De Mihai Toma,

“Din punctul de vedere al regulilor de concurență nu este interzis ca un producător să activeze și în aval, pe piața aferentă produselor pe care le comercializează. Astfel, în domeniul jocurilor de noroc, producătorii de echipamente jocuri de noroc pot deține, în același timp, și calitatea de organizatori de jocuri de noroc”, afirmă reprezentanții Consiliului.

  • “La rândul lor, organizatorii de jocuri de noroc sunt agenți economici care trebuie să își stabilească comportamentul pe piaţă în mod independent de producătorii echipamentelor pe care le folosesc”.

”Procentul de câștig ține de stategia comercială a fiecărei companii”

”În domeniul jocurilor de noroc, procentul de câștig al aparatelor de slot-machine este un element care ține de strategia comercială a fiecărei companii în parte și trebuie stabilit în mod independent de concurenții activi pe piață.

  • Până în prezent, Consiliul Concurenței nu deține informații referitoare la situații în care producătorii de echipamente să stabilească procentele de câștig ale aparatelor slot-machine deținute de operatori de jocuri de noroc independenți.

Conform reglementărilor din acest domeniu de activitate, exploatarea jocurilor de noroc tip slot-machine se efectuează în conformitate cu regulamentul de joc al fiecărui operator activ pe piață”, mai notează Consiliul Concurenței.

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude
Recomandări

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude

Regulamentul de joc va cuprinde obligatoriu prevederi referitoare la descrierea activităţii, procedura de omologare a rezultatelor şi de validare a premiilor, modalitatea de constituire a fondului de rezervă, cota procentuală minimă şi maximă de premiere.

”Puneți la loc vizibil valoarea mizelor și cota procentuală de premiere”

”Una dintre obligațiile organizatorilor de jocuri de noroc, prevăzută de legislația în domeniu, este aceea de a face cunoscut în limba română, la loc vizibil, valoarea mizelor, valoarea impulsului, cota procentuală de premiere din totalul rulajului sumelor jucate sau valoarea premiilor pentru acele jocuri de noroc pentru care se prevede o cotă procentuală minimă de câştig din totalul încasărilor. Nerespectarea acestei obligații constituie contravenție și se sancționează cu o amendă cuprinsă între 10.000 și 25.000 de lei”, completează oficialii Consiliului în răspunsul pentru Libertatea.

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic
Recomandări

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic

Romslot: ”Nici producătorii de aparate slot machine, nici operatorii nu pot deține companii care desfășoară activități de testare, certificare sau audit, din cauza conflictului de interese”

Libertatea a luat legătura cu reprezentanții Romslot, o asociație a operatorilor și producătorilor din industria jocurilor de noroc de tip slot-machine

– Este legal ca producătorii de aparate slot-machine să dețină și companii de profil?
– Este legal. Poate deține săli de jocuri orice companie care obține licență de funcționare, conform Ordonanței de Urgență nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc. Există o singură excepție – nici producătorii de aparate slot machine, nici operatorii nu pot deține companii care desfășoară activități de testare, certificare sau audit, din cauza conflictului de interese. Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc nu acordă licență pentru activitățile de audit, certificare sau evaluare de conformitate, dacă se constată că respectivele companii au vreo legătură cu producția, importul, reparațiile sau exploatarea de slot machine.

Directoarea Colegiului Goethe, înregistrată de elevi când spune că a dat afară un profesor cu trei facultăți și 9,45 la Titularizare
Recomandări

Directoarea Colegiului Goethe, înregistrată de elevi când spune că a dat afară un profesor cu trei facultăți și 9,45 la Titularizare

– Producătorii produc aceleași programe de joc în variante cu procente diferite de câștig?
– Procentajul de câștig poate fi diferit pentru același program de joc, în funcție de modelul matematic implementat. Unele jocuri, prin construcția lor, permit doar un singur procentaj de câștig.

Aparatul cu 7 sigilii!

– Au cei care cumpără un aparat posbilitatea de a alege/seta procentul de câștig pentru programul de joc achizițonat?
– Cei care cumpără un aparat pot alege procentajul de câștig, dacă sunt mai multe opțiuni disponibile de la producător. Astfel, dacă producătorul are mai multe procentaje de câștig pentru același program de joc, cel care cumpără sau închiriază echipamente de joc poate opta pentru unul sau altul, în funcție de businessul său la momentul achiziției, dar nu are posibilitatea de a schimba setările în timpul exploatării aparatului respectiv. În cazul în care operatorul dorește ulterior să aleagă o altă setare dintre cele oferite de producător, această modificare se poate face numai după verificarea și autorizarea emisă de un laborator de metrologie certificat și agreat de ONJN. Integritatea setărilor și a aparatului este garantată printr-un set de 7 sigilii aplicate de laboratorul de metrologie, după verificare și autorizare.

  • Producătorul nu poate stabili pentru operatorul de joc ce procentaj de câștig să utilizeze, deoarece nu cunoaște businessul operatorului de joc (agenții de pariuri sportive, săli de jocuri sau cazinouri). Procentajul teoretic de câștig disponibil este într-o strânsă legătură cu modelul matematic utilizat și cu regulile de joc. Orice producător dorește să lanseze pe piață echipamente atractive pentru jucători. Este interesul său să facă asta.

– Care este, conform legislației speciale dedicate jocurilor de noroc, procentajul minin de premiere (win/bet) pentru un aparat?
– Procentajul teoretic minim de câștig este reglementat de legislația actuală doar pentru mijloacele de joc cu miză și câștiguri limitate, acesta fiind de 85%.

Procentaj de câștig mai mare, timp mai lung la aparat

– Producătorul care deține și statutul de operator, exploatând propriile aparate, poate avea interesul ca la comercializare de slot-machine către concurenții din zona de operare să le seteze la a oferi un procent de câștig mai mare?
– Procentajul teoretic de câștig se reflectă, din punctul de vedere al jucătorului, în timpul pe care îl petrece participând la joc, cu suma de bani pe care și-a propus să o joace. Fiind un mod de entertainment pentru adulți, fiecare jucător vrea să petreacă mai mult timp în aceiași bani. Teoretic, un procentaj de câștig mai mare oferă câștiguri mai frecvent. Prin urmare, un jucător care și-a propus să joace o anumită sumă de bani va petrece mai puțin timp atunci când joacă la un aparat cu procentaj de câștig mai mic. Prin comparație, la un slot machine cu procentaj de câștig mai mare va petrece mai mult timp cu aceeași sumă de bani.

  • Operatorul de jocuri de noroc de tip slot machine trebuie să ia în calcul aceste aspecte atunci când își alege procentajul teoretic de câștig pentru echipamentele sale. Un procentaj de câștig mai mic va genera o prezență mai scăzută în sala de jocuri, ceea ce poate avea impact asupra jucătorilor noi. Sentimentul lor de încredere poate fi afectat dacă observă că de fiecare dată când intră în sala de joc sunt puțini clienți.

În concluzie, dacă un producător care este în același timp și operator oferă aparate de joc cu un procentaj de câștig mai mare, în comparație cu procentajul de câștig utilizat în propria operațiune, nu face altceva decât să faciliteze migrarea jucătorilor săi către alți operatori și, implicit, își va produce singur o pagubă.

– Câți români joacă la așa-numitele păcănele?
– Potrivit unui studiu GfK din anul 2016, 15% dintre românii cu vârsta de peste 18 ani au jucat în 2015-2016 măcar o dată la jocurile de noroc. Dintre aceștia, majoritatea au indicat Loto drept cel mai practicat joc de noroc. În topul preferințelor urmează pariurile sportive offline, jocurile de tip slot machine, jocurile online sau cele de cărți.

  • Studiul arată că la sloturi au jucat 6% dintre bărbați și 1% dintre femei. 4% provin din mediul urban, iar 2%, din mediul rural. 6% dintre cei care au jucat au între 18 și 34 ani, iar 1% peste 35 de ani.

Studiul “Pariurile și Jocurile de noroc în România” a fost realizat de GfK România pentru Asociaţia ROMSLOT şi Romanian Bookmakers – Patronatul organizatorilor de Pariuri din România, culegerea datelor fiind realizată în perioada 25 iulie – 16 august 2016, pe un eşantion reprezentativ naţional +18 ani, metoda de culegere a datelor fiind interviuri faţă în faţă, realizate în gospodăria respondentului, completate împreună cu un operator GfK, asistat de tabletă.

Care este profilul jucătorilor?
Conform studiului, jocurile de noroc sunt preferate predominant de bărbați, în proporție de 92%. De asemenea, cei mai mulți dintre ei (60%) lucrează full-time, iar vârsta lor medie este de 29 de ani. 65% dintre ei sunt necăsătoriți. 78% dintre aceștia nu au nici un copil în gospodărie, iar 84% dintre aceștia au acces la internet. Venitul mediu pe gospodărie este de 2.178 de lei.

Între 50 și 100 de lei pe lună la sală

– Cât lasă, în medie, la o sală de joc?
– Potrivit ultimelor date disponibile (un studiu GfK din 2012), suma medie cheltuită pentru jocurile la slot-machine este între 50 şi 100 de lei pe lună.

67.061 de aparate slot-machine licențiate există potrivit datelor făcute publice de autoritatea de reglementare și control, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) la finalul anului 2018. Există 274 de operatori licențiați de slot machines.

300.000.000 de euro la bugetul de stat în 2018

Industria jocurilor de noroc este un important contribuabil la bugetul de stat prin plata taxelor și crearea de locuri de muncă. Pe lângă taxele și impozitele pe care le plătește orice companie, operatorii din aceasta industrie contribuie suplimentar la bugetul de stat cu două taxe specifice: taxe de licență și taxele de autorizare. În total, taxele de licență ale industriei au adus în anul 2018 la bugetul de stat 10.800.000 de euro, iar cele de autorizare sunt în valoare de 287.000.000 de euro, dintre care 207.000.000 de euro sunt plătite de sectorul de slot machine. De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2019, potrivit prevederilor OUG 114/2018, taxa aferentă autorizației de exploatare a jocurilor de noroc pentru fiecare slot machine clasa A s-a majorat de la 2.600 de euro la 3.600 de euro anual. Tot prin OUG 114/2018 s-a instituit o nouă taxă pentru operatori de 1.000 de euro anual, prin care se finanțează o activitate privind responsabilitatea socială în domeniul jocurilor de noroc, înființată pe lângă Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc”, informează Romslot.

Citește și:

Confesiunea răvășitoare a unui dependent de jocuri de noroc care face în fiecare zi un pariu cu viața: „Am pierdut 200.000 de euro la pariuri. Am vrut de mai multe ori să mă sinucid!”. Ce fac statul și asociațiile responsabile pentru acești oameni

După ancheta Libertatea, ONJN promite salvarea dependenților de jocuri de noroc. ”Vom strânge banii!”

VIDEO La un pas de tragedie pe Valea Oltului: un șofer s-a trezit cu un tir gonind spre el pe sensul lui de mers. Ce s-a întâmplat mai departe
GSP.RO

VIDEO La un pas de tragedie pe Valea Oltului: un șofer s-a trezit cu un tir gonind spre el pe sensul lui de mers. Ce s-a întâmplat mai departe

Horoscop 24 ianuarie 2020. Racii caută siguranță, dar nu de asta au nevoie
HOROSCOP

Horoscop 24 ianuarie 2020. Racii caută siguranță, dar nu de asta au nevoie