Cu toții am apelat cel puțin o dată la un împrumut bancar pentru diverse achiziții – mașină, casă, lucruri pentru casă în urma unei renovări. Ori de câte ori avem de făcut o achiziție mai costisitoare, creditul este o idee de luat în calcul. Nu uita, însă, că dacă te pripești și faci alegerile nepotrivite, riști să plătești sume foarte mari. Iată care sunt cele mai prețioase sfaturi pe care le vei primi vreodată în legătură cu creditul bancar:
1. Află care îți va fi rata lunară și ce sumă vei avea de înapoiat. Cum poți face asta
Înainte să mergi la bancă și să pleci cu banii acasă, este important să afli ce rată vei avea și care este suma finală pe care o vei înapoia, cu dobânzile aferente. În felul acesta îți poți face un calcul exact în ceea ce privește cheltuielile tale lunare și poți afla dacă, într-adevăr, îți vei permite să plătești rata.
E foarte simplu să afli ce sumă vei avea de plătit cu ajutorul acestui simulator de credit. După cum vezi, tot ce trebuie să faci este să introduci suma pe care o vrei, tipul în care plănuiești să o plătești înapoi și tipul de credit (pentru casă, pentru mașină sau de nevoi personale), moneda etc. După ce introduci aceste date, îți va fi furnizată în mod automat rata pe care va trebui să o plătești în fiecare lună. Este cel mai util instrument pe care îl poți folosi când plănuiești să faci un credit.
2. Stabilește-ți de la bun început suma pe care vrei să o împrumuți și nu te abate de la ea
Pare tentant să mai adaugi câteva sute de lei sau de euro la suma împrumutată, însă cel mai bine pentru tine este să îți faci planul cât mai clar și să nu împrumuți mai mult decât ai nevoie. Ai stabilit ce achiziții vrei să faci, ai aflat prețurile? Tot ce-ți mai trebuie să faci este să calculezi suma finală și să împrumuți exact suma respectivă. Este foarte ușor să te abați de la pragul inițial, însă cumpătarea te va ajuta să-ți plătești creditul fără nicio problemă.
3. Ia un credit în moneda în care ești plătit
Este de notorietate problema creditelor în franci elvețieni, monedă care a crescut enorm în ultimii ani. Învață din această lecție și fii precaut când vine vorba despre moneda în care faci creditul. Cel mai bine este să optezi pentru moneda în care ești plătit, în felul acesta ești sigur că nu te pasc surprize neplăcute.
4. Asigură-te că vei avea mereu banii pentru rata la data stabilită cu banca
Când întârzii să plătești rata, riști să plătești dobânzi mai mari, penalități sau ca numele tău să figureze pe lista Biroului de Credit. Înainte să faci un împrumut, fă-ți calculele în așa fel încât să fii sigur să la data stabilită de comun acord cu banca vei avea banii. În felul acesta te protejezi de penalități și ești pur și simplu mai relaxat, pentru că nu ai parte de gândurile acelea negre legate de grija datoriilor.
5. Nu te ghida după sfaturile prietenilor, analizează tu însuți ofertele
Foarte multe persoane iau credit de la o anumită bancă pentru că și un prieten sau un membru al familiei lucrează cu banca respectivă. Nu este o decizie pe care să o iei ghidându-te după astfel de criterii. Informează-te cu privire la ofertele băncilor și alege una care să ți se potrivească cel mai bine ție.
Dacă vei ține cont de aceste sfaturi, fii sigur că nu vei avea parte de niciun inconvenient. Îți vei putea achiziționa orice îți dorești și vei avea o colaborare foarte bună cu banca. Tu ai ținut cont de aceste sfaturi când ai făcut un împrumut?
Sursa foto: Shutterstock