MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

VIDEO | Ce spun candidaţii la europarlamentare, despre declaraţiile lui Klaus Iohannis

Distribuie

Candidaţii la alegerile europarlamentare prezenţi în studioul LIBERTATEA au comentat, miercuri, declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis, de la Palatul Cotroceni, despre refuzul celor trei miniştri, referendumul pe Justiţie şi atacurile la guvernarea PSD.

Reprezentantul PSD, Christian Terheş a declarat că preşedintele dezbină românii.

„Stăteam şi îl urmăream şi mi-am dat seama că dânsul funcţionează doar în două viteze, încet şi pe loc. I-au trebuit două luni să motiveze o decizie. Cheamă românii să voteze un referendum cu nişte întrebări pe  care şi dumnealui le uită”, a spus acesta.

Terheş a mai arătat că şeful statului avea posibilitatea să strângă românii şi avea oportunitatea de a face un neam unit, să stăm drepţi în această Uniune Europeană. „Singura sa preocupare a fost de a ne diviza, a ne împărţi”, a mai spus social-democratul.

Dragoş Tudorache, de la Alianţa USR-PLUS, a spus că preşedintele a simţit nevoia de a da un mesaj pentru mobilizare la alegerile din 26 mai şi pentru referendum.

„Este un mesaj pe care şi noi îl dăm, constant, este foarte important ca românii să participe, e nevoie de un nou mandat pe care românii să îl arate acestui guvern, pe acest domeniu care a frustrat atâta lume”, a spus el.

Potrivit reprezentantei ALDE, Renate Weber, declaraţiile preşedintelui sunt „la fel de jenante ca şi înnrebările pe care le-a formulat după ce s-a chinuit câteva săptămâni să le anunţe.

„Eu, ca avocat identific acolo şapte ipoteze. Am amnistia, care nu poate fi decât colectivă, şi graţierea care poate fi colectivă sau individuală. Să le pui la grămadă înseamnă să îţi baţi joc de cei pe care îi inviţi la referendum. A doua întrebare, nici nu mai vorbesc”, a spus Weber.

Ea a atras atenţia şi asupra faptului că vom avea trei buletine de vot, unul pentru PE şi două pentru „aberaţiile acestea de întrebări”, şi a criticat „costurile mari ale referendumului”. „Ăsta nu este cumva un abuz de putere? Eu şi ALDE nu participăm la aceste jocuri meschine pentru ăc vrea un singru lucru, îăncp un mandat, pentru că se simte confortabil la Palatul Cotroceni.

Răzvan Cotovelea, de la Pro România, a afimat că declaraţiile preşedintelui sunt „în cheia campaniei electorale”.”Una peste alta, noi, la Pro România, o să mergem la referendum, vom lăsa la latitudinea fiecărui membru să voteze, eu voi vota DA. Este important să ne manifestăm opţiunea, şi să ne exprimm, când suntem chemaţi. Nu cred că se va întâmpla ceva concret în acest an, în afară de a stat la masă şi a face un sistem judiciar funcţional”, a spus el.

Ioana Constantin, de la PMP, spune că declaraţiile preşedintelui au venit pe fondul respingerii miniştrilor. „Este firesc să vorbească despre referendumul pe Justiţie, PMP merge la referendum, vom vota DA.

„M-am uitat puţin jenată de felul în care preşedintele a uitat ce voia să spună, dar şi PSD a promis multe în campanie şi a uitat ce a promis”, a spus ea.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a transmis în scris refuzul său cu privire la propunerile pentru ministerele Justiţiei, Fondurilor Europene şi Românilor de Pretutindeni. Președintele a argumentat că propunerile de miniștri nu au experiența necesară pentru a gestiona activitatea ministerelor.

Şeful statului a atacat PSD, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.


Citeşte şi:

Filiala PSD Sascut a dus elevi la mitingul de la Iași, iar acum îi învață să mintă că au fost în excursie!

Citește mai multe despre Klaus Iohannis și Alegeri europarlamentare pe Libertatea.

Comentarii