- Medicii de familie consultați de Libertatea au susținut, la unison, că este nevoie de o regândire a campaniei de vaccinare, fiindcă persoanele care au vrut să se vaccineze au făcut-o deja și de acum încolo trebuie abordată populația indecisă.
- „Este o misiune prea grea să o lași doar medicilor de familie”, spune dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie din România.
Aceasta a explicat că, în acest moment, campania de vaccinare în cabinetele medicilor de familie nu a început propriu-zis și că este un proces ce va debuta, etapizat, în zilele următoare. Ea spune că, după ce s-a auzit cu mai mulți colegi din toată țara, a aflat că unele aspecte nu au fost finalizate în toate județele.
„Unii medici au primit doar seringile”
Unii medici au primit vaccinul, alții doar materialele, alții doar seringile, alții nimic. Unii nu s-au logat în sistem – că a dat eroare, alții nu au reușit să semneze contractele cu Casele Județene de Asigurare de Sănătate și tot așa. Dar în București au primit colegii noștri vaccinul și stă în frigider, fiindcă nu au primit seringi, ace și adrenalină pentru trusa de urgență.
Dr. Sandra Alexiu:
Aceasta a explicat că, în lipsa pregătirii integrale, nu poate porni propriu-zis vaccinarea în cabinetele medicilor de familie, pentru că serurile de imunizare sunt sensibile: odată deschis un flacon, trebuie să existe 5 oameni programați, pentru Johnson&Johnson, sau 10 oameni pentru Moderna. Altfel, serul rămas nefolosit este irosit, pentru că se aruncă.
„Este foarte bine că vom vaccina cu serul de la Johnson&Johnson, este o doză unică și este mai ușor. Problema este că marea majoritate a populației care a dorit să se vaccineze s-a vaccinat deja și acum trebuie modificată strategia, ca să-i aduci și pe ezitanți. Nu pot să facă asta doar medicii de familie, este nevoie de o campanie generală, nu campania om la om pe care noi o tot facem. Ne confruntăm din ce în ce mai des cu ezitanți care au citit în presă diferite lucruri, care nu au încredere în autorități, iar lipsa de încredere se răsfrânge asupra campaniei de vaccinare”, a precizat dr. Sandra Alexiu.
La Iași nu au fost distribuite dozele de vaccin
La Iași, spre exemplu, dr. Anca Deleanu, președintele Societății Naționale a Medicilor de Familie, filiala Iași, spune că medicii de familie au semnat contractele cu CJAS, dar repartiția efectivă a dozelor de vaccin încă nu s-a făcut.
Conform cifrelor furnizate de Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, 191 de medici de familie și-au arătat interesul de a vaccina oameni în cabinet, Iașiul fiind pe locul al doilea la nivel național, după București, din acest punct de vedere.
Dar pregătirile la Iași nu sunt finalizate: repartiția efectivă a dozelor de vaccin nu s-au făcut încă, fiindcă nu se știe exact ce tip de vaccin va merge în fiecare cabinet. Rămâne ca DSP să vadă ce vaccinuri distribuie și unde, fiindcă pentru Moderna, spre exemplu, trebuie condiții de stocare de tip congelator, față de AstraZeneca sau Johnson&Johnson, care merg depozitate în frigider.
„La noi lucrurile sunt la început. Cred că majoritatea cabinetelor noastre vor primi vaccin de la Johnson&Johnson sau de la Moderna. Dar în momentul de față, cine dorește se poate adresa la nivelul centrelor de vaccinare, fiindcă administrarea vaccinului se poate face într-un mod mult mai facil decât la începutul campaniei”, a declarat dr. Anca Deleanu.
Nouă însă ne revine foarte greaua misiune de a convinge populația, care este foarte reticentă și fac un apel deosebit de serios pentru susținere a acestor eforturi fiindcă scepticismul pacienților a crescut foarte mult.
Dr. Anca Deleanu:
O jumătate de oră pentru a convinge un pacient
Aceasta a oferit un exemplu: un pacient care i-a spus, de când a intrat în cabinet, „să nu cumva să mă întrebați dacă vreau să mă vaccinez”. Dr. Anca Deleanu spune că i-a luat o jumătate de oră să convingă pacientul de beneficiile imunizării anti-COVID-19.
„A spus că mâine aduce buletinul ca să îl programez undeva mai central. Dar aici este foarte mult timp pierdut, nu putem să facem așa cu fiecare persoană. Este păcat, generația mea a cunoscut epidemia de polio care a făcut ravagii în rândul copiilor, iar pe mama mea nu a întrebat-o nimeni dacă mă lasă să fiu vaccinată. Pur și simplu am fost vaccinați și s-a eradicat o mare problemă de sănătate”, a explicat dr. Anca Deleanu.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, 3.035 de medici de familie sunt înscriși până acum în campania de vaccinare la nivel național, o parte dintre cabinete fiind în mediul rural.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro