De Mirela Petre, Adriana Oprea, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan,

Fotografiile, imaginile video, desenele și toate celelalte materiale rezultate ca urmare a cercetării arheologice sunt în posesia arheologilor participanți la cercetarea efectuată la fața locului și reprezintă drept de proprietate intelectuală, conform Legii nr. 811996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată.

Director adjunct, arheolog dr. Gheorghe Olteanu și Elena Nițu, responsabil științific al cercetării:

Pe 21 iunie 2019, doi amatori, elevul de 18 ani Andrei Smeu și inginerul silvic Daniel Popa, sapă fără prezența nici unui arheolog și descoperă în recentul sit Piatra Neamț 1 o statuetă pe care mai apoi echipa de arheologi a profesorului Ion Cârciumaru o prezintă drept “veche de 17.000 de ani” și “cea mai importantă descoperire din paleoliticul românesc”.

Publicului, istoricilor și presei li se prezintă fotografii și capturi dintr-un film al descoperirii, operațiune care se dovedește, în urma investigațiilor ziarului Libertatea, că a fost regizată a doua zi, pentru ca arheologii, în frunte cu Elena Nițu, să apară în imagini.

Imaginea trimisă de Complexul Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște, alături de comunicatul care anunța descoperirea

Inginerul silvic Daniel Popa relatează: “Am îngropat statuia și am dezgropat-o ca să filmăm”, iar cameramanul Florin Ghimiș descrie cum “arheologii au dezgropat statuia”, el nici măcar neștiind că Venus fusese îngropată din nou, de dimineață.

Într-o poziție publică, arheologii recunosc că au dezgropat statuia și că au dus-o din nou în sit, a doua zi, când s-a filmat, dar susțin că au procedat la “acoperirea ei cu o folie de staniol, și nu îngropată, așa cum s-a afirmat”.

Imagini din filmul pe care jurnaliștii l-au văzut la Târgoviște, prezentat echipei de reporteri chiar de profesorul Marin Cârciumaru, arată că statueta a fost reîngropată și că toți cei prezenți au mimat că o descoperă, în fața camerei de luat vederi.

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea
Recomandări

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea

 
Filmul înscenării descoperii,

Că statueta a fost reîngropată se vede și din imaginile pe care le prezentăm azi, când arheologii se fac că o descoperă, folosind instrumentele utilizate în mod obișnuit la descoperiri.

Pentru ca lucrurile să se clarifice, Libertatea a solicitat Consiliului Județean Dâmbovița, care finanțează muzeul, și Complexului Muzeal Târgoviște să facă filmul public. Au refuzat.

În răspunsul sosit recent, conducerea muzeului și Elena Nițu recunosc că la situl Piatra Neamț 1 și la descoperire s-a lucrat pe bani publici, veniți de la Ministerul Educației și Cercetării pe un proiect UEFISCDI.

Tot ei răspund însă că filmul n-a fost făcut pe bani publici și că filmul, fotografiile și “toate celelalte materiale rezultate ca urmare a cercetării arheologice” sunt ale echipei de arheologi, ca “drept de proprietate intelectuală”! Răspunsul integral al Complexului Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște îl puteți citi la finalul articolului.

Surse politice: „Arafat va coordona toate achizițiile medicale pentru țările UE”
Recomandări

Surse politice: „Arafat va coordona toate achizițiile medicale pentru țările UE”

 

Conform acestei interpretări, actele științifice și dovezile descoperirii statuii ar aparține nu muzeului, ci profesorului Marin Cârciumaru și responsabilului științific al cercetării, Elena Nițu.

Felul în care a fost descoperită “statuia veche de 17.000 de ani”, reîngroparea ei și refuzul de a face public filmul regizat au stârnit reacțiile mai multor cercetători, români și străini.

  • Mircea Anghelinu, decan la Facultatea din Târgoviște și specialist în arheologie paleolitică, a trimis o scrisoare deschisă prin Libertatea în care a spus: “Până la certificarea de către specialiști independenți, Venus de la Piatra Neamț trebuie considerată un fals”. El a insistat pe felul “descalificant” în care arheologii au tratat descoperirea, cei doi pasionați lucrând singuri în sit, nesupravegheați de specialiști, iar arheologii regizând apoi descoperirea.
  • Istoricul Sorin Nemeti a susținut într-un articol pe cotributors.ro că e vorba despre “o mistificare arheologică”, argumentând că “redescoperirea” a doua zi prin replasarea statuetei în sit, este, alături de toate celelalte disonanțe, “dezonorantă”.
  • Jill Cook, șefa departamentului Britania, Europa și Preistorie și curator la British Museum, a declarat pentru B1TV despre statuia de la Piatra Neamț: “Este cu siguranță neobișnuită și distinctivă, și cu toate că aceasta poate fi bine, este și un motiv pentru precauție și o investigație amănunțită. Mai ales când, așa cum sunt descrise circumstanțele în care a fost descoperită sunt mai puțin ideale”.
  • Dr. Natasha Reynolds, cercetător care face studii postdoctorale la Universitatea din Bordeaux, a declarat pentru B1TV: “Din punctul meu de vedere, arată foarte ciudat pentru o figurină Venus”.
  • Marin Cârciumaru, Elena Nițu și ceilalți arheologi din echipa de descoperitori au reacționat, spunând că statuia a fost deja expertizată și este autentică: “Expertiza respectivă a fost realizată la acest microscop și de unul dintre cei mai importanți specialiști în identificarea urmelor de prelucrare și utilizare pe diverse materiale paleolitice, dr. Nejma Goutas (CNRS, ArScan, UMR-7041, Ethnologie Prehistorique, Franța).
  • Analiza suprafeței și a stigmatelor de prelucrare dovedește autenticitatea statuetei”.

Răspunsul recent în care Complexul Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște susține că filmările, fotografiile și “toate celelalte materiale rezultate ca urmare a cercetării arheologice” aparțin, de fapt, arheologilor care pretind că au făcut descoperirea:

raspuns adresa libertatea

Citeşte şi:

Profesorul universitar Mircea Anghelinu, despre Venus de la Piatra Neamț: ”Statueta este un fals”

”Venus de la Piatra Neamț trebuie considerată un fals, până la certificarea de către specialiști independenți!”, spune Mircea Anghelinu, unul dintre cercetătorii cei mai reputați în arheologia paleolitică

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul
GSP.RO

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate
HOROSCOP

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate