La o strângere de fonduri pentru preşedintele Joe Biden în Los Angeles, luna trecută, George Clooney nu a fost singurul care a plecat îngrijorat cu privire la starea preşedintelui.

Chiar înainte ca Biden să facă declaraţii în acea seară, şoaptele de îngrijorare s-au răspândit prin audienţa de la Peacock Theater despre preşedintele care tocmai sosise dintr-un zbor lung din Italia.

Unii dintre cei mai mari donatori de la evenimentul de strângere de fonduri în valoare de 30 de milioane de dolari, care aşteptau la rând pentru a face fotografii cu Biden, şi-au exprimat neliniştea faţă de felul în care arăta şi se purta preşedintele.

„A fost mai puţin convingător decât de obicei”, a spus un participant, care a fost surprins de faptul că, în timpul unei întâlniri mai restrânse cu donatorii înainte de evenimentul principal, Biden abia a vorbit.

În schimb, a spus această persoană, el a lăsat aproape toate discuţiile fostului preşedinte Barack Obama, ceea ce li s-a părut unor invitaţi neobişnuit pentru un politician vorbăreţ precum Biden.

O invitată democrată a declarat pentru CNN că apariţia lui Biden în California a fost foarte diferită de gala de strângere de fonduri la care a participat în martie la Radio City Music Hall din New York, când Biden a apărut pe scenă alături de Obama şi de fostul preşedinte Bill Clinton.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

„Există o diferenţă marcantă din primăvară până în vară în privinţa preşedintelui”, a declarat un democrat de rang înalt pentru CNN. „Pur şi simplu nu mai este acelaşi”, a susţinut acesta.

„Întreaga prezentare este un fel de teatru”

La Washington, de-a lungul mandatului său, au existat semne clare că apariţiile preşedintelui sunt din ce în ce mai regizate, cu liste de subiecte de discuţie, nume de interlocutori şi desene ale locurilor pe unde ar trebui să meargă, prezentate de consilierii săi.

Înainte de reuniunile Cabinetului cu uşile închise la care participă Biden, se obişnuieşte ca oficialii Cabinetului să prezinte din timp consilierilor de la Casa Albă întrebările şi principalele puncte de discuţie pe care intenţionează să le prezinte în faţa lui Biden, au declarat pentru CNN două surse care au informaţii directe.

„Întreaga prezentare este un fel de teatru”, a declarat una dintre aceste surse pentru CNN. „Ei vin şi spun: preşedintele te va chema în jur de 25 de minute şi va pune această întrebare. Care sunt principalele punctele ale răspunsului?”.

O a doua sursă, care a reluat aceeaşi descriere, a declarat că atunci când Biden participă la reuniunile Cabinetului, acestea „nu sunt spontane şi sunt destul de bine orchestrate”. Iar întâlnirile în persoană sunt rare, un secretar de cabinet declarând pentru CNN că nu este sigur de starea lui Biden, deoarece îl vede foarte rar.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

De fapt, ultima reuniune completă a Cabinetului a avut loc la 2 octombrie 2023.

Sursele au declarat, de asemenea, că reuniunile Cabinetului în timpul anilor administraţiei Obama, la care Biden a participat în calitate de vicepreşedinte, nu erau preregizate în acest fel.

Un șoc pentru toată lumea

Chiar şi în calitate de cel mai vârstnic preşedinte în funcţie din istorie, la 81 de ani, prestaţia ezitantă a lui Biden de la dezbaterea prezidenţială de luna trecută, găzduită de CNN, a reprezentat un şoc serios pentru majoritatea celor din interiorul Casei Albe şi din întreaga administraţie, inclusiv pentru oficialii de rang înalt care îl cunosc pe preşedinte de ani şi au în mod regulat conversaţii şi întâlniri private cu el.

„Există această senzaţie generală de a-ţi ţine, incredibil, respiraţia de fiecare dată când participă la un eveniment, de fiecare dată când este cu oameni”, a declarat un democrat de frunte aflat în strânsă legătură cu cercul interior de consilieri ai lui Biden

Această persoană a adăugat că unii dintre aceşti consilieri au recunoscut în privat că lucrurile se vor înrăutăţi.

Cel puţin un oficial implicat la Camp David în pregătirea dezbaterii lui Biden şi-a exprimat îndoiala cu privire la capacitatea preşedintelui după ce a văzut cum decurgeau repetiţiile, potrivit unei surse informate.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

„Nu este ca şi cum cercul interior al lui Biden nu ştia acest lucru”, a declarat un strateg democrat apropiat de Casa Albă cu privire la amploarea declinului recent al preşedintelui.

Casa Albă: „Obosit, dar animat și prezent”

Oficialii de campanie au respins caracterizarea lui Clooney şi a altor donatori cu privire la Biden la strângerea de fonduri din Los Angeles. Un oficial de rang înalt al lui Biden care a fost prezent acolo a declarat pentru CNN că, deşi preşedintele a fost de fapt obosit în acea zi, el a fost „animat şi extrem de prezent”.

În ceea ce priveşte reuniunile Cabinetului Biden, Casa Albă a furnizat o declaraţie a secretarului agriculturii, Tom Vilsack – care a lucrat în administraţie şi în timpul mandatului lui Obama.

Acesta a spus că modul în care sunt pregătite şedinţele de cabinet este „o practică standard pentru orice administraţie”, deoarece „nu ar trebui să existe surprize la reuniunile Cabinetului”.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, a apărat amploarea interacţiunilor lui Biden cu presa, deplasările sale şi dosarul său.

„Joe Biden a spus întotdeauna că este corect ca reporterii să îl întrebe despre vârsta sa şi a arătat întotdeauna cu încredere poporului american valorile, agenda, inteligenţa şi determinarea sa”, a spus Bates.

„Oficialii care se întâlnesc frecvent cu el au vorbit despre acuitatea şi modul în care are lucrurile sub control”, a declarat oficialul Casei Albe.

Bates nu a oferit comentarii specifice cu privire la sursele care au declarat pentru CNN că cei mai apropiaţi consilieri ai lui Biden nu acceptă criticile sau îngrijorările cu privire la preşedinte, inclusiv în ceea ce priveşte vârsta şi sănătatea sa.

O criză de o importanţă potenţial istorică

După două săptămâni de sfidare, în urma dezbaterii, Biden se confruntă cu un număr tot mai mare de apeluri de a se retrage din cursa prezidenţială din 2024.

Multe dintre sursele care au vorbit cu CNN au declarat că se aşteaptă ca presiunea să continue să crească, deoarece tot mai mulţi congresmeni democraţi semnalează că ar trebui să renunţe.

„Aşteptaţi-vă la picătură, cu picătură, cu picătură”, a declarat un fost oficial al Casei Albe.

Este o criză de o importanţă potenţial istorică, cu temeri tot mai mari în rândul democraţilor că Biden ar putea trage în jos partidul, i-ar putea ameninţa încercarea de a recâştiga majoritatea în Camera Reprezentanţilor şi i-ar putea complica şi mai mult eforturile de a păstra controlul asupra Senatului.

Până marţi, pe măsură ce campaniile din prima linie îşi revizuiau propriile sondaje interne, a devenit clar că îngrijorările în acest sens sunt larg răspândite, potrivit a patru oficiali de campanie democraţi implicaţi în curse-cheie.

„Erodare. Pe toată linia”, a declarat unul dintre oficiali.

Se cere o decizie rapidă

Pentru Biden însuşi, următoarele zile sunt cruciale. Aliatul său de lungă durată, Nancy Pelosi, fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor, a spus-o chiar ea când, în timpul unei apariţii la MSNBC săptămâna aceasta, a lăsat deschisă posibilitatea retragerii, afirmând că este nevoie de o decizie rapidă a lui Biden, în ciuda insistenţei acestuia de a rămâne în cursă.

Conferinţa de presă de joi a preşedintelui va fi foarte atent analizată, deoarece donatorii şi aliaţii caută indicii că Biden are vigoarea necesară pentru a rămâne candidatul democrat, aşa cum a susţinut campania sa.

Biden va avea şi alte angajamente neoficiale săptămâna viitoare, fiind prezent luni la un alt interviu foarte urmărit cu Lester Holt de la NBC News.

De asemenea, el va merge în campanie, încercând să îşi consolideze poziţia în rândurile comunităţilor latino şi de culoare în timpul unei deplasări la Las Vegas.

Cu toate acestea, indiferent de rezultatele lui Biden, daunele provocate de dezbatere sunt în mintea multor democraţi care au vorbit cu CNN. „Ochelarii sunt scoşi şi toată lumea este conştientă”, a declarat o sursă apropiată de Casa Albă pentru CNN.

„Cifrele s-au schimbat; realitatea s-a schimbat; oamenii care fac toate acestea posibile, din perspectiva finanţării, sunt îngrijoraţi; iar în rândul alegătorilor, vă spun, există o lipsă de entuziasm”, a spus sursa.

„Este în declin”, a declarat pentru CNN un deputat democrat din Camera Reprezentanţilor.

Mersul înțepenit, un semn de îmbătrânire

Consilierii preşedintelui au devenit extraordinar de sensibili la modul în care Biden apare fizic în faţa camerei. Echipa sa a încercat să remedieze mersul înţepenit al preşedintelui, cu paşi mai mici – semne universal înţelese de îmbătrânire.

În perioada premergătoare summitului din noiembrie anul trecut dintre Biden şi liderul chinez Xi Jinping din California, unii oficiali de rang înalt au susţinut vehement că doar fotografiile – nu şi înregistrările video – cu cei doi bărbaţi mergând unul lângă altul ar trebui să apară în urma întâlnirii lor istorice.

Aceştia nu doreau ca imaginea preşedintelui care se târâie pe lângă omologul său chinez mai tânăr să fie difuzată în buclă la televiziunile de ştiri şi să circule pe reţelele sociale, scrie CNN.

În plus, sesiunile de activitate sunt adesea urmate de perioade de repaus planificate în programul preşedintelui. Practica pauzelor planificate se extinde şi la călătoriile în străinătate. Oficiali francezi implicaţi în planificarea vizitei de stat din iunie au declarat că echipa lui Biden a solicitat două zile de odihnă în timpul deplasării sale de cinci zile.

Aceste aşa-numite „zile libere” i-au permis primei-doamne Jill Biden să se întoarcă la Wilmington, Delaware, pentru a ţine un discurs în sala de judecată în timpul procesului lui Hunter Biden, acuzat de posesie de arme de foc, dar i-au oferit, de asemenea, preşedintelui perioade mari pentru a se odihni şi a se pregăti pentru diversele angajamente din Normandia şi de la Paris cu preşedintele Emmanuel Macron.

Biden s-a întors în SUA între vizita sa în Franţa şi reuniunea G7 din săptămâna următoare din Italia, iar în zilele intermediare, a făcut declaraţii privind siguranţa armelor de foc şi a vizitat Wilmington pentru a se întâlni cu familia după încheierea procesului fiului său.

Când a ajuns în Italia câteva zile mai târziu, un diplomat european a menţionat că epuizarea sa era evidentă, aşa cum devenise în multe întâlniri recente.

„La G7, era evident că era bătrân. La un moment dat, a vrut să se aşeze şi nu era niciun scaun”, a spus diplomatul.

„Se mişca încet. Lucruri stupide, dar care au arătat că este o persoană în vârstă care are nevoie de asistenţă. Cu toţii am observat asta”, a spus diplomatul.

Jill, cea mai aprigă protectoare

Multe dintre sursele democrate care au vorbit cu CNN şi-au exprimat îngrijorarea şi dezamăgirea faţă de Jill Biden pentru că a contribuit la poziţia de negare a preşedintelui.

Dar apărătorii primei-doamne susţin că ea îl va sprijini întotdeauna pe soţul ei, aşa cum o face de 47 de ani, şi au respins criticile recente la adresa ei.

„Este nedrept (şi, sincer, ridicol) să pui viitorul Partidului Democrat pe seama lui Jill Biden”, a declarat un aliat al preşedintelui şi al primei-doamne.

„Ea nu este aleasă, nu este un consilier politic profesionist; nu este sociolog sau un manager de campanie. Acest lucru nu o face neînsemnată – ea este o primă-doamnă foarte importantă şi a făcut lucruri incredibile ca soţia preşedintelui”, a spus interlocutorul CNN.

Prima-doamnă rămâne însă cea mai apropiată consilieră şi cea mai aprigă protectoare a preşedintelui – un rol pe care îl deţine de mult timp, dar care a căpătat o importanţă sporită pe măsură ce Biden s-a confruntat cu consecinţele dezbaterii cu Trump.

Ea are influenţă la Casa Albă şi în campanie şi participă la unele dintre reuniunile politice ale preşedintelui. Sursele au subliniat că nicio decizie importantă nu este luată fără contribuţia sa.

Programul de campanie al lui Jill Biden s-a intensificat semnificativ în ultimele săptămâni. Politician reticent, Jill Biden a devenit unul dintre principalii susţinători şi colectori de fonduri ai soţului său.

Un consilier al lui Biden a declarat că prima-doamnă şi sora preşedintelui, Valerie Biden Owens, sunt singurele figuri din cercul intim al preşedintelui care l-ar putea convinge în cele din urmă să iasă din cursă, dat asta numai dacă ar avea date concrete.

„Jill şi Valerie nu-l vor lăsa să cadă în flăcări”, a declarat un consilier al lui Biden.

Opoziție crescândă față de candidatura sa

Unii dintre consilierii de campanie apropiaţi ai preşedintelui Joe Biden s-au întâlnit joi cu senatorii democraţi pentru a încerca să atenueze opoziţia crescândă din interiorul partidului său faţă de candidatura sa, înainte de prima sa conferinţă de presă solo din ultimele aproape opt luni, relatează Reuters.

Campania lui Biden a fost în corzi timp de două săptămâni, de când prestaţia şubredă la dezbatere a actualului preşedinte a ridicat noi întrebări cu privire la vârsta şi acuitatea sa mintală

Într-un memoriu, campania lui Biden susţine că dezbaterea nu a schimbat dramatic cursa electorală şi a urmărit să câştige votanţi indecişi prin mutarea atenţiei asupra lui Trump, un infractor condamnat care se confruntă cu încă două urmăriri penale pentru încercarea de a anula pierderea alegerilor din 2020.

„Nimeni nu neagă că dezbaterea a fost un eşec. Dar Joe Biden şi această campanie au mai trecut prin eşecuri”, se arată în memoriu.

„Este timpul să dăm ştafeta”

The New York Times a relatat că unii consilieri vechi ai lui Biden analizează modalităţi de a-l convinge să renunţe la candidatura pentru realegere.

Săptămâna trecută, unul câte unul, au apărut aleşi democraţi care i-au cerut lui Biden să îşi încheie campania, îngrijoraţi nu numai că ar putea să piardă Casa Albă, ci şi să afecteze obţinerea controlului partidului asupra ambelor camere ale Congresului.

Reprezentanta Hillary Scholten din Michigan s-a alăturat joi acestui cor. „Nu este vorba despre trecut, ci despre viitor. Este timpul să dăm ştafeta”, a scris ea pe reţelele sociale.

„Este esenţial să avem cel mai puternic candidat posibil în fruntea listei”, a punctat reprezentanta.

Ea a devenit al zecelea democrat din Camera Reprezentanţilor care i-a cerut preşedintelui să se retragă din cursă. Un senator democrat, Peter Welch, a făcut acelaşi apel miercuri seara.

Totuşi, mai mulţi democraţi de profil înalt au declarat că Biden ar trebui să rămână în cursă. Mulţi alţii, inclusiv fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, au refuzat să spună categoric dacă ar trebui să se retragă sau să rămână purtătorul de stindard al partidului.

Mai mulţi consilieri de top, inclusiv şefa de campanie a lui Biden, Jen O’Malley Dillon, s-au întâlnit cu senatori democraţi în încercarea de a consolida sprijinul în camera în care preşedintele a servit din 1973 până în 2009.

Întrebat dacă ar putea să liniştească îngrijorările cu privire la alegeri, senatorul Joe Manchin a răspuns: „Doar preşedintele poate face asta”.

Toți ochii pe conferința de presă

Toţi ochii vor fi joi pe conferinţa de presă pe care preşedintele urmează să o ţină la 18.30, (vineri 1.30 ora României), când Biden trebuie să răspundă la întrebările corpului de presă de la Casa Albă.

La prima sa conferinţă de presă propriu-zisă pe care o ţine din noiembrie 2023, Biden va trebui să vorbească despre o gamă largă de subiecte – inclusiv întrebări probabile cu privire la faptul dacă medicii săi au găsit dovezi de declin mintal.

Biden a insistat că nu se retrage, iar regulile partidului fac aproape imposibil ca altcineva să câştige nominalizarea la Convenţia Naţională Democrată din august, dacă el nu renunță.

Democraţii ar trebui, de asemenea, să se gândească cum să îi ofere nominalizarea vicepreşedintei Kamala Harris sau altor persoane, precum guvernatorul statului Michigan, Gretchen Whitmer, şi secretarul pentru transporturi, Pete Buttigieg, şansa de a-şi prezenta argumentele.

FOTO: Profimedia

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (7)

Moisture   •   12.07.2024, 12:50

Ca si o completare: articolul spune: "Biden a insistat că nu se retrage, iar regulile partidului fac aproape imposibil ca altcineva să câştige nominalizarea la Convenţia Naţională Democrată din august, dacă el nu renunță.".De ce SUA vorbeste despre dictatori, si autocratii, daca numai 2 partide au dreptul strict sa aleaga pe cine vor?De Robert Kenedy JR independent, nimic absolut nimic in presa lor, sau ca si alternativa la Biden?(RK Jr vrea sa inchida NATO, sa nu mai dea putere Pentagonului si a industriei militare, deci va dati seama de ce este ignorat) ....Iar altor candidati din partidul democat sau republican le este complet interzis sa candideze?????? Asta nu se numeste O DICTATURA DE PARTID????? ASTA NU SE NUMESTE AUTOCRATIE DE PARTID? Deci, ce inseamna DICTATURA PANA LA URMA?La unii e de condamnat, in SUA, e normal, ca partidul democrat sa decida doar o persoana ca presedinte, cum doreste el si sponsorii din spate.....Really???

Moisture   •   12.07.2024, 11:49

Da, acum arunca vina pe consilieri.Ce simplu e sa arunci vina pe cineva cand vrei sa musamalizezi o intreaga realitate: Presedintii(cel putin in SUA) sunt niste reprezentanti alesi de comun acord intre partidul de care apartin si super-sponsorii acelor partide/canditati.Fara acele persoane private care le sponsorizeaza existenta aceste partide democrate si republicane ar avea 0 imagine publica.Deci, pana la urma, cine controleaza SUA, avand in vedere sutele de milioane de dolari pe care partidele le primesc din spatiul privat american???Cand o companie ca Lockheed sponsorizeaza un partid cu zeci de milioane de dolari, ce face acel candidat pentru acea companie privata de armament ca Lockheed? Le creste taxarea? creste inspectiile in fabrici? obliga compania sa creasca salariile angajatilor? Sau....creeaza un razboi ca acea firma sa aibe profit si le scade taxele catre stat?Ce ar putea fi mai logic?

JoeBlackrock   •   12.07.2024, 09:46

Minciuni, se simte mai bine ca niciodata si-l vor invinge pe dictatorul ala de Zelenski bineinteles si cu ajutorul vicepresedintelui D. Trump.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI