„Este fals. Atât pot să zic. Au aranjat astfel încât să pară că soldații noștri i-au ucis pe civilii aceia. Este clar fals”, declară jurnaliștilor o femeie din Ekaterinburg, care spune că urmărește „doar posturile de televiziune rusești”.
Aceeași părere este rostită și de o femeie din Sankt Petersburg. „Ceea ce s-a întâmplat în Bucha este fals. Este clar că ucrainenii au făcut-o chiar ei. Atât. Ce altceva să mai spun?”, spune ea.
Alții se îndoiesc de autenticitatea imaginilor venite din Bucha.
„Este clar fals. Până și corpurile zăceau în poziții nenaturale, nu cum ar face-o în mod normal. Asta este părerea mea”, spune o femeie din Vladivostok.
De cealaltă parte sunt și cetățeni ruși care empatizează cu victimele masacrului din Bucha și condamnă acțiunile armatei ruse.
Este oribil. Țara noastră va plăti un preț foarte mare pentru acest lucru. Germania a plătit despăgubiri din 1945 până acum. Nu știm la ce să ne așteptăm.
Femeie din Ekaterinburg:
„Da, am văzut fotografiile cu localnicii morți în Bucha. Consider că moartea civillor, a oamenilor inocenți este un lucru oribil”, spune un tânăr din Arhangelsk.
O tânără din Ekaterinburg etichetează masacrul drept o acțiune „oribilă”: „Nu este clar cum vom trăi cu asta. Cum am putea să ieșim cu fața curată din așa ceva.”
Mulți însă sunt speriați de consecințele pe care le-ar putea suporta dacă ar spune ce cred de fapt despre armata rusă. Cetățenii ruși riscă până la 15 ani de închisoare dacă fac declarații despre „operațiunea militară din Ucraina”, expresie aprobată de Kremlin, care să iasă din tiparele regimului lui Putin.
Desigur, am auzit despre Bucha, despre retragerea trupelor (ruse) și consecințele. De fapt, aș vrea să spun multe, ba chiar să țip în gura mare, dar, din păcate, este greu să vă dau vreun comentariu. Libertatea de opinie în țara noastră înseamnă că ai de-a face cu conscecințe pentru orice comentariu.
Tânăr din Krasnodar:
Alți ruși nici nu au auzit despre atrocitățile descoperite în suburbia Kievului, pe când unii oameni cred că manipularea funcționează atât de partea ucraineană, cât și de cea a mass-mediei din Rusia.
„Nu, nu știam despre asta. Prima dată când aud despre asta (Bucha) este acum, de la voi”, spune un tânăr din Ekaterinburg, întrebat despre tragedie.
„Propaganda lucrează de ambele părți. Desigur că fiecare parte încearcă să evidențieze adevărul ei. Dacă facem referire la acest caz este foarte clar. Nu cred că este real. Ar avea vreun sens? Noi trimitem ajutor umanitar în orașele (din Ucraina)”, consideră un tânăr din Vladivostok.
Un alt bărbat din Ekaterinburg, deși originar din Ucraina crede că masacrul din Bucha este de fapt aranjat de ucraineni.
„Sunt originar din Ucraina, deci simt durere pentru acei oameni. Dar toate astea au fost aranjate. Toate rudele mele sunt în Ucraina. Tatăl meu încă mai trăiește. Are 93 de ani. A trecut mult timp de când am discutat ultima dată despre subiectele astea cu el”, spune acesta.
Zeci de civili au fost găsiți în gropi comune sau împușcați pe străzi cu mâinile legate după ce trupele ruse s-au retras din suburbia Kievului. Pe o singură stradă din Bucha au fost descoperite cel puțin 20 de cadavre ale civililor, sâmbătă, 2 aprilie, iar un jurnalist ucrainean a declarat că, în retragere, rușii au omorât toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. Și tot mai multe dovezi arată că faptele au fost comise când armata rusă controla orașul.
Regimul lui Putin, implicit presa rusă, susțin că atrocitățile din Bucha ca fiind o farsă elaborată sau o provocare a radicalilor din Kiev.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina