„Evoluția situației din Ucraina până în stadiul actual a declanșat preocupări internaționale largi și, de asemenea, este ceva ce China nu vrea să vadă. În ceea ce privește Ucraina, China a susținut întotdeauna că suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor ar trebui respectate”, a spus Zhang.
Trimisul Chinei la ONU a mai spus că țările în curs de dezvoltare nu ar trebui „atrase în această problemă”, iar cele mai influente țări nu ar trebui să „forțeze pe nimeni să aleagă o parte”.
Țările în curs de dezvoltare, care alcătuiesc majoritatea lumii, nu sunt părți la acest conflict. Ele nu ar trebui atrase în această problemă și forțate să sufere consecințele conflictelor geopolitice și rivalităților majore ale puterilor… Țările cele mai influente nu ar trebui să adopte o abordare simplistă a prietenului sau a inamicului, negru sau alb și nu ar trebui să forțeze nicio țară să aleagă o parte.
Ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Ju:
Zhang a adăugat că China va juca „un rol constructiv în facilitarea discuțiilor de pace”.
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, i-a cerut joi Chinei, după summitul NATO, să se alăture comunității internaționale și să condamne invazia Rusiei, să nu o sprijine nici economic, nici militar. Anterior, pe 18 martie, președintele SUA, Joe Biden, l-a avertizat pe omologul chinez Xi Jinping asupra „consecințelor” în cazul în care China va oferi sprijin Rusiei.
În cadrul Adunării Generale ONU, țările membre prezintă discursuri despre situația umanitară din Ucraina. Rezoluția Ucrainei din Adunarea Generală care condamnă Rusia pentru că nu a permis accesul ajutorului umanitar este susținută de peste 20 de țări, inclusiv de Statele Unite.
Miercuri, ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat țărilor membre ale Adunării Generale a ONU că, votând în favoarea rezoluției care cere parțial încetarea imediată a ostilităților de către Federația Rusă în Ucraina, ele „votează pentru un sfârșit al războiului.”
Zhang a spus joi că China recunoaște scopul proiectului de rezoluție. „În același timp, este clar că unele elemente ale proiectului de rezoluție depășesc contextul umanitar”, a spus acesta.
Rezoluțiile Adunării Generale nu sunt obligatorii, dar sunt importante politic, notează CNN.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia