În zilele următoare, Ursula von der Leyen va anunţa şi portofoliile desemnate fiecărui candidat. Vor urma proceduri în Parlamentul European, unde candidaţii vor fi audiaţi şi apoi validaţi de plen.
Rovana Plumb, rotită prin ministere
De-a lungul carierei în politică, Rovana Plumb a ajuns să conducă o serie de ministere, printre care Ministerul Mediului şi Ministerul Fondurilor Europene.
A fost secretar de stat, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (2001-2004), membră în Parlamentul European, ministru al Mediului şi Pădurilor în Cabinetul Ponta I (7 mai – 21 decembrie 2012) şi ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice în Cabinetul Ponta II (21 decembrie 2012 – 5 martie 2014).
La 26 februarie 2014, în urma demisiilor miniştrilor liberali din Guvernul Ponta II, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb a fost numită în funcţia de ministru delegat interimar pentru Ape, Păduri şi Piscicultură. A deţinut funcţia de ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice în Cabinetul Ponta III şi IV.
La 22 februarie 2017, Rovana Plumb a fost nominalizată de premierul Sorin Grindeanu pentru funcţia de ministru delegat pentru Fonduri Europene, în locul Mihaelei Virginia Toader, şi a fost validată, în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD, în aceeaşi zi. La 23 februarie 2017, a depus jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.
La 14 iunie 2017, şi-a înaintat demisia din funcţie, alături de majoritatea membrilor Cabinetului Grindeanu, iar ulterior, guvernul a fost demis prin moţiune de cenzură. La 21 iunie 2017, Guvernul Grindeanu a fost demis prin Moţiune de cenzură.
La 28 iunie 2017, Rovana Plumb a fost propusă ministru delegat pentru Fonduri Europene în guvernul Mihai Tudose, fiind învestită în funcţie la 29 iunie 2017. La 12 octombrie 2017 a demisionat din funcţia de ministru delegat pentru Fonduri Europene, în cadrul şedinţei CxN al PSD, ocupând, apoi, funcţia de preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor (din 24 oct. 2017).
A redevenit ministru al Fondurilor Europene la începutul lunii ianuarie 2018. A candidat apoi ca europarlamentar şi a câştigat un mandat, pe care l-a început la 1 iulie 2019. Din această poziţie a fost apoi propusă în viitoarea Comisie Europeană.
Deţine un brevet de invenţie
Rovana Plumb este licenţiată a Facultăţii Utilaje şi Ingineria Produselor Chimice, Universitatea Politehnică Bucureşti (1984). Este doctor în domeniul Managementul sistemelor industriale (2004) și a lucrat ca inginer stagiar la Miraj Bucureşti, unde a fost și director comercial, și preşedinte al SC Gerovital Cosmetics Bucureşti.
Rovana Plumb a fost distinsă cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler și deţine un brevet de invenţie: ”Metode de tratament cosmetic cu produse cosmetice Gerovital H3 – Prof. Dr. Ana Aslan”.
Este membru al PDSR din 1994 și din 2001, al PSD. A fost președinta Consiliului Naţional al PSD din 20 martie 2015 și preşedinte interimar al PSD (24 iunie-22 iulie 2015), după demisia lui Ponta.
Salvată de colegi de la anchetă
În septembrie 2017, procurorii DNA au cerut aprobarea începerii urmăririi penale în cazul Rovanei Plumb, în dosarul „Belina”.
Procurorii acuzau că a fost implicată în trecerea insulei şi al unui braţ al Dunării din proprietatea statului în cea a Consiliului Judeţean Teleorman, ele fiind apoi închiriate companiei Tel Drum.
Anul următor, Camera Deputaţilor a respins cererea de urmărire penală, pe care trebuiau să o aprobe pentru ca dosarul să meargă mai departe în instanţă în cazul fostului ministru al Mediului.
Acest dosar a fost şi motivul pentru care prezenţa Rovanei Plumb în Comisia Europeană a fost pusă sub semnul întrebării.