theresa May a precizat că are speranța „fermă” că acest compromis va fi validat de șefii de stat și de guvern ai UE în cursul summitului european de la 15 decembrie, pentru a se putea concentra asupra edificării „unor noi relații economice și de securitate ambițioase” între Londra și Uniunea Europeană.

Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană în martie 2019. În ceea ce privește retragerea din piața unică europeană, Londra încearcă să obțină o perioadă de tranziție de aproximativ doi ani pentru ca firmele să aibă timpul necesar să facă modificările necesare.


Citește și: INTERVIU | Ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell: Tinerii din România mă fac să fiu optimist


Citește mai multe despre Theresa May, BREXIT și negocieri pe Libertatea.

Comentarii