Mergi direct la conținut »
Creatoarea de artă populară Adela Petre a murit. UNESCO a distins-o cu titlul de „Tezaur Uman Viu”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Creatoarea de artă populară Adela Petre a murit. UNESCO a distins-o cu titlul de „Tezaur Uman Viu”

Creatoarea de artă populară Adela Petre a murit. UNESCO a distins-o cu titlul de „Tezaur Uman Viu”

E doliu rândul artiștilor populari. Creatoarea Adela Petre, care a fost distinsă cu titlul de „Tezaur Uman Viu” a murit. Avea 89 de ani și era recunoscută în întreaga lume pentru modul în care promova cultura, portul și vorba românească.

De Cristina Sterian,

Adela Petre era internată în spital de mai bine de o lună. Trupul firav al artistei, considerată tezaur uman viu, a cedat în noaptea de miercuri spre joi.

Adela Petre s-a născut pe 10 iunie 1929 în satul Valea Sibiciului, comuna Pătârlagele, judeţul Buzău şi de-a lungul celor aproape 70 de ani de activitate a cunoscut toţi preşedinţii României, dar şi mari personalităţi, cum ar fi Hillary Clinton, Laura Bush, Angela Merkel sau Jill Biden.

Creatoarea de artă populară era membru al Academiei Artelor Tradiționale, în 2002 a primit medalia națională Serviciul Credincios în clasa a treia pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere artistice semnificative pentru civilizația românească și universală. În anul 2012, Adela Petre a primit titlul de „Tezaur Uman Viu” din partea UNESCO.

Născută la Pătârlagele, Adela Petre a confecționat de-a lungul vremii piese de port popular, fețe de masă unice, covoare din lână dar mai presus de toate era renumită pentru carpetele din păr de capră. Ani la rând, a ţinut cursuri gratuite pentru oricine îşi dorea să înveţe acest meşteşug rar întâlnit în zilele noastre.

Leafa președintelui a fost înghețată de Guvern. Reacția lui Iohannis
Recomandări

Leafa președintelui a fost înghețată de Guvern. Reacția lui Iohannis

„Îmi este foarte greu să vorbesc despre tanti Adela cum îi spuneam noi la trecut, o să rămână în permanență în sufletele noastre mai ales că a fost primul meșter popular care a dus numele Buzăului unde îi era locul. A păstorit foarte mulți doritori de frumos, de arta populară a județului, este un nume de referință. Am colaborat în permanență, am reprezentat România în Olanda, în Franța, a iubit arta frumosului, era un om deschis, care și-a dorit ca cineva să preia meșteșugurile ei. A fost primul Tezaur Uman Viu al județului Buzău. Nu cred că ar fi putut face mai mult și nu a făcut”, a declarat Nina Stamate, consultant artistic la Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău.

Adela Petre a expus în toată lumea., iar peste tot unde a mers a lăsat un lucru românesc și a promovat portul și vorba românească. Trecută în neființă, Adela Petre va continua să inspire generații întregi și va contribui la perpetuarea artei si tradițiilor noastre.

„O societate care nu-şi respectă tradiţiile, care nu pune preţ pe trecut este în pericol de a-şi pierde identitatea,” credea Adela Petre.

Trupul meșterului popular Adela Petre va fi depus la Capela Cimitirului Dumbrava din orașul Buzău, iar înmormântarea va avea loc sâmbătă.

Află și povestea tulnicăresei Mariana Gligor din Țara Moților, distinsă cu titlul de „Tezaur Uman Viu”.


Citește și:

OPINIE/ Mirela Neag, despre cât de voluntari sunt medicii voluntari din spitalele publice din România și cui fac ei bine

Incredibil: Ilona Georgiana Ghioroaie ocupă locul 2 în clasamentul ITF. Schimbările controversate din tenisul mondial au propulsat o româncă necunoscută

Un şofer este amendat la fiecare minut, din cauza vitezei excesive! Bucureștiul e pe locul întâi în topul amenzilor de circulație, în Covasna sunt cei mai puțini șoferi sancționați


 

Close
Închide
  Close