Mergi direct la conținut »
Cum s-au schimbat rutele emigranților români în ultimii 10 ani
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Cum s-au schimbat rutele emigranților români în ultimii 10 ani. Italia și Spania au fost “detronate”

De Delia Chilianu,

Zilele trecute, Biroul Naţional de Statistică din Marea Britanie anunţa că numărul românilor care trăiesc în această ţară a crescut cu 25% în 2017, faţă de anul precedent, ajungând la 411.000 de persoane. Rutele emigranților români s-au schimbat în ultimii 10 ani, spun specialiștii. 

Ad placeholder

Cele mai recente date de la noi, mai exact cele ale Institutului Național de Statistică ( INS) arată că românii aleg să plece la muncă în alte țări decât cele în care se pleca în urmă cu 10 ani. Dacă în 2008, 54% dintre români plecau în Italia, 20% în Spania, 16 % în Germania și doar 1% în Marea Britanie, potrivit ultimelor date ale INS situația arată cu totul diferit. Astfel, din 2016 cei mai mulți români au plecat în Marea Britanie (27%) , urmată de Italia ( 20% ) și de Germania ( 14%). Spania se află acum pe locul 4 în alegerea emigranților români, 13% alegând această țară.

Cum s-au schimbat rutele emigranților români în ultimii 10 ani.

Cum s-au schimbat rutele emigranților români în ultimii 10 ani. Sursa: Institutul Național de Statistică

Județele de unde pleacă cei mai mulți români, potrivit datelor INS, sunt: Bacău, Suceava, Iași, Galați, Mureș, Cluj, Bihor, Timiș, Argeș, Prahova, Dolj și Constanța.

Fenomenul de emigrare a suferit o schimbare a țărilor de destinație spre care românii au optat să plece. În perioada de vârf, 2007- 2008, Italia și Spania au fost țările care au “înghițit” cea mai mare parte a românilor, între trei sferturi și 80%, în funcție de an. Criza financiară, care s-a declanșat la nivelul anilor 2008, și faptul că țările respective au fost traversate de o creștere puternică a fenomenului de șomaj, a îndemnat emigranții din țara noastră să-și caute un loc de muncă spre alte țări și din această cauză fluxul de migrare s-a modificat, Marea Britanie devenind cea mai atractivă opțiune”, a declarat Silvia Pisică, director general al Direcției Generale de Statistică Socială din cadrul Institutului Național de Statistică.

În Marea Britanie trăiesc acum 411.000 de români, ei fiind pe locul doi după polonezi.

Autoritățile de la noi lucrează la deschiderea unui centru de asistență pentru românii din străinătate, care va avea sediul în Sicilia.

 

CITEȘTE ȘI:

ANALIZĂ | Ce consecințe economice ar putea suporta România în cazul mutării ambasadei la Ierusalim

 

Ad placeholder
Mirel Rădoi a vorbit deschis despre sinuciderea fratelui său, cel mai dureros moment din viața lui
PARTENERI - GSP.RO
Mirel Rădoi a vorbit deschis despre sinuciderea fratelui său, cel mai dureros moment din viața lui
Horoscop 4 iulie 2020. Racii reușesc să restabilească o comunicare sinceră cu apropiații
HOROSCOP
Horoscop 4 iulie 2020. Racii reușesc să restabilească o comunicare sinceră cu apropiații
RECOMANDĂRI
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close