Mergi direct la conținut »
Oficial britanic: Data la care Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană ar putea fi amânată cu câteva săptămâni
Ştiri Libertatea > Ştiri > Oficial britanic: Data la care Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană ar putea fi amânată cu câteva săptămâni

Oficial britanic: Data la care Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană ar putea fi amânată cu câteva săptămâni

Declarația a fost făcută, sâmbătă, de Andrea Leadsom, preşedintele Camerei Comunelor, cu câteva zile înainte ca parlamentul britanic să voteze o serie de amendamente prin care încearcă să stabilească cum sau dacă va părăsi proiectul european la care a aderat în 1973.

Data la care Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană este stabilită deja pentru 29 martie, dar Leadsom a spus pentru BBC că este posibil ca demersul să fie amânat.

„Putem să adoptăm legislaţia şi cred că, în ciuda tuturor dificultăţilor, avem o relaţie foarte puternică cu prietenii şi vecinii noştri din UE şi sunt absolut sigură că, dacă vom avea nevoie de câteva săptămâni în plus, atunci acest lucru este posibil”, a declarat cel mai important oficial britanic.

Întrebată dacă cest lucru ar însemna extinderea perioadei de negociere aferente articolului 50, Leadsom a afirmat: „Nu înseamnă în mod necesar asta. Cred că trebuie să ne gândim cu atenţie. Însă, aşa cum stau lucrurile, simt că noi putem, cu sprijinul celor două Camere – Camera Comunelor şi Casa Lorzilor – cu bunăvoinţă şi determinare, să adoptăm legislaţia în timp util”.

Pe de altă parte, o purtătoare de cuvânt a cabinetului premierului Theresa May a declarat că poziţia guvernului nu s-a schimbat și că „se va face tot ce este necesar pentru a avea totul gata pentru momentul în care Marea Britanie va părăsi UE, pe 29 martie”, potrivit Agerpres.

Parlamentarii se vor aduna din nou pe 29 ianuarie și vor vota moțiunea propusă de May și amendamentele sau alternativele propuse de parlamentari. Totuși, votul de marți nu va însemna o votare a unui acord revizuit privind Brexitul.

Deputații vor vota alternativelor propuse de membrii parlamentului vor arăta dacă există vreo cale de a se obţine o majoritate în Camera Comunelor pentru un asemenea acord revizuit. Theresa May nu va fi obligată să pună în practică alternativele sprijinite de parlament, însă ea se va afla sub o puternică presiune politică de a proceda astfel.

Dacă legislativul de la Londra votează favorabil o anumită opţiune, atunci premierul May se va întoarce la Bruxelles pentru a încerca să obţină o revizuire a acordului. Urmează apoi o negociere cu UE și, dacă europenii vor accepta varianta Londrei, May se va întoarce în Parlamentul britanic  pentru a obține un vor asupra acordului în ansamblu.

FOTO EPA


Ce metodă au găsit românii ca să poată circula în continuare în Italia cu mașinile înmatriculate în România


 

 
 
Close
Close
Închide