Mergi direct la conținut »
Strategii pentru europarlamentare: Se conturează o alianţă PLUS-USR. Liberalii spun că nu îi afectează intrarea lui Cioloş în cursa electorală
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Strategii pentru europarlamentare: Se conturează o alianţă PLUS-USR. Liberalii spun că nu îi afectează intrarea lui Cioloş în cursa electorală

Strategii pentru europarlamentare: Se conturează o alianţă PLUS-USR. Liberalii spun că nu îi afectează intrarea lui Cioloş în cursa electorală

Candidatura lui Dacian Cioloş, anunțată recent, la alegerile europarlamentare din luna mai aduce noi analize de strategii ale partidelor de dreapta, care împart, teoretic, acelaşi electorat cu fostul premier tehnocrat.

De Valentina Postelnicu,

Acțiunea prin care Cioloş a reuşit să devină lider peste un partid deja înregistrat, ieşind din blocajul în care se afla cu Mişcarea România Împreună, l-a readus în prim-planul politicii, cu şanse de a câştiga un mandat de eurodeputat.

Acum, se conturează o alianţă Partidul Libertății, Unității și Solidarității (PLUS) – Uniunea Salvați România (USR) la alegerile europarlamentare.

Liberalii spun că nu îşi fac griji şi că partidul stă bine în sondaje. Dar planurile PNL și ale partidelor de dreapta se pot schimba, mai ales dacă un candidat cunoscut intră în jocul electoral și are potenţial de atragere a electoratului de dreapta şi a celor nehotărâţi.

Alegerile europarlamentare reprezintă  pentru fostul premier Dacian Cioloș un „examen”, fiind prima dată când candidează, după ce în funcţiile de comisar european şi de premier a fost numit, şi nu ales prin vot.

Ziarul Libertatea i-a întrebat politicienii de la USR şi de la PNL cum văd intrarea lui Dacian Cioloş în cursa pentru europarlamentare şi dacă îi afectează această decizie de pe scena politică.

USR, calcule pentru o posibilă alianţă cu PLUS la europarlamentare

Deputatul Stelian Ion spune că USR nu vede în candidatura lui Dacian Cioloş un inconvenient, deşi acesta va viza tot voturile electoratului de dreapta.

11 ani în insolvență și un nou dosar. Cum a reușit fostul administrator special să „înfunde” și mai tare Rodipet, deși era plătit să o salveze
Recomandări

11 ani în insolvență și un nou dosar. Cum a reușit fostul administrator special să „înfunde” și mai tare Rodipet, deși era plătit să o salveze

„Pe noi nu ne încurcă, dimpotrivă. Am salutat dintotdeauna apariţia unor partide noi”, a spus Stelian Ion, precizând că USR i-a făcut chiar o propunere lui Dacian Cioloş, la un moment dat, să vină în partidul lor.

„Este binevenit acest nou partid, cu oameni noi în politică, şi avem acest proiect, «Oameni noi în politică», alături de Dacian Cioloş şi de o mare parte a societăţii civile”, a spus deputatul USR.

Întrebat despre o posibilă alianţă a USR cu partidul lui Cioloș, PLUS, Stelian Ion a afirmat că există o aşteptare legitimă din partea electoratului de dreapta pentru o astfel de variantă.

„Noi avem discuţii periodice, pentru a pune în ordine detaliile unei asemenea posibile alianţe. Deja timpul nu mai lucrrază în favoarea noastră, ne apropiem de alegerile europarlamentare. Eforturi în acest sens se fac şi ar putea fi bine să putem face această alianţă”, a spus Stelian Ion.

Există școli în România în care copiii cer să fie bătuți ca să poată citi mai repede! Mărturiile unui specialist în educație
Recomandări

Există școli în România în care copiii cer să fie bătuți ca să poată citi mai repede! Mărturiile unui specialist în educație

Despre planurile pentru alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului 2019, deputatul USR a afirmat că deja preşedintele partidului, Dan Barna, a anunţat obiectivul de a avea candidat unic.

„Eu mi-aş dori să avem un candidat propriu la alegerile prezidenţiale, dar vom vedea cum trecem de testul europarlamentarelor”, a arătat acesta.

Cioloş: „Există o mare probabilitate să mergem pe liste comune cu USR”

Strategia a fost confirmată şi de Dacian Cioloş. Fostul premier tehnocrat a anunţat că nu se pune problema, „deocamdată”, ca PLUS să fuzioneze cu USR, dar că „există o mare probabilitate” ca cele două formațiuni să aibă listă comună de candidați pentru alegerile europarlamentare.

Orban: „Oricine vrea, poate să candideze. Problema este cu ce program, cu ce experienţă vine”

Președintele PNL, Ludovic Orban, nu vede un pericol în candidatura lui Dacian Cioloş.

Newsweek: Firma de pază a jurnalistului Sorin Ovidiu Bălan a păgubit statul cu peste 9 milioane de lei
Recomandări

Newsweek: Firma de pază a jurnalistului Sorin Ovidiu Bălan a păgubit statul cu peste 9 milioane de lei

Liberalii spun că, în măsurătorile interne, partidul este cotat cu 26-29% în preferinţele electoratului şi nu au emoţii că o parte din votanţii PNL vor merge către Dacian Cioloş.

„Suntem într-o democraţie, oricine vrea să candideze, poate să candideze. Problema este şi cu ce program vine, cu ce experienţă vine în spate, cu ce afiliere politică la nivel european vine în spate, iar, din punctul meu de vedere, PNL este partidul care are cu adevărat capacitatea de a îmbunătăţi imaginea României la nivel european şi de a susţine interesele României la nivel european”, a declarat Ludovic Orban.

Şeful PNL a adăugat că, potrivit sondajelor comandate de liberali, preşedintele Klaus Iohannis „are, de departe, şansa clară de a câştiga alegerile prezidenţiale şi este personalitatea cea mai respectată şi care beneficiază de cea mai mare intenţie de vot”.

Iohannis, despre o eventuală candidatură a lui Cioloş la prezidenţiale: „Cred că este foarte bine să-şi prezinte fiecare oferta electorală”

Preşedintele Klaus Iohannis spune că va colabora cu PNL pentru pregătirea campaniei pentru alegerile prezidenţiale.

„Da, obişnuiesc să discut cu politicieni şi vor continua aceste discuţii pe tot parcursul anului. Cred că vă reamintiţi că am provenit din PNL, unde am fost preşedinte şi, în mod evident, voi colabora pentru pregătirea campaniei cu PNL aşa cum se cuvine”, a afirmat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

În legătură cu posibilitatea candidaturii lui Dacian Cioloş la alegerile prezidenţiale din 2019, Iohannis a spus: „Cred că este foarte bine să-şi prezinte fiecare oferta electorală. Sigur că este bine să avem să avem candidaţi la prezidenţiale, de asta ne-am luptat în Decembrie ’89, să avem libertatea şi de a alege, dar şi de a fi aleşi. Pe Dacian Cioloş l-am susţinut şi l-am promovat pentru funcţia de premier. Cred că a făcut o figură bună în timpul acelui mandat”.

Close
Închide
  Close