Deputatul consideră că aplicarea modelului „cutiei finlandeze” va reduce şi în România atât mortalitatea infantilă, cât şi rata abandonului, în condiţiile în care am ajuns să ne situăm pe locul întâi în Europa cu mortalitate de 9,8 la mie, dublă faţă de media europeană. Măsura va contribui parţial la creşterea natalităţii şi va asigura un început egal în viaţă tuturor românilor indiferent de statul social.
„România oferă femeilor care vor să devină mame condiţii mai proaste decât Libia, Cuba sau Bosnia Herţegovina conform «Indexul mamelor» şi depăşim cu greu Albania, Ucraina sau Republica Moldova. Mortalitatea infantilă din prima zi de viaţă e similară celei din Tongo sau Samoa iar la nivel european suntem pe primul loc în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă cu 9,8 la mie, dublu faţă de media europeană.
Proiectul meu de lege prevede acordarea gratuită, fiecărui nou-născut viu, a unui sprijin material constând în produse de îmbrăcăminte şi îngrijire în valoare de 1 ISR (indicatorul social de referenta în 2014: 500 de lei)”, spune Tudor Ciuhodaru.
Acest spijin se va acorda o singură dată la ieşirea din spital sau la eliberarea certificatului de naştere şi doar dacă mama se prezintă la consultaţiile prenatale.
Valoarea în lei a acestui sprijin se va actualiza şi indexa anual prin Hotărâre de Guvern, în funcţie de rata inflaţiei, iar fondurile pentru acordarea acestui sprijin precum şi pentru cheltuielile generate de transmiterea acestui sprijin se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi a Persoanelor Vârstnice.
Prin acest proiect se asigură un început egal în viaţă indiferent de statul social. Prezenţa gravidei la consultaţiile prenatale, scăderea mortilitatii infantile şi reducerea ratei abandonului contribuie parţial şi la stimularea natalităţii.
MODELUL FINLANDEZ, FUNCŢIONAL
Proiectul a fost elaborat după modelul Finlandei care a introdus acest sprijin material încă din 1938 pentru combaterea mortalităţii infantile în familiile sărace şi apoi l-a generalizat în 1949 ca modalitate de a asigura fiecărui finlandez un început egal în viaţă. După 75 de ani, cutia face parte din tradiţiile importante ale ţării nordice şi reprezintă un simbol al maternităţii şi se pare că şi această ;”cutie finlandeză” e cauza uneia din cele mai mici mortalităţi infantile din lume. În plus, an de an, mamele sunt surprinse cu modele diferite de hăinuţe şi produse.
O lege similară Legea 482/2006 a existat şi în România în perioada 2007-2010 dar ea a fost abrogată de articolul 15 din legea 118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echibrului bugetar, cu modificările şi completările ulterioare.”