UPDATE ora 17.10: Reprezentanții TikTok susțin într-un punct de vedere remis Libertatea că au „protejat integritatea platformei noastre în peste 150 de alegeri la nivel global” și că au „transmis Comisiei Europene informații detaliate privind aceste eforturi și am detaliat transparent și public acțiunile noastre solide”.
Compania chineză a mai susținut în comunicat că „nu acceptăm reclamele politice plătite, eliminăm proactiv conținutul care încalcă regulile noastre privind dezinformarea, hărțuirea și discursul care instigă la ură” și că va colabora Comisia Europeană și cu autoritățile regionale și naționale.
Știrea inițială: Acuzațiile Comisiei Europene vizează neîndeplinirea obligației platformei de a evalua și atenua riscurile legate de integritatea alegerilor, cu accent pe alegerile prezidențiale din România din 24 noiembrie, câștigate surprinzător de Călin Georgescu.
„Trebuie să ne protejăm democrațiile de orice fel de ingerință străină. Ori de câte ori suspectăm o astfel de ingerință, în special în timpul alegerilor, trebuie să acționăm rapid și ferm. În urma unor indicii serioase că actori străini au intervenit în alegerile prezidențiale din România prin utilizarea TikTok, investigăm acum cu atenție dacă TikTok a încălcat Legea privind serviciile digitale prin faptul că nu a abordat astfel de riscuri. Ar trebui să fie foarte clar că, în UE, toate platformele online, inclusiv TikTok, trebuie să fie trase la răspundere”, a spus Ursula von der Leyen.
Lucrările se vor axa pe gestionarea riscurilor la adresa alegerilor sau a discursului civic, legate de următoarele domenii:
- politicile TikTok privind reclamele politice și conținutul politic plătit
- sistemele de recomandare ale TikTok, în special riscurile legate de manipularea neautentică coordonată sau de exploatarea automatizată a serviciului.
Una dintre suspiciunile pe care Comisia urmează să le investigheze este dacă TikTok a luat măsuri adecvate pentru a gestiona riscurile legate de particularitățile regionale și lingvistice ale alegerilor din România.
„În cazul în care suspiciunile Comisiei se dovedesc a fi corecte, aceste deficiențe ar constitui încălcări ale articolului 34 alineatele (1) și (2) și ale articolului 35 alineatul (1) din Regulamentul privind serviciile digitale. Comisia va efectua acum cu prioritate o investigație aprofundată. Deschiderea procedurii oficiale nu aduce atingere rezultatului acesteia”, a precizat Comisia Europeană.
În cazul în care TikTok va fi găsit vinovat, amenda maximă este de 6% din cifra de afaceri anuală globală.
Această decizie vine după informațiile provenite din rapoartele declasificate ale serviciilor de informații românești. „Investigația urmează, de asemenea, analiza rapoartelor de evaluare a riscurilor prezentate de TikTok în 2023 și 2024, răspunsurile la solicitările de informații ale Comisiei și documentele interne furnizate de TikTok”, se mai arată în comunicat.
Curtea Constituțională a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale câștigat de Călin Georgescu
Curtea Constituțională a României a decis vineri, 6 decembrie, după o ședință care a durat mai bine de 5 ore să anuleze primul tur al alegerilor prezidențiale care a avut loc pe 24 noiembrie și care a fost câștigat surprinzător de Călin Georgescu.
Decizia Curții, una fără precedent în istoria României, a fost luată prin vot, în unanimitate, de toți cei 9 judecători, cu doar două zile înaintea turului 2 al alegerilor prezidențiale a intrat în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
„Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare”, a transmis Curtea Constituțională.
Seara, președintele Klaus Iohannis a explicat mecanismul din spatele anulării alegerilor prezidențiale, începând cu informările primite de la serviciile secrete: „Am primit semnale, la început doar telefonice, de la servicii, că anumite lucruri sunt ciudate”.
În turul 2 al alegerilor prezidențiale, programat pentru duminică, 8 decembrie, urmau să se înfrunte Călin Georgescu (independent) și Elena Lasconi (USR).
Decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, luată după desecretizarea documentelor din CSAT care arătau cum a fost sprijinit Călin Georgescu
Administrația Prezidențială a desecretizat pe 4 decembrie documentele serviciilor secrete prezentate în şedinţa CSAT din 28 noiembrie în care s-au făcut dezvăluiri despre sprijinirea candidatului independent Călin Georgescu.
Concret, SRI și SIE au raportat activități care pun în pericol securitatea națională a României. SRI a identificat o campanie agresivă de promovare a lui Călin Georgescu pe TikTok, desfășurată cu încălcarea legislației electorale și prin manipularea algoritmilor rețelelor sociale pentru a-i crește rapid popularitatea.
În paralel, SIE a semnalat că România este o țintă pentru acțiuni hibride orchestrate de Rusia, inclusiv atacuri cibernetice, scurgeri de informații și acte de sabotaj pentru destabilizarea și influențarea opiniei publice din România în preajma alegerilor.
Pe 25 noiembrie, Administrația Prezidențială a transmis, la solicitarea Libertatea, că președintele Klaus Iohannis nu a primit informări de la serviciile secrete despre riscuri de influențare a alegerilor prezidențiale, imixtiuni ale Rusiei în procesul electoral sau promovări suspecte ale lui Călin Georgescu pe rețelele de socializare, inclusiv TikTok.
nobody • 17.12.2024, 15:15
Se apropie alegerile la nemti? 🤣🤣🤣 Hai ca din februarie incepe curatenia...
Basarab1948 • 17.12.2024, 14:55
Calin Georgescu a fost doar pe locul...4(patru)-dintre toți candidații-in ce privește utilizarea tik tok in campania electorala!Și sa le zica cineva alora de la Comisia Europeana ca de votat NU a votat „tik tok”!Au votat... alegatorii români!