„Prințul terorii” s-a ascuns câțiva ani în regiunea de graniță dintre Pakistan și Afganistan. De acolo tocmai organizase atacuri asupra Ambasadelor SUA din Kenya și Tanzania. Și a cerut uciderea soldaților și civililor americani într-o fatwa (opinie juridică musulmană).
Serviciul Federal din Germania (BND) l-a găsit în Afganistan, în august 1998. Lideri importanți de la Al-Qaeda și confidenți ai lui Bin Laden au fost interpelați și localizați în mod specific timp de luni întregi. În acel moment, liderul terorist era în permanentă mișcare, schimbând locurile de cazare și taberele.
Nemții trimit locația teroristului saudit către guvernul SUA
Pe 19 și 20 august 1998, se știa în ce tabără teroristă se afla Bin Laden din Afganistan. Șeful de atunci al serviciului secret extern german, August Hanning (78 de ani), a confirmat, pentru Bild, că BND a transmis informațiile direct.
Guvernul SUA a efectuat apoi lovituri direcționate împotriva taberelor teroriste Al-Qaeda din Sudan și Afganistan, în cadrul operațiunii „Infinite Reach”. O rachetă de croazieră a fost lansată înspre coordonatele furnizate de BND.
Rachetele, expediate pe 20 august 1998
Rachetele de croazieră au traversat spațiul aerian al Pakistanului pe 20 august 1998. De aceea, armata americană a trebuit să-și avertizeze omologii de la Islamabad.
Bin Laden a fost „informat dintr-o țară vecină”, a declarat fostul șef al BND. Iar liderul Al-Qaeda ar fi scăpat de puțin fugind călare pe un măgar!
Când rachetele americane au lovit, Bin Laden se afla la doar câteva sute de metri în afara taberei unde l-am urmărit.
August Hanning, șeful de atunci al serviciului secret extern german
Întrebat dacă atacurile din 11 septembrie 2001 ar fi putut fi prevenite în acest fel, Hanning a spus: „Fără Bin Laden, Al-Qaeda ar fi fost semnificativ slăbită și cu greu ar fi fost capabilă să efectueze atacuri atât de ample”.
O echipă a forțelor speciale americane l-a ucis pe Bin Laden pe 2 mai 2011 – la zece ani după 11 septembrie.
Aproape 3.000 de morți, inclusiv 5 români
În atentatele din 11 septembrie 2001, organizate de Osama Bin Laden, teroriștii Al Qaida au deturnat patru avioane și le-au prăbușit în mai multe locații din SUA. Atacurile, soldate cu moartea a 2.977 de oameni din 90 de țări, inclusiv 5 români, au declanșat intervenția militară condusă de SUA în Afganistan
Ayman al-Zawahiri, succesorul lui Bin Landen la conducerea organizației jihadiste, a fost ucis în Afganistan, într-un atac aerian țintit al SUA, în august 2022.
Departamentul de Stat a anunțat, în 2023, că a pus la bătaie o recompensă de 10 milioane de dolari pe capul noului lider Al Qaida, egipteanul Saif Al-Adel.
Foto: AP
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Horea33 • 22.04.2024, 11:05
A avut baftă atunci, nu calibraseră americanii rachetele la viteza și numărul de picioare al măgarului! Scump de tot i-a costat pe americani, implicit pe noi ceilalți, eliminarea lu' nenea ăsta!