Mergi direct la conținut »
Criză în Spania | Madridul cere Cataloniei să organizeze alegeri anticipate pentru a depăși criza
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Criză în Spania | Madridul cere Cataloniei să organizeze alegeri anticipate pentru a depăși criza

Criză în Spania | Madridul cere Cataloniei să organizeze alegeri anticipate pentru a depăși criza

Madridul a îndemnat separatiștii catalani să organizeze alegeri anticipate pentru a depăși criza actuală, în contextul în care regiunea amenință că-și va declara independența în următoarele zile, notează AFP. În același timp, reprezentantul oficial al guvernului spaniol în Catalonia a cerut scuze pentru intervenția brutală a poliției naționale în timpul referendumului controversat, care s-a desfășurat pe 1 octombrie deși a fost interzis de Madrid.

„Ar fi bine să începem să închidem plaga, trecând prin Parlamentul Cataloniei (…), prin intermediul alegerilor regionale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului spaniol, Inigo Mendez de Vigo, într-o conferinţă de presă.

Cu doar câteva ore înainte, Madridul a formulat primele scuze privind  violențele din ziua referendumului. Acestea au venit din partea reprezentantului oficial al guvernului spaniol în Catalonia, Enric Millon.

„Când văd aceste imagini și cu atât mai mult când cunosc oameni care au fost loviți, îmbrânciți și chiar o persoană care a fost spitalizată, nu pot decât să regret și să cer scuze în numele polițiștilor care au intervenit”, a declarat Enric Millo, într-un interviu televizat.

Aproximativ 800 de oameni au fost răniți în timpul referendumului, în urma intervenției brutale a poliției spaniole. Referendumul din 1 octombrie a deschis o criză politică majoră în Spania, între separatiștii aflați la putere în Catalonia și guvernul lui Mariano Rajoy. Separatiştii au anunțat că au obținut victoria, după ce 90% dintre cei care au votat au optat pentru independență. Cu toate acestea, rata prezenței la urne a fost de de 42,3%.

De atunci, liderul catalan Carles Puigdemont a declarat că reigunea își va declara independența. Acest anunț ar fi urmat să fie făcut luni, în timpul ședinței Parlamentului regional al Cataloniei. Curtea Constituțională a Spaniei a suspendat însă această sesiune, tocmai pentru a împiedica acest lucru. Acum, Carles Puigdemont a anunțat că intervenția din Parlament va avea loc marți. Anunțul său ar putea fi interpretat drept un semn că situația ar putea să se calmeze, căci el nu caută să mențină cu orice preț sesiunea de luni.


SUMAR:

Close
Închide
  Close