Școlile din România se vor deschide pentru un nou an de studiu pe 13 septembrie și, ca în toate țările europene, s-au luat noi măsuri anti-COVID ori s-au menținut cele anterioare. Nu doar la noi, ci și în alte state, pe părinți și profesori îi îngrijorează faptul că orele se țin, cel puțin acum, față în față, însă și învățământul online ar fi un hop peste care nu-și mai doresc să treacă. Nici ei, nici elevii.

Temerile apar din pricina variantei Delta, considerată de specialiști cea mai contagioasă de până acum, și a lipsei unui vaccin pentru copiii sub 12 ani. În august, România ocupa penultimul loc în Europa la vaccinarea populației, un motiv în plus de precauție. 

Educație online doar după incidența îmbolnăvirii de 6 la mie

Ministerele Educației și Sănătății din România au organizat măsurile anti-COVID în jurul a două scenarii. Toți elevii vor participa la cursuri față în față unde pragul de infectare este mai mic sau egal cu 6 cazuri la mia de locuitori. Peste acest prag mai au voie fizic la ore doar preșcolarii și elevii din învățământul special, iar ceilalți, inclusiv vaccinații, vor trece la cursurile online.

Se mențin regulile din anul școlar anterior: distanțarea fizică dintre elevi, aerisirea claselor și masca în interior. 

În primul scenariu, de maximum 6 cazuri la mia de locuitori, dacă un elev sau un profesor e depistat pozitiv, copiii până în clasa a VI-a inclusiv vor avea ore numai online 14 zile. Dintre cei mai mari, doar vaccinații și elevii care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile vor merge în continuare la școală, restul online, de asemenea 14 zile. Pentru toți cei care vor face școală online există o excepție – dacă se testează și rezultatul iese negativ, au voie să revină în bănci după numai opt zile. Școlile vor primi testele de la direcțiile de sănătate publică. 

În acest an, elevii se vor putea vaccina în școlile cu personal specializat și cabinete medicale. Unde lipsesc acestea, conducerea școlilor poate chema o echipă mobilă de la centrele de vaccinare. 

Măștile nu mai sunt obligatorii în Anglia  

În Marea Britanie, școala a început pe 1 septembrie și regulile de izolare au rămas cele de până acum. Dacă, după reluarea școlii, un elev e depistat pozitiv, trebuie să se izoleze acasă zece zile. Iar copiii considerați contacte apropiate vor fi obligați să facă un test PCR, potrivit BBC

Toți elevii peste 11 ani din Anglia se vor testa cu antigen o dată la trei sau la cinci zile. Pe cei pozitivi îi va contacta Serviciul Național de Sănătate și le va da indicații despre cum să se izoleze. 

În instituțiile preuniversitare din Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord s-au relaxat măsurile de distanțare socială; directorii au libertatea să decidă unde le vor păstra în funcție de situația epidemiologică. 

Măștile de protecție nu mai sunt obligatorii în școlile din Anglia și Țara Galilor, dar autoritățile le recomandă în continuare în spațiile aglomerate precum autobuzele școlare, de pildă. Pe de altă parte, în Scoția, măștile vor fi impuse cel puțin până la finalul lunii septembrie, iar în Irlanda de Nord, în primele șase săptămâni ale semestrului.

Orele hibrid, singura soluție pentru elevii francezi peste 12 ani, dacă apare un caz pozitiv

În Franța, elevii au revenit la ore pe 2 septembrie în scenariul galben. Și ei vor avea o serie de reguli de respectat, în funcție de patru scenarii, arată site-ul guvernului francez. 

În scenariile verde și galben, toți copiii și adolescenții fac ore față în față. Clasele cu elevi sub 12 ani – încă nu s-a aprobat vaccinul pentru ei nici aici – vor continua studiul online șapte zile, dacă un copil, profesor sau cineva din personalul auxiliar va fi depistat pozitiv. În același caz, elevii mai mari nevaccinați vor merge acasă, pe când cei vaccinați vor urma cursurile în clase. Măștile în interior rămân obligatorii pentru toată lumea, iar în scenariul galben, spre deosebire de cel verde, va fi impusă și distanțarea de 2 metri între elevi în timpul activităților în interior. 

Scenariul portocaliu implică continuarea lecțiilor cu prezență fizică pentru elevii din primar și gimnazial și trecerea în sistem hibrid pentru cei de liceu. Masca de protecție va fi obligatorie în interior, dar și în exterior, începând cu elevii din clasele primare. 

Scenariul roșu va atrage alte restricții, și anume: elevii sub 12 ani vor participa la cursuri la școală mai departe, pe când ceilalți vor face orele hibrid, cu o capacitate maximă de 50% în clase. Activitățile fizice și sportive vor fi permise numai afară, cu o distanță de 2 metri. 

Unele landuri germane renunță la mască și la izolare

În Germania, școala s-a reluat, ca de obicei, între finele lui august și începutul lui septembrie. Fiecare land a aplicat propriile măsuri anti-COVID, ceea ce creează confuzie la nivel național.

Legat de izolare, medicii berlinezi au propus ca, în cazul unei infecții cu noul coronavirus, doar elevii infectați și familiile lor să stea acasă, nu și colegii de bancă ai copiilor, pentru că ar exista consecințe sociale și psihologice grave, în urma unei retrageri de 14 zile. Autoritățile au respins însă propunerea doctorilor. Totuși, izolarea contacților apropiați va fi doar pentru cinci zile în loc de 14. 

Riscul de infectare în școli se analizează diferit în fiecare regiune, a declarat pentru publicația Die Welt Jens Spahn, ministrul federal al sănătății. Acesta susține introducerea acelorași reguli de izolare în toată Germania, pentru evitarea neînțelegerilor.  

De pildă, în Baden-Württemberg, școala începe la mijlocul lui septembrie, dar autoritățile au decis deja să renunțe la izolare în anumite situații. Contacții apropiați ai elevilor infectați nu vor mai fi izolați, ci colegii lor vor fi testați obligatoriu cinci zile consecutiv. În schimb, elevii din ciclul primar în clasa cărora un coleg a ieșit pozitiv vor face testul numai o dată, înainte să intre în școală. 

10 zile de izolare și certificat verde în Italia

De pe 6 septembrie, când Italia a redeschis ușile școlilor, certificatul verde este obligatoriu pentru acces, scrie cotidianul Corriere della Sera. Elevii vor continua să poarte măști de protecție, care le vor fi distribuite săptămânal și în acest an. 

Rutele de intrare și de ieșire vor fi marcate, astfel încât puțini elevi să se întâlnească, iar în clase, băncile vor fi distanțate. 

Guvernul le recomandă profesorilor să țină ferestrele deschise în timpul lecțiilor, chiar și iarna. Ca să scape de această problemă, școlile, dacă vor, pot cumpăra echipamente de ventilație. Nu există însă deocamdată informații dacă vor avea un buget separat pentru aceste achiziții. 

Un rezultat pozitiv pentru un elev sau profesor afectează toată clasa. Vaccinații se pot întoarce după șapte zile la orele față în față, iar nevaccinații, după zece zile. 

Articolul integral, pe Școala 9

Citeşte şi:

2.648 de cazuri noi de COVID în ultimele 24 de ore. Creștere îngrijorătoare la ATI

„Nu doreau mila lor, voiau doar să fie normali”. Drama copiilor care și-au pierdut părinții pe 11 septembrie 2001

Refuzată și de Curtea de Apel a Mării Egee în cazul Săvulescu, cum se simte justiția noastră?

Reacția uimitoare a Iuliei Albu când a văzut rochiile de nuntă ale Simonei Halep
PARTENERI - GSP.RO
Reacția uimitoare a Iuliei Albu când a văzut rochiile de nuntă ale Simonei Halep
BOMBĂ! Serghei Mizil, un nou gest JENANT în București. Nu i-a păsat de oamenii din jurul lui
Playtech.ro
BOMBĂ! Serghei Mizil, un nou gest JENANT în București. Nu i-a păsat de oamenii din jurul lui
Un bărbat din Gorj, eliberat recent după 23 de ani, şi-a sechestrat tatăl după ce s-a înarmat cu o bardă şi o secure. Omul s-a năpustit şi asupra oamenilor legii
Observatornews.ro
Un bărbat din Gorj, eliberat recent după 23 de ani, şi-a sechestrat tatăl după ce s-a înarmat cu o bardă şi o secure. Omul s-a năpustit şi asupra oamenilor legii
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
HOROSCOP
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Știrileprotv.ro
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
Telekomsport
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor
PUBLICITATE
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor