„Suntem solidari cu Toomaj Salehi și solicităm ca pedeapsa sa cu moartea să fie anulată imediat și necondiționat și să fie eliberat fără întârziere din detenție, cu toate acuzațiile respinse”, se arată în scrisoarea de susținere.

„Arta trebuie lăsată să critice, să provoace, să pună la îndoială și să conteste autoritatea. Acesta este atât dreptul nostru, cât și datoria noastră ca artiști”, afirmă semnatarii.

Salehi a susținut, în melodiile sale, protestele din 2022, izbucnite după moartea tinerei Mahsa Amini, în custodia poliției morale, după ce a fost arestată fiindcă ar fi purtat necorespunzător hijabul obligatoriu.

Rapperul a fost arestat, inițial, în octombrie 2022, după ce și-a exprimat sprijinul pentru protestele la nivel național „Femeie, Viață, Libertate”, care au izbucnit față de măsura obligatorie de purtare a vălului islamic.

Prin cântecele sale, el a amendat cu îndrăzneală conducerea Iranului pentru corupția și represiunile împotriva disidenței.

În iulie 2023, un tribunal l-a condamnat pe artist la șase ani și trei luni de închisoare. El a fost eliberat, pe cauțiune pe 18 noiembrie, după ce Curtea Supremă, răspunzând unui recurs, a constatat „erori în sentința inițială” și a returnat cazul unei instanțe inferioare pentru reexaminare și „posibilă rejudecare”. 

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

Salehi a revenit la închisoare după două săptămâni, pentru a se confrunta cu noi acuzații, după ce a discutat public despre tortura sa din închisoare.

În ianuarie, Curtea Revoluționară din Isfahan a lansat noi acuzații la adresa lui Salehi, în plus față de cele de care fusese achitat anterior, a spus avocatul său.

A fost găsit vinovat pentru „corupție, răzvrătire armată, propagandă împotriva instituțiilor de guvernământ și incitare la revoltă”.

Iar luna trecută, Toomej Salehi a fost condamnat la moarte de un tribunal revoluționar din Isfahan.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (2)

Marica13 21.05.2024, 13:17

Acolo nu e justitie...e O tara de nebuni.....

Realist2023 14.05.2024, 19:44

Daca dictatorii iranieni nu dau inapoi, ar trebui ridicata o blocada totala impotriva lor !

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.