Mergi direct la conținut »
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Cum explică Iranul doborârea avionului ucrainean. Președintele Rouhani: „Forțele armate se aflau în alertă maximă, ceea ce a dus la această catastrofă groaznică”

Forțele armate ale Iranului erau în alertă ridicată, după ce au fost lansate 22 de rachete asupra a doua baze americane din Irak, iar avionul ucrainean s-ar fi apropiat de o bază a Gărzilor Revoluționare, anunță armata iraniană, potrivit CNN.

De Ioana Vochin,

Iranul a recunoscut în acestă dimineață că a doborât din greșeală avionul ucrainean, arătând însă cu degetul către acțiunile SUA. Mai exact, Ministrul de externe iranian a spus că a fost „un moment de criză provocat de aventurismul SUA, care a dus la dezastru”.

Un mesaj similar a fost transmis și de armata iraniană, care anunță într-un comunicat că „la câteva ore după operaţiunea cu rachete din Irak, zborurile militare americane din apropierea graniţelor Iranului s-au intensificat, iar oficialii militari iranieni au raportat că au văzut ţinte aeriene care ajungeau către centrele strategice ale Iranului“, potrivit unui comunicat publicat de Forţele Armate Iraniene.

Numeroase centre de apărare din întreaga ţară au indicat o activitate crescută pe radar, ceea ce a provocat o sensibilitate accentuată în centrele de apărare aeriană ale ţării. În aceste condiţii sensibile şi cruciale, zborul 752 al companiei Ukraine International Airlines (UIA) a decolat de pe aeroportul Imam Khomeini şi s-a apropiat de un centru militar sensibil al Gărzilor Revoluţionare Iraniene, la o altitudine care semăna cu o ţintă ostilă. În aceste circumstanţe, aeronava a fost lovită neintenţionat, ceea ce a dus, din păcate, la moartea multor iranieni şi străini.

Forţele Armate Iraniene:

La rândul său, președintele Iranului a dat detalii despre „catastrofă teribilă”, anunțând că țara sa va lua „măsurile necesare pentru a compensa familiile îndurerate” .

„Într-un context de ameninţări şi intimidări din partea regimului american agresiv împotriva naţiunii iraniene după martiriul generalului Qasem Soleimani şi pentru a ne apăra de posibile atacuri ale armatei americane, Forţele armate ale Republicii Islamice Iran se aflau în alertă maximă, ceea ce a dus, din păcate, la această groaznică catastrofă care a luat viaţa a zeci de oameni nevinovaţi din cauza unor erori umane şi a unor lansări greşite”, este o parte din mesajul transmis de președintele iranian.

Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
Recomandări
Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
 

„Acest accident dureros nu este ceva ce poate fi uşor trecut cu vederea. Sunt necesare investigaţii suplimentare pentru a identifica toate cauzele acestei tragedii şi pentru a-i pune sub acuzare pe autorii acestei greşeli de neiertat. De asemenea, este necesar să se adopte măsurile necesare pentru a pune la punct punctele slabe ale sistemelor de apărare ale ţării pentru a se asigura că un astfel de dezastru nu se va mai repeta”, a mai transmis Hassan Rouhani.

Cum putea fi evitată tragedia aviatică

CNN citează mai mulți experți militari care și-au exprimat confuzia legată de faptul că Iranul nu a suspendat zborul avioanelor comerciale, după ce a lansat rachete asupra bazelor americane din Irak.

„Este un spațiu aerian foarte aglomerat. Toată lumea este în alertă, sunt îngrijorări, este mult haos și încă sunt zboruri comerciale care decolează de pe aeroportul din Teheran. Cred că asta este foarte iresponsabil”, a declarat un fost general al armatei americane, James Marks, pentru postul de televiziune.

Totodată, un fost inspector aeronautic din cadrul Federației Americane de Aviație a afirmat că pasagerii nu aveau nicio idee că zboară direct „într-o zonă de război”.

O înregistrare postată de The New York Times, la scurt timp după ce oficiali SUA au anunțat că avionul a fost doborât, arată chiar momentul în care aeronava este lovit de o rachetă.

Close
Închide
  Close