UPDATE ora 21.10: Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a transmis că decizia delegației austriece reprezintă „o victorie pentru România”.

„Manifestul electoral al Partidului Popular European, care cere aderarea cât mai curând posibil a României la Spațiul Schengen, a fost adoptat în unanimitate. Austria nu a mai votat împotrivă. De la București, astăzi, s-a auzit clar și răspicat în întreaga Europă: România trebuie să intre cu drepturi depline în Spațiul Schengen”, a scris Ciucă pe Facebook, miercuri seară, 6 martie.

Inițial, partidul ÖVP condus de cancelarul austriac Karl Nehammer anunțase că va respinge manifestul PPE din cauza unor aspecte considerate linii roșii, inclusiv extinderea Schengen.

UPDATE ora 20.15: Delegaţia austriacă nu a mai votat împotriva manifestului electoral al PPE prin care se solicita aderarea completă a României la spaţiul Schengen, adică și terestru, a anunţat eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan, miercuri seară, 6 martie, pe Facebook.

„Surpriză la Congresul Partidului Popular European de la București. Delegația austriacă nu a mai votat împotriva manifestului electoral al Partidului Popular European care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spațiul Schengen. Manifestul a fost adoptat în unanimitate”, a scris Siegfried Mureşan.

„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei
Recomandări
„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei

„Acest vot arată ca blocajul a fost depăşit şi că, chiar dacă au existat dificultăţi, le vom depăşi şi vom obţine aderarea deplină a României la spaţiul Schengen”, a adăugat el.

Inițial, partidul ÖVP condus de cancelarul austriac Karl Nehammer anunțase că va respinge manifestul PPE din cauza unor aspecte considerate linii roșii, inclusiv extinderea Schengen.

UPDATE ora 18.20: Preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber, a afirmat, la prânz, că PPE susţine aderarea completă a României la spaţiul Schengen pentru că respectă toate criteriile. Cu toate acestea, el a recunoscut că există opinii divergente în cadrul Partidului Popular Austriac (ÖVP), caracterizând situația ca fiind o „provocare austriacă”.

Referitor la faptul că Partidul Popular Austriac al lui Karl Nehammer se împotriveşte manifestului PPE pentru că nu susţine aderarea României şi a Bulgariei la Schengen, Weber a precizat că „în PPE avem opinii diferite asupra unora dintre chestiuni şi este absolut democratic să le exprimăm”.

„Un lucru vreau să-l transmit cu claritate: PPE sprijină extinderea deplină a spaţiului Schengen, astfel că România şi Bulgaria ar trebui să adere imediat la zona Schengen, respectă toate criteriile”, a adăugat Manfred Weber, potrivit Agerpres.

Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu
Recomandări
Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu

El le-a cerut socialiştilor din Austria să ia în calcul o schimbare a opiniei „pentru că şi ei se opun acordării accesului deplin al României şi Bulgariei la Schengen”. „Deci avem o provocare austriacă în faţa noastră, trebuie să convingem toate partidele”, a mai spus Weber.

UPDATE ora 17.30: Câteva sute de susținători ai partidului AUR protestează în fața centrului Romexpo, cu o zi înainte ca Ursula von der Leyen să fie validată drept candidat pentru șefia Comisiei Europene din partea Popularilor Europeni.

„Ursula, nu uita, România nu te vrea!” și „Libertate!” au scandat susținătorii AUR, care la un moment dat s-au îmbrâncit cu jandarmii. Manifestanții au rupt gardurile de protecție și au încercat să se apropie de clădirea Romexpo, unde se află inclusiv Ursula von der Leyen, dar Jandarmeria a venit cu dubele și a reușit să îi blocheze.

UPDATE ora 16.00: Partidul Popular European a cerut în Congresul de la Romexpo un transfer al solicitanților de azil către țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene, în încercarea de a reduce presiunea migrației asupra statelor membre UE.

Se marchează astfel o schimbare în politica europeană privind migraţia, pusă în aplicare de şefa în exerciţiu a Comisiei Europene, conservatoarea germană Ursula von der Leyen, care candidează pentru un nou mandat, a relatat Agerpres.

Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO
Recomandări
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

„Pledăm pentru o schimbare fundamentală a legislaţiei europene în materie de azil. Ne-am angajat să respectăm dreptul fundamental la azil, dar UE, împreună cu statele sale membre, trebuie să aibă dreptul de a decide cui şi unde este acordat. Vom încheia acorduri cu ţări terţe pentru a ne asigura că solicitanţilor de azil li se poate acorda protecţie într-un mod civilizat şi sigur. Vrem să punem în aplicare conceptul de ţări terţe sigure”, se arată în manifestul PPE, care urmează să fie adoptat la Romexpo.

Congresul PPE la Romexpo în București, 6 martie 2024. Foto: Inquam Photos / George CălinIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

UPDATE ora 14.35: Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a deschis seria discursurilor. El a reiterat angajamentul partidului său față de valorile pro-europene și a subliniat importanța continuării tradiției liberale pentru viitorul României.

„Prin evenimentul din aceste zile, PNL îşi reconfirmă rolul de partid pro-european, militând în toată istoria sa împotriva izolării României în Europa şi în lume. PNL arată astăzi lumii şi ţării că România contează, are un cuvânt de spus, poate deveni un loc unde se gândesc şi se scriu noi platforme politice”, a afirmat Ciucă.

„Nu trebuie să pretindem să fim votaţi, trebuie să convingem că merităm să fim votaţi. Pentru a câştiga alegerile avem nevoie să câştigăm încrederea cetăţenilor, fără a le oferi speranţe false”, a mai spus preşedintele PNL la Congresul PPE.

Congresul PPE la Romexpo în București, 6 martie 2024. Foto: Inquam Photos / George Călin
Congresul PPE la Romexpo în București, 6 martie 2024. Foto: Inquam Photos / George Călin

UPDATE ora 13.00: Delegații încep să vină la Romexpo.

Preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber, a declarat că cine votează cu populiştii la alegerile europarlamentare din 9 iunie trebuie să știe că aceşti politicieni vor ajunge într-un grup al prietenilor lui Vladimir Putin.

„Deci, nu putem decât să cerem oamenilor să ia votul în serios şi să voteze pentru cei care apără cu adevărat interesele României şi ale solidarităţii în Uniunea Europeană de astăzi”, a spus Weber într-o conferinţă de presă înaintea începerii Congresului PPE de la Romexpo, potrivit news.ro.

congres-ppe-romexpo-bucuresti-4Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

UPDATE ora 12.50: Partidul ÖVP condus de cancelarul austriac Karl Nehammer, va respinge manifestul PPE din cauza unor aspecte considerate linii roșii, cum ar fi energia nucleară sau extinderea Schengen.

ÖVP va respinge aderarea deplină a României și Bulgariei în spațiul Schengen pentru că „sistemul Schengen este stricat” și „nu trebuie să trecem cu vederea acest lucru”, a spus Christian Stocker, secretarul general al Partidului Popular austriac, citat de ziarul austriac Kurier.

***

Știrea inițială: Bucureştiul este pe 6 și 7 martie capitala politică a Europei. Congresul Partidului Popular European (PPE) care marchează debutul campaniei electorale pentru alegerile europene din iunie va aduna la Romexpo peste 2.000 de delegați din 40 de țări, mai mulți șefi de state și de guverne, potrivit News.ro. Pe lângă discuţiile despre viitorul Uniunii Europene, în cadrul congresului găzduit de PNL, în parteneriat cu PPE, Ursula von der Leyen va fi validată drept candidat pentru șefia Comisiei Europene.

Printre şefii de state și de guverne din Uniunea Europeană care au confirmat prezența la Congresul PPE de la București se numără: preşedinta CE, Ursula von der Leyen, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, președintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, premierul Poloniei, Donald Tusk, premierul Irlandei, Leo Varadkar, premierul Finlandei, Petteri Orpo, premierul Luxemburgului, Luc Frieden, premierul Croației, Andrej Plenkovic, premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, premierul Lituaniei, Ingrida Simonyte și Nikos Christodoulides, președintele Ciprului.

La eveniment participă şi alți lideri europeni, din afara UE, dar care sunt membri ai PPE, precum preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și preşedinta Elveţiei, Viola Amherd.

De asemenea, joi, 7 martie este așteptat la Romexpo și cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a cărui țară blochează intrarea terestră a României la Schengen.

Tot joi, Karl Nehammer va fi primit de preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni, iar cancelarul austriac va avea discuții și cu premierul Marcel Ciolacu, inclusiv despre aderarea României la Schengen.

Cu o zi înainte de Congres, preşedintele Klaus Iohannis a primit-o la Cotroceni pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pe preşedintele Partidului Popular din Spania, Alberto Nunez Feijoo, şi pe preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber.

Ce decizii se vor lua la Congresul PPE de la Romexpo

PNL găzduieşte Congresul Partidului Popular European în parteneriat cu Partidul Popular European, cea mai mare familie politică din Europa.

Programul cuprinde pregătirile şi strategia pentru alegerile pentru Parlamentul European, manifestul Partidului Popular European, dar şi alegerea principalului candidat al partidului pentru funcţiile europene, Ursula von der Leyen.

La Congresul Partidului Popular European va fi adoptat Manifestul PPE pentru alegerile europene din 9 iunie, strategia PPE pentru alegeri, iar Ursula von der Leyen va fi votată candidata PPE pentru funcţia de preşedintă a Comisiei Europene pentru încă un mandat de cinci ani, a spus europarlamentarul PNL, Siegfried Mureşan. Actuala preşedintă a Comisiei Europene este singura care s-a înscris în cursa pentru desemnarea candidatului PPE la preşedinţia executivului UE.

PPE vine la București în semn de solidaritate din partea întregii Uniuni Europene față de România și țările din regiunea afectată de războiul generat de Rusia în Ucraina, a transmis partidul condus de Nicolae Ciucă.

Bucureştiul a mai fost gazda unui congres al Popularilor Europeni în octombrie 2012.

România va cere să intre în Schengen şi terestru, în prezența lui Nehammer

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că în documentul final al Congresului Partidului Popularilor Europeni se va solicita ca România să devină membru cu drepturi depline al Spaţiului Schengen, adică și cu frontierele terestre, lucru respins de Austria.

„Ceea ce doresc să subliniez este că nu va fi vorba doar despre o declaraţie prietenoasă, ci va fi o cuprindere în documentul final al Congresului prin care se solicită ca România să devină membru cu drepturi depline, respectiv şi cu frontiera terestră a spaţiului Schengen”, a afirmat Ciucă, la o conferinţă de presă comună cu preşedintele PPE Manfred Weber, potrivit Agerpres.

Programul Congresului PPE de la Romexpo

Ziua I a Congresului PPE

Ziua de miercuri, 6 martie, va fi deschisă de președintele PNL, Nicolae Ciucă, de președintele UDMR, Kelemen Hunor, și de președintele PPE, Manfred Weber. Accentul se va pune pe poziția și pe succesul PPE la nivel local și regional, după care urmează trei dezbateri de tip Davos pe temele securitate și apărare, solidaritate între generații și economie și locuri de muncă.

Un panel special va fi dedicat prezentării manifestului electoral al PPE. Manfred Weber va lua cuvântul ca să prezinte viziunea PPE privind „Europa pe care o dorim”.

Ziua I se va încheia cu un vot asupra manifestului, înainte ca secretarul general Thanasis Bakolas să prezinte principalele realizări politice și electorale ale PPE.

Ziua a II-a a Congresului PPE

A doua zi a Congresului, joi, 7 martie, este cea mai importantă, pentru că va fi dedicată alegerii candidatului principal al PPE pentru președinția Comisiei Europene.

Președintele PPE, Manfred Weber, va ține un discurs și va prezenta candidatul desemnat, este vorba despre Ursula von der Leyen. Va urma discursul ei și apoi va începe votul.

Potrivit programului oficial, cancelarul austriac Karl Nehammer va vorbi în această zi. Apoi, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola va urca pe scenă spre final, iar președintele Klaus Iohannis va încheia discursurile din ziua a doua.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (20)

dan.reznic   •   07.03.2024, 10:14

Totul e ca austriecii sa nu se razgandeasca asupra deciziei lor imediat cum ajung inapoi la ei in austria.

Eu51   •   07.03.2024, 07:55

Nu s-a votat ptr voiau sa ajungă acasă cu bine. Ar fi fost hilar sa se opună chiar pe teritoriul României...in rest, nu va îmbătați cu apă rece!

gavrildragan   •   07.03.2024, 07:17

Nu că aș fi mare susținător a PPE dar trebuie să recunoaștem că se fac eforturi de aderarea României După ce sa văzut cu saci în căruță totuși Austria vă ceda.

Vezi toate comentariile (20)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Fabrica uriașă din România care a fost cumpărată de străini. Făcea un produs adorat de oameni
FANATIK.RO
Fabrica uriașă din România care a fost cumpărată de străini. Făcea un produs adorat de oameni
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
GSP.RO
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
Cât de des trebuie să oprești, de fapt, routerul WiFi. Prea puțini români știu secretul pentru un internet mai rapid
FANATIK.RO
Cât de des trebuie să oprești, de fapt, routerul WiFi. Prea puțini români știu secretul pentru un internet mai rapid
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Știrileprotv.ro
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
Unica.ro
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia s-a agravat"
Observatornews.ro
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia s-a agravat"
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun
HOROSCOP
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI