Mergi direct la conținut »
REPORTAJ | Cum este să trăiești într-o țară care nu are Armată. Islanda și-a trimis doar un reprezentat la grupul de luptă NATO din Lituania (VIDEO)
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

REPORTAJ | Cum este să trăiești într-o țară care nu are Armată. Islanda și-a trimis doar un reprezentat la grupul de luptă NATO din Lituania (VIDEO)

Alianța Nord-Atlantică (NATO) a decis să trimită considerabil mai mulți militari în zona de est, ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia. Au fost înființate grupuri de luptă, care și-au stabilit centrele de comandă în Țările Baltice și Polonia. Jurnaliștii Libertatea au ajuns la Pabrade, o localitate din Lituania, situată la doar 10 kilometri de Belarus, o regiune aflată sub influența Moscovei. Aici este cel mai generos spațiu de antrenament al armatei, dar și locul unde se află grupul de luptă condus de Germania. Au fost câteva zile foarte aglomerate pentru militari. Au participat în două exerciții majore, unul fiind cel mai mare din istoria recentă a acestui mic stat baltic. Printre mii de uniforme, arme și alte echipamente militare l-am întălnit pe Thor Jonsson. Era singurul îmbrăcat în haine civile. Thor este unicul trimis al Islandei, țara care nu are armată, la misiunea NATO din Lituania. 

De Dragoș Sasu,

Pabrade, Lituania. Mașinile militare cu steagul Germaniei mișună prin cel mai mare poligon din toată țara.  Armata germană a construit aici un mic oraș pentru antrenamente. Sunt aproape 700 de soldați germani care au venit în sprijin. Lor li s-au mai adăugat alte câteva sute de colegi din Franța, Olanda, Norvegia și Croația, iar cu toții formează un grup de luptă al NATO.

Este una dintre cele mai aglomerate perioade pentru militari. Scenariile exercițiilor au implicat mobilizarea a zeci de mii de militari cu tehnica aferentă. Pentru străinii din Lituania a însemnat sute de ore petrecute pe un teren mlăștinos, invadat de țânțari și aflat aproape de granițele Belarusului. ”Exercițiile simulează situații cât mai aproape de realitate”, ne spune unul dintre ofițerii lituanieni.

Printre zgomotele motoarelor mașinilor blindate și ale unei drone care survolează în cerc poligonul, se aud țipete. Suntem luați prin surprindere de un exercițiu prin care este practicată acordarea primului ajutor pentru un militar care a fost atins de gloanțele inamicului.

”Folosim machiaj și îl instruim pe pacient să aibă un comportament cât mai aproape de realitate. Panica, respirația sunt lucruri care pot fi mimate ca în viața reală. Avem sânge fals pentru a simula pierderea de sânge. Cel mai rău scenariu sunt rănile provocate de focul inamicului . Ne antrenăm mult pentru asta”, ne spune medicul olandez implicat în acest exercițiu.

Printre zeci de militari camuflați, desenați pe față pentru a se face nevăzuți în pădurea deasă din Pabrade, îl întâlnim pe Thor Jonsson, singurul reprezentant Islandei la grupul de luptă NATO din Lituania. Vine dintr-o țară atipică, celebră pentru peisajele cu aurora boreală, dar este singurul stat membru NATO care nu are o armată. Toate forțele de securitate sunt formate din civili. Trimis acum în Lituania, Thor a fost nevoit să se obișnuiască cu regulile militare care la el în țară nu există.

Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
Recomandări
Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
 
”Mergem acolo unde este nevoie de talentul nostru.Centrul islandez pentru răspuns în situații de criză participă de mai muți ani cu personal la misiunile NATO. Am trimis oameni în Afganistan și în zona Balcanilor.
– Purtați uniforme?
Nu. Nu avem uniforme islandeze. În anumite situații este purtată o uniformă, dar doar dacă este vorba despre agenți de pază sau roluri de genul acesta. Personalul islandez este civil. Aceasta este particularitatea noastră. Este o experiență unică pentru că atunci când ești civil nu ești obișnuit cu împrejurimile, cu regulile, dar este și vorba despre cum funcționează lucrurile. Este o experiență interesantă și este bine să învățăm și noi cum se face”, spune Thor Jonsson, într-un scurt interviu pentru jurnaliștii Libertatea.

Thor Jonsson, singurul reprezentant Islandei la grupul de luptă NATO din Lituania

La nivel diplomatic, Islanda a reacționat dur la manevrele militare ale Moscovei din zonă. Mai multe bombardiere au forțat limita spațiului aerian al acestei mici țări cu doar 350 de mii de locuitori. Thor Jonsson spune că nu se teme pentru siguranța țării sale: ”Suntem parte a NATO. Asta a fost dintotdeauna foarte clar. NATO, bineînțeles, este o alianță defensivă.”

Citește și: 

Close
Închide
  Close