În 2015, pe când Marius Găinăgrasă avea 18 ani şi două tâlhării şi un furt la activ, cei de la serviciul de probaţiune le-au propus judecătorilor ca el să fie închis într-un centru educativ, ca „să poată urma un program de pregătire școlară și de formare profesională, potrivit aptitudinilor sale, precum și programe de reintegrare socială și consiliere privind renunțarea la consumul de droguri”.

2 ani a stat tânărul în Centrul Educativ de la Târgu Ocna. Gradul de recidivă al minorilor trecuţi prin astfel de centre e de circa 30%, preciza Ministerul Justiţiei, chiar în anul în care tânărul a fost liberat.

Această cifră e un eșec al societății, pentru că recidiva la această vârstă înseamnă cel puțin o viață greu de reparat. În cazul întâmplării tragice din comuna Ivești, la 12 kilometri sud de Tecuci, viața s-a pierdut la propriu.

A plecat prin sat, ca să caute bani

Era o zi de marți, 24 martie 2020, la o săptămână de la instituirea stării de urgenţă din cauza pandemiei de COVID. Dimineaţa, după ce mama lui a plecat la muncă, Marius Găinăgrasă s-a trezit şi a început să se drogheze cu bronz (aurolac) și prenadez.  

Curând, el a rămas fără droguri şi a plecat de acasă, cu gândul să facă rost de bani ca să-şi cumpere. Mergea prin satul Iveşti, fără nicio ţintă, când a ajuns în dreptul porții unei femei despre care ştia că trăiește singură şi că „vinde la piaţă pătrunjel și mărar”.

A intrat în curte şi, după ce a dat colţul casei, a văzut-o pe femeia de 80 de ani care se chinuia să despice, cu o secure, lemne pentru foc. Ea nu l-a simţit venind din spate. Şi, fără să-i spună vreun cuvânt, tânărul a luat toporul aflat lângă lemne şi a lovit-o în cap.

Întrerupt din căutări de strigătele victimei

Bătrâna a căzut la pământ, dar, temându-se că ea ar putea ţipa şi ar auzi-o vecinii, Găinăgrasă a continuat să o lovească în piept, cu muchia toporului, până când a văzut că nu mai mişcă. Apoi a intrat în casă şi a început să caute banii. 

În ciuda aşteptărilor lui, n-a găsit decât 2 lei într-o poșetă veche. I-a băgat în buzunar şi se pregătea să verifice temeinic prin toate sertarele, când a auzit de afară victima cum striga de durere.

Condamnat pe viaţă, după ce a ucis, pentru 2 lei, o bătrână care vindea pătrunjel
„Prada” ucigașului: 2 lei

A abandonat imediat căutările şi a ieşit în curte, de unde a luat femeia şi a târât-o în casă, izbind-o cu spatele de trepte şi fracturându-i astfel coloana vertebrală. 

A dus victima până în fundul holului, de unde credea că nu i se mai aud strigătele, iar când a lăsat-o jos, a văzut că bătrâna avea în urechi nişte cercei cu pietre strălucitoare. Erau nişte strasuri, dar lui i s-a părut că cerceii sunt foarte valoroşi, aşa că i-a luat și a plecat rapid din curtea victimei.

Mama criminalului a sunat la poliţie

Pe uliţa satului, îl ardea curiozitatea să afle cât valorează acei cercei, aşa că a mers cu ei la un unchi de-al lui şi i-a arătat. Când bărbatul l-a întrebat de unde-i are, iar tânărul i-a răspuns: „de la femeia care vinde mărar și pătrunjel”, unchiul l-a chemat în casă şi i-a cerut să-i povestească tot.

După ce a aflat că bătrâna fusese lovită, unchiul lui Marius Găinăgrasă a pus cerceii într-o cutie de chibrituri, l-a rugat pe nepot să stea cuminte în casă, iar el a mers la postul de poliție din comună. Pe drum, a sunat-o şi pe mama lui Marius şi, după ce i-a zis ce s-a întâmplat, femeia a sunat la 112.

Dar până să ajungă ambulanţa, femeia de 80 de ani a murit, din cauza loviturilor primite. Agresorul a fost arestat în aceeaşi zi şi şi-a recunoscut faptele. A descris toate detaliile agresiunii şi a spus că așa se manifestă el, atunci când se droghează cu bronz.

Condamnat pe viaţă, după ce a ucis, pentru 2 lei, o bătrână care vindea pătrunjel
Agresorul a fost arestat

Când bag aurolac, simt că-l am pe dracul în mine.

Declaraţia criminalului în anchetă:

În 2012, un parlamentar propunea interzicerea comercializării la liber a bronzului (aurolacului).

Inhalarea de aurolac afectează, prin hipoxie, celulele creierului, iar pe termen lung duce la „instalarea modificărilor de personalitate. Iniţial, consumatorul nu este agresiv, însă, ulterior, pentru a procura drogul, este capabil de acte de tâlhărie şi de asasinate”, preciza deputatul Gheorghe Ciobanu, în expunerea de motive. Proiectul lui de lege a fost respins de Parlament.

Obligat să urmeze tratament medical 

Marius Găinăgrasă a fost supus examinării medico-legale psihiatrice, iar experţii au constatat că el prezintă detașare emoțională și indiferență față de consecințele acțiunilor sale, dar şi tendințe impulsiv-instabile și antisociale accentuate.

Recunoaște fapta, nu prezintă remușcare sau regret.

Raportul de examinare medico-legală:

Tânărul i-a explicat judecătorului că a târât victima pe trepte, până în casă, „pentru că în curte se strânseseră mai mulți câini”.

La 23 decembrie 2020, Tribunalul Galaţi l-a condamnat pe Găinăgrasă la pedeapsa detențiunii pe viață. În plus, instanţa a dispus luarea măsurii de siguranță a obligării tânărului la tratament medical „până la însănătoșire sau până la ameliorare, astfel încât starea de pericol să nu mai existe”. 

Decizia nu e definitivă, iar Găinăgrasă a atacat-o cu apel.

Intra peste oameni, ca să le fure banii

Crima comisă de el a venit la capătul unui şir de tâlhării ce aveau acelaşi modus operandi. 

Crescut într-o familie săracă, tânărul n-a fost încurajat să meargă la şcoală; a terminat opt clase şi muncea alături de părinţii lui. 

La 16 ani, el şi-a găsit refugiul în consumul de droguri – aurolac şi prenadez, cele mai ieftine şi cele mai accesibile. 

2,8% dintre adolescenţi au consumat, măcar o dată, solvenţi/substanţe inhalante, arată un studiu efectuat în 2019 de Agenţia Naţională Antidrog.

Ca să facă rost de bani pentru droguri, Găinăgrasă a început să comită infracţiuni. În februarie 2014, el şi un alt adolescent au imobilizat-o pe vânzătoarea magazinului din sat şi au furat de acolo 70 de lei şi un telefon mobil. 

Avea doar 16 ani când a devenit infractor. A fost cercetat în libertate şi, până să se finalizeze ancheta, a recidivat. În mai 2014, împreună cu acelaşi complice, a intrat în locuinţa unei femei din Iveşti, de unde a furat 23 de telefoane mobile, pe care apoi le-au vândut pe stradă, în Galaţi. 

O lună mai târziu, Găinăgrasă, prietenul lui şi un alt adolescent de 15 ani au dat buzna în casă peste o altă femeie, pe care au lovit-o, pentru a-i lua din locuinţă 23 de lei.

Centrul educativ şi spitalul de psihiatrie

Pentru fiecare faptă a fost deschis câte un dosar penal, iar anchetele şi procesele au durat mai bine de un an. În tot acest timp, Găinăgrasă s-a aflat în Spania şi în Franţa, acolo unde a plecat la cerşit imediat după ce a devenit major. A continuat să consume droguri, iar când s-a întors acasă, părinţii au fost nevoiţi să-l interneze la psihiatrie.

Abia în decembrie 2015, Judecătoria Lieşti a decis internarea lui într-un centru educativ, pentru 1 an și 6 luni. O lună mai târziu, Găinăgrasă a ajuns la Târgu Ocna, unde a continuat să aibă un comportament violent. Iar în septembrie 2016, a fost acuzat de distrugere, după ce el şi un alt tânăr din centru au spart mai multe geamuri, nemulţumiţi că fuseseră mutaţi din camera lor. 

La 1 martie 2018, Marius Găinăgrasă a fost liberat din centrul educativ, dar a ajuns, la scurt timp, în spitalul de psihiatrie, acolo unde părinţii îl internau periodic, din cauza consumului de droguri.

Tânărul refuza tratamentul şi, după fiecare externare, le spunea tuturor că el nu vrea să se lase şi că e capabil de orice pentru a face rost de bani pentru droguri. Și a venit 24 martie 2020, când a intrat în curtea bătrânei.

Citeşte şi:

Noua tulpină de COVID-19 din Marea Britanie a fost confirmată și în România

Un studiu Pfizer arată că vaccinul său este eficient împotriva unor mutații ale tulpinilor din Marea Britanie și Africa de Sud

Președintele Materialelor de Construcții, înregistrat de Libertatea în timp ce cerea șpagă într-un supermarket, trimis în judecată de DNA

Cum se ascundea Marica cu amantele! Ilinca Vandici, dezvăluiri incredibile
PARTENERI - GSP.RO
Cum se ascundea Marica cu amantele! Ilinca Vandici, dezvăluiri incredibile
Femeie din Cluj, MOARTĂ în ATI la 2 luni de la rapelul Pfizer. Ce au descoperit medicii despre plămânii ei
Playtech.ro
Femeie din Cluj, MOARTĂ în ATI la 2 luni de la rapelul Pfizer. Ce au descoperit medicii despre plămânii ei
Şi-a ucis soţia, după ce în prealabil i-a trimis mesaje ca să-i demonstreze că îl înşală. Bărbatul din Turcia spera la o pedeapsă mai uşoară
Observatornews.ro
Şi-a ucis soţia, după ce în prealabil i-a trimis mesaje ca să-i demonstreze că îl înşală. Bărbatul din Turcia spera la o pedeapsă mai uşoară
Horoscop 17 aprilie 2021. Peștii beneficiează de o formă de protecție care nu se manifestă cum vor ei
HOROSCOP
Horoscop 17 aprilie 2021. Peștii beneficiează de o formă de protecție care nu se manifestă cum vor ei
„Creatura periculoasă” care a băgat spaima în locuitorii din Cracovia. Oamenii nu au mai deschis geamurile de frică. Este incredibil ce era, de fapt
Știrileprotv.ro
„Creatura periculoasă” care a băgat spaima în locuitorii din Cracovia. Oamenii nu au mai deschis geamurile de frică. Este incredibil ce era, de fapt
Îndrăgita prezentatoare TV a fost agresată sexual în scara blocului! Atacatorul i-a pus cuţitul la gât. Primele informaţii
Telekomsport
Îndrăgita prezentatoare TV a fost agresată sexual în scara blocului! Atacatorul i-a pus cuţitul la gât. Primele informaţii
Află cât de profitabile sunt economiile tale (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Află cât de profitabile sunt economiile tale (PUBLICITATE)