Mergi direct la conținut »
Avertismentul Comisiei Europene: Procedura de revocare a procurorului general „generează preocupări”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Avertismentul Comisiei Europene: Procedura de revocare a procurorului general „generează preocupări”

Avertismentul Comisiei Europene: Procedura de revocare a procurorului general „generează preocupări”

Reprezentanții Comisiei Europene au transmis, joi, că procedura de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr, inițiată la propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, „generează preocupări”.

Oficialii europeni au precizat că vor exprima un punct de vedere în următorul raport MCV din 13 noiembrie, relatează Mediafax.

„Comisia Europeană, alături de alţi parteneri internaţionali şi de statele membre au evidenţiat în mod repetat că independenţa sistemului judiciar din România şi capacitatea acestuia de a combate eficient corupţia au o importanţă majoră. După procedura împotriva şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie de acum câteva luni, procedura împotriva procurorului-general generează preocupări. Procedurile solide şi indendente pentru revocarea şi numirea procurorilor de rang înalt au fost permanent un element-cheie în recomandările noastre. Comisia va aborda situaţia generală din România în următorul raport MCV, pe 13 noiembrie”, se arată într-un răspuns al unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Reacția oficialilor CE vine după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri, declanșarea procedurii de revocare a procurorului general Augustin Lazăr.

„Declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului general al României, Augustin Lazăr. Solicitarea va fi transmisă în seara asta către procurorii CSM în vederea analizei şi elaborării avizului consultativ, precum şi Preşedintelui României pentru a decide competenţele legale ce îi revin”, a mai spus Toader.

De cealaltă parte, procurorul general Augustin Lazăr a declarat că raportul de evaluare întocmit de Tudorel Toader este, de fapt, răspunsul pe care Guvernul îl dă Comisiei de la Veneția.

„Cu doar două zile în urmă, Comisia de la Veneţia transmitea că independenţa procurorilor poate fi afectată de numirea şi eliberarea din funcţie a procurorilor, recomandând examinarea acestor dispoziţii. Raportul de evaluare a activităţii manageriale desfăşurate de către procurorul general de la PICCJ este răspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrului Justiţiei, înţelege să îl dea Comisiei de la Veneţia. Raportul prezentat azi e modul în care Executivul, prin ministrul Justiţiei, înţelege să respecte autoritatea Ministerului Public ca parte a justiţiei din România”, a spus Lazăr.

Comisia de la Veneția a avertizat că modificările aduse de Parlament Codurilor Penale și Legilor Justiției slăbesc lupta împotriva corupției și a altor infracțiuni grave.


Citește și INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ / Ministerul Justiției recunoaște: peste 500 de pedofili dovediți și condamnați sunt în libertate, în loc de închisoare!


 

Close
Închide
  Close