Mergi direct la conținut »
Dăncilă nu va desființa prin ordonanță secția specială de investigare a magistraților. ”Am înțeles votul de la referendum, am înțeles opinia românilor”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Dăncilă nu va desființa prin ordonanță secția specială de investigare a magistraților. ”Am înțeles votul de la referendum, am înțeles opinia românilor”

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că Guvernul nu va mai adopta ordonanțe de urgență în domeniul justiției, astfel că secția specială de investigare a magistraților nu va putea fi desființată prin acest mod. Declarația lui Dăncilă vine în contextul în care Comisia de la Veneția și raportul GRECO cer desființarea acesteia.

De Daniel Ionașcu,

”Am înțeles votul de la referendum, am înțeles opinia românilor și am înțeles că Guvernul nu mai trebuie să ia hotărâri privind sistemul judiciar. Prin urmare, Guvernul nu va mai emite ordonanțe privind sistemul judiciar. Trebuie să treacă printr-o consultare amplă, prin consultarea CSM și a organismelor internaționale”, a declarat Dăncilă înaintea ședinței de Guvern.

Un număr de șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, printre care şi Nicolae Solomon, vicepreşedinte al forului, au cerut public amânarea tuturor discuțiilor cu privire la secția de investigare a magistraților până la traducerea raportului Comisiei de la Veneţia şi a raportului GRECO.

Cei 7 nu au participat la ultimele ședințe ale CSM.

”Solicităm în mod public amânarea discutării tuturor aspectelor ce privesc activitatea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie la o dată ulterioară aprobării publicării rapoartelor Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO, adoptate în săptămâna 17-21 iunie 2019 şi organizării unei dezbateri publice asupra activităţii Secţiei.

Potrivit informaţiilor apărute în spaţiul public, cele două organisme ale Consiliului Europei au solicitat autorităţilor române desfiinţarea acestei Secţii, apreciindu-se că aceasta este un instrument suplimentar pentru intimidarea şi exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor şi procurorilor.

În acelaşi sens sunt recomandările cuprinse în raportul Comisiei Europene în cadrul MCV din data de 31 noiembrie 2018, Avizul Biroului Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni din data de 25 aprilie 2019 şi avizul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni din data de 16 mai 2019”, se arată într-un comunicat transmis de către cei șapte magistrați.

Aceștia sunt Nicolae Solomon (vicepreşedinte CSM) și Anamaria Chiş, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac şi Tatiana Toader (membri).

Close
Închide
  Close