Mergi direct la conținut »
Cum ceri despăgubire companiei aeriene dacă zborul a întârziat sau a fost anulat
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Cum ceri despăgubire companiei aeriene dacă zborul a întârziat sau a fost anulat

Cum ceri despăgubire companiei aeriene dacă zborul a întârziat sau a fost anulat

Dacă avionul la care aveai bilet are o întârziere mai mare de trei ore sau cursa aeriană a fost anulată, dar și dacă firma a vândut același loc în avion pentru două persoane, una dintre acestea fiind astfel obligată la îmbarcare să renunțe la zbor, poți cere până la 600 de euro despăgubiri. 

De Paul Barbu,

România a devenit și ea o piață pentru firmele specializate în obținerea de despăgubiri pentru pasageri de la operatorii de transport aerian. Cu atât mai mult cu cât în 2017 au fost aproape 800 de zboruri anulate sau care au avut întârzieri de peste 3 ore. Sunt doar 800 din cele peste 200.000 de avioane care pleacă sau vin pe aeroporturile din România.

Despăgubirile pentru pasageri nu se aplică decât în cazul în care a fost vina companiei aeriene pentru anularea sau întârzierea unor zboruri. Spre exemplu, dacă aeroportul se închide sau cursa aeriană este anulată din cauza vremii, compania nu este vinovată.

Cum ceri despăgubire

Ca pasager ești îndreptățit, potrivit Regulamentului European 261/2004, să primești din partea companiei aeriene o compensație de până la 600 de euro pentru zborurile efectuate în ultimii 3 ani, spun reprezentanții firmei Flight Refund, specializată în obținerea de despăgubiri pentru pasageri.

Cei care vor să solicite compensații de la companiile aeriene pot înregistra cererea pe site-ul firmei – flight-refund.eu/ro, unde vor prezenta toate informațiile despre anularea sau întârzierea curselor aeriene la care aveau bilete. În cel mult 3 zile, specialiștii firmei le spun solicitanților dacă pot sau nu primi despăgubiri din partea companiei aeriene și le dau detalii despre procedura ce trebuie urmată.

Reacția lui Adrian Năstase după ce a aflat că Iohannis vrea să-i retragă decorația
Recomandări

Reacția lui Adrian Năstase după ce a aflat că Iohannis vrea să-i retragă decorația

Cei de la Flight Refund primesc un comision de succes de 30%, dar sunt și alte firme care cer 25%. Banii vor fi opriți din cei pe care firma i-a câștigat în numele pasagerilor de la companiile aeriene care nu le-au mai putut asigura serviciile plătite. Comisionul de succes nu va fi cerut înainte, iar pasagerii vor ști de la început care le sunt cheltuielile. Dacă se ajunge la proces pentru obținerea compensației, vor fi comunicate costurile, pentru ca solicitantul să știe dacă mai continuă demersul.

Potrivit lui Anikó Bolyó, general manager Flight Refund, chiar dacă pasagerii își cunosc drepturile, solicitarea compensației este un proces legal lung și anevoios, care necesită o cunoaștere amănunțită a dreptului internațional, devenind, astfel, o rută descurajantă pentru majoritatea călătorilor.

Cazurile care trec în faza următoare prezintă o rată de succes de 98%, iar Flight Refund percepe un fee de succes standard, chiar și în cazurile în care se ajunge la un proces costisitor. Firma are experți internaționali în domeniul juridic și de gestionare a creanțelor care acoperă toate statele din Uniunea Europeană.

Un stomatolog pasionat de medicina de urgenţă îi ia apărarea lui Raed Arafat. “Sunt alţi şefi mai mici care trebuie să răspundă”
Recomandări

Un stomatolog pasionat de medicina de urgenţă îi ia apărarea lui Raed Arafat. “Sunt alţi şefi mai mici care trebuie să răspundă”

Foarte puțini pasageri își cunosc drepturile 

“Din nefericire, un procent foarte mic – sub 1% dintre pasageri – cunoaște faptul că poate primi astfel de compensații. De asemenea, călătorii nu știu că pot apela gratuit la ajutor de specialitate și primi banii într-un termen rezonabil. Pentru anul trecut, în cazul celor 782 de zboruri cu probleme, aproximativ 500 dintre acestea s-au calificat pentru compensare, ceea ce înseamnă că, pe baza estimărilor noastre, cei care au dreptul la despăgubiri au pierdut circa 22 milioane de euro”, a mai spus Anikó Bolyó.

Compensația pentru cursa aeriană întârziată

Laurențiu este unul dintre cei care știu despre despăgubirile pe care le poți cere în cazul în care se produce o astfel de întârziere. Împreună cu prietena lui a câștigat o despăgubire de 500 de euro. Despăgubirile sunt între 250 și 600 de euro, în funcție nu de întârzierea zborului sau de costul biletului, ci de distanța dintre locul de plecare și destinație.

Caz șocant la Spitalul Pașcani: o femeie a fost internată pentru o durere la un picior, dar a fost externată inertă, cu răni deschise, și a murit după două săptămâni!
Recomandări

Caz șocant la Spitalul Pașcani: o femeie a fost internată pentru o durere la un picior, dar a fost externată inertă, cu răni deschise, și a murit după două săptămâni!

„Eram la Aeroportul Otopeni, așteptând zborul spre Cluj, unde mergeam la concertul Depeche Mode. Avionul întârzia să aterizeze, deci și cursa anterioară a fost decalată. Dar asta nu era problema mea, pe mine mă interesa să decolez eu în timp util. Trec 2 ore de întârziere și, potrivit normelor europene (Regulamentul CE 261/2004), pasagerii au dreptul la mâncare și băutură (“meal and refreshment”). Personalul de la ghișeul de check-in ne-a spus că urmează să primim”, povestește Laurențiu.

După ce au trecut 3 ore, știa că are dreptul și la compensații. Operatorul aerian de la care a cumpărat biletul le-a dat, la îmbarcare, un baton de ciocolată și o sticlă de apă la 0,5 litri. ”Am refuzat ciocolățica și apa, am semnat că refuzăm”, mai spune Laurențiu.

Ulterior, acesta a trimis o plângere companiei aeriene, în care a menționat că ciocolata nu este mâncare. Reprezentanții companiei au arătat în răspuns care au fost motivele întârzierii cursei aeriene și i-au cerut să trimită, dacă are, bonurile de la ce mâncarea pe care și-a comandat-o. Laurențiu le-a scris din nou, fără a trimite bonuri, pentru că nu comandase mâncare, dar reprezentanții companiei nu i-au mai răspuns. În această situație, Laurențiu a apelat la un expert în drepturile pasagerilor, care i-a cerut mai multe documentele și date, printre care biletul, cartea de identitate și numărul contului său bancar.

„Am făcut un schimb de mailuri, apoi am așteptat. Urma să primim compensații financiare pentru întârziere. După cam o lună și jumătate, îmi intră în contul de card 375 de euro, contravaloarea în lei, adică 1.695 de lei. Noi doi aveam dreptul în total la 500 de euro daune, din care firma la care am apelat și-a luat 25% comision”, a precizat Laurențiu.


Citește și:

EXCLUSIV | Modernizarea Fiscului a rămas în aer. Programul cu Banca Mondială a fost stopat. Ce spun reprezentanții ANAF

Close
Închide
  Close